Fok Nedir? Memelilerden yüzgeç ayaklılar familyasına bağlı bir hayvan. Özellikle kutup bölgelerinde bulunur. Ön tarafı, dört ayaklı hayvana, arka tarafı balığa benzer. Başı yuvarlak ve kulakları kesilmiş köpeğe benzer. Boyu iki metre kadar olabilir. Karada güçlükle ve sürünerek yürür. Suda ise çok çeviktir. Balıkla geçinir. Derisi ve yağı için avlanır.
Fok Hakkında Genel Bilgiler
Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia), etçiller (Carnivora) takımının köpeğimsiler alt takımına ait, üyeleri suda yaşamaya tam anlamıyla “ayak uydurmuş” olan bir üst familya.
Göz çukurları büyük, vücutları silindirik (torpido) şekildedir. El ve ayak parmakları arasındaki yüzme derisi palet şeklini alır. Vücudun arka kısmının hareketi ile kıpırdarlar. Derinin altında kalın bir yağ tabakası vardır. Yüzde dokunma kılları vardır. Dış kulakları körelmiş ya da tümüyle yok olmuştur. Burun delikleri yüzerken kapanır. Bazı üyelerde köpekdişleri, fildişi gibi uzamıştır. Diğer deniz memelilerinden farklı olarak postlarını değiştirmek ve üremek için karaya çıkarlar.
Fokları Sınıflandırma
Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) üst familyası köpeğimsiler (Caniformia) alt takımına aittir ve üç familyaya ayrılır.
Foklar ve Kanada
Kanada’da ki fok katliamı çok kötü bir durumda, foklar dünyadaki en masum hayvanlardan biri. Bu yapılan doğanın doğal dengesine aykırı. Zaten fok balıklarının nesilleri tükenmek üzere bu yapılan katliam tamamen zevk için. Bu katliyam sebebiyle Kanada’da her yıl 100.000’lerce fok ölüyor. insanları zevk için bunu yapması resmen canilik. Ve insanlar daha kolay olduğu için yavru fokları öldürüyorlar. Eğer bunu engelleyebileyen veya insanları bilinçlendirebilen biri vasa lütfen elinize geçen her fırsatı kullanın.
Fok Nedir? Fok Yapısal Özellikleri
Fokun başı yuvarlak, dudaklarında sert ve iri kıllar bulunur. Phocidae familyası türlerinde yani gerçek fok balıklarında dış kulaklar olmaz. Yüzgeç biçimindeki ön ve arka ayaklarının tabanı kıllı olur. Cilt altında soğuktan korunmasını sağlayan özel bir yağ dokusu vardır. Derilerini kaplayan yağlı kıllar nedeniyle ıslanmazlar.
İki familyadan oluşan fok balıklarının Phocidae familyasında olanlar Kuzey Yarım kürede yaşar. Baykal foku, Sibirya foku, halkalı fok balığı, sakallı fok gibi türler bu familyadandır ve gerçek fok balıklarıdır. Diğer grup olan Monachiae familyasından olanların ayak uzunlukları birbirine eşit, ön ve ayakları aynı derecede güçlüdür. Başları yuvarlak, boyunları kısa ve vücutları tüylüdür. Fok balıklarının yaşam alanları açık denizlerdeki buz dağları, fiyordlar, koy ve körfezlerdir. Sadece dinlenme, uyuma ve kıl değişimi dönemlerinde karaya çıkarlar. Yüzgeç biçimindeki arka ayaklarının geriye dönük olması nedeniyle bunu yüzmede kullanırlar. Karaya çıktıklarında arka ayaklarını kullanamadıklarından, yürümeyi böğürleri üzerinde sürünerek yaparlar.
Günümüzde tropik alanlarda, ılıman ve kutup bölgesinde yaşam süren 18 fok balığı türü bulunmaktadır. Finlandiya’da olan Lodoga ve Saimaa göllerinde yani tatlı sularda yaşayan nadir türlerde vardır. Bu türler en fazla Baykal Gölünde yaşar. Suda türlü hareketler yapabilen fok balıkları küçük balıklarla ve deniz yumuşakçaları ile beslenir.
Açık denizlerde yaşam süren halkalı fok balıkları ise, 90 kg ağırlığında, 1,40 mt boyunda olur. Derisinde genellikle açık gri zeminde koyu halkalar vardır. Güney Denizinde yaşayan deniz fili denilen türlerin boyları 6-7 mt, erkekleri de 2-3 ton ağırlığında olur. Bu türlerin burunları 30-40 cm uzunluğunda hortum biçimindedir. Dişilerde bu hortum olmaz ve burunları küçük olur. Kuzey Kutbunda yaşam süren sakallı fok balığı ise, ortalama 270 kg ağırlığında, 2-3 mt boyunda olur.