Felç Nedir
Sinirlerde veya kaslarda ortaya çıkan bir bozukluk dolayısıyla vücudun o parçasının hareket kabiliyetinin bozulması veya azalması. Halk arasında inme, nüzul gibi adlarla da anılan felç kelimesi hadiseyi anlatmak için yatarsız kalmaktadır. Çünkü falcın de bir takım çaşıtları mevcuttur.Hareket kabiliyetini veren sınır yolları iki ana sınır hücresi grubundan meydana gelir Merkezi grup sınır hücreleri nöronlar ve çevresel sınır hücreleri ve yolları. İşte falcı meydana getiren olayın hasara uğrattığı bölgeye göre merkezi ve çevresel felçler ayırt edilir ve görülür.
İradi istemli harekâtları yaptıran sistemde ortaya çıkan bozuklukları iki ayrı bölgede ortaya çıkar Üst motor sınır hücreleri grubu üst motor nöron bölgesi ve alt motor sınır hücreleri grubu alt motor nöron bölgesi. Normal işleyiş içinde beyinden çıkan veya refleks olarak meydana gelen uyarının bu iki sınır hücresi topluluğundan geçmesi gerekir
Merkezi felçler, Yukarı motor nöron bozuklukları veya bayın hasarına bağlı olarak ortaya çıkarlar. Bayın kabuğu ve ona komşu alt kısımda meydana gelen kanama, damar tıkanması, urlar, kafatası kırıkları
Gibi hallerde vücudun karşı tarafındaki bir uzuvda felç, olur. Bayın sapı hasarında aynı taraftaki kafa sinirlerine ait felçler ve karşı vücut yarımında da yarı fekler hâsıl olur. Omırılığın yukarı motor nöron bölgelerinde meydana gelen hasarlarda özellikle trafik kazaları ve harp yaralanmalarında iki
Taraflı veya belden aşağı kısımda ortaya çıkan felçler olur. Bu felçler aynı zamanda his duyu bozukluklarıyla beraberdir. Merkezi felçler daha çok spastik katı denilen tıptadır. Katı tıp felçler kas sertleşmesiyle beraberdir. Bu tıp felçlerde kısa süreli kas gevşekliği ve uzun süreli kas sertleşmesi, tek çift veya dört uzuvda birden ortaya çıkan kuvvet azalması, çaşıtlı reflekslerin bozuklukları görülür.
Çevresel felçler Aşağı motor sınır hücreleri grubunda veya kaslara giden sinirlerde ortaya çıkan bozukluklar, bu tıp falcın meydana gelmesinde sebeptir. Kas gevşekliği, felç, istek dışı hareketler, refleks kaybı ve kasların giderek zayıflaması halleri görülür. Felçler, geniş bir alanda olmayıp, ballı uzvu veya kas grubunu tutarlar. Çevresel Felçler yumuşak tıp felçlerdir.
Genel Felç Tam manada bir Felç, olmayıp, frangı hastalığından ileri gelen bir bayın-bayın zarı iltihabı sonucudur. Zihni kabiliyetlerin kaybedilmesi, mizaç bozulması, kontrolsüz hareketler ve konuşma zorluğu ile kandını ballı eder.
Sınır sistemindeki bozukluklardan başka bazı kas hastalıkları da felç manzarası arz edebilirler. Bu gibi felçlerde, sinirler tamamıyla sağlam olup, kaslarda görev bozukluğu vardır.
Felçlerin ortaya çıkmasında birçok sebep sayılabilir. Yaralanmalar, bayın kanamaları, sınır sistemini besleyen damarların tıkanması, mikroorganizmaların yol açtığı bazı enfeksiyonlar çocuk falcı gibi, sınır sistemine ait urlar, bunlardan en onamlılarıdır.
Falcın tedavisi, olayı ortaya çıkaran sebebe karşı yapılır. Fizik tedavi ve iyileştirme çalışmaları tedavide onamlı yer tutarlar. Bazı felçler tamamen düzelip, o uzvun fonksiyonları garı dönebilir. Mesela, ufak bir bayın kanamasına bağlı olarak ortaya çıkan sınırlı bir felç, kanamanın çekilmesiyle düzelebilir. Omurilik kesilmesine bağlı felçler ise düzelmezler.