Fare ve Diğer Kontrol Cihazları Nelerdir? Kendinize uygun bir fare seçebilmek için önünüzde çok sayıda alternatif var bilgisayarların ilk ortaya çıktığı zamandan bugüne, fareler de bir hayli yol kat etti. bunun sonucu olarak, değişik teknolojilere dayanan farklı özelliklere sahip yeni fareler ortaya çıktı. artık kendinize uygun bir fare seçebilmek için önünüzde çok sayıda alternatif var.
Fare ve Diğer Kontrol Cihazları Nelerdir?
Farenin bir pc için önemi tartışılmaz. fare olmadan, modern pclerin sunduğu çoğu olanaktan mahrum kalırsınız. bu bölümde size değişik fare tiplerini ve aynı işi gören farklı alternatifleri tanıtacağız.
Yakından Bakmak
Fareyi işaretçinin ekrandaki küçük ok konumunu belirlemede kullanılan bir araç olarak tanımlayabiliriz. farenin yerini değiştirerek ekranda görülen görüntülerin farklı yönlere gitmesini sağlamamız mümkün. eğer bu güne kadar klasik farelerin yapısını inceleme fırsatı bulamadıysanız, bunu şimdi yapabilirsiniz. klasik farenin alt kısmında döner bir top yer alır. farenin yeri değiştikçe, bu top hareketleri gövde içerisindeki ufak döner silindirlere aktarır ve bu silindirler bilgisayara gönderdikleri sinyallerle konum bilgilerini güncellerler. bilgisayar da yapılan hareketlere uygun olan işlevi ekranı aracılığıyla kullanıcıya yansıtır.
Farelerde Evrim
Klasik farelerin dışında çok farklı fare tiplerinden bahsedebiliriz. bu farklılıklar sadece tasarımı değil, çalışma teknolojisini ve ergonomiyi de kapsıyor.
Trackball
Trackball, klasik fareden daha farklı bir teknolojik yapıya sahiptir. cihaz üzerindeki top, doğrudan parmakla ya da avuç içiyle yönlendirilecek şekilde yerleştirilmiştir. bazıları trackball ile daha rahat çalıştığını söylerler, çünkü faredeki gibi düzgün çalışabilmek için pad limitleri içinde kalma zorunluluğu yoktur. trackball üzerindeki sabit top, istenilen yönde ve istenilen ölçüde döndürülebilir. yine de pc kullanıcılarının büyük çoğunluğu trackball yerine klasik fareleri tercih ediyor.
Touch Pad
Taşınılabilir bilgisayarlarda ve bazı modern klavyelerde bulunur. touch pad üzerinde parmağınızı gezdirdiğiniz zaman, ekrandaki küçük ok parmağınızın harekeline göre yer değiştirir. ilk başta kullanımı zor gibi olsa da, alışılması kolay bir sistemdir. bazı taşınabilir bilgisayarlar touch pad dışında bir işaretleme düzenleyicisine sahiptir bunlara da ırack point adı verilir.
Track pointte parmakla oynatılabilen bir kumanda düğmesi vardır. ekrandaki okun hareketi bu düğmenin yardımıyla sağlanır.
Kablosuz Fareler
Bazı fareler pc bağlantısı için kablolara ihtiyaç duymazlar. pc ile iletişim ise küçük bir alıcı yardımıyla gerçekleşir. bu sayede kullanıcılara daha fazla hareket özgürlüğü sunulmuş olur. bağlantı şekilleri genellikle radyo dalgalarıyla veya kızılötesi ışınlar yardımıyla gerçekleşiyor. sorunsuz bir kullanım için radyo dalgaları ile çalışan kablosuz fareleri tercih etmenizde fayda var.
Optik Fareler
fare için Bağlantı Seçenekleri
Fare bilgisayara üç ayrı biçimde bağlanabilir. bunlar fare tipini tanımlar. seri fare, 9 ayağı olan sıralı bir fiş yardımıyla bilgisayara bağlanır. ps/2 fare, yuvarlak ps/2 girişine bağlanır. giderek yaygınlaşan usb fareler ise bilgisayar bağlantısı için usb yuvalarını kullanırlar.
Sadece Özel Durumlar İçin
Optik kalemler ve dokunmatik ekranlar sadece özel durumlarda kullanılıyor olsalar da, bunlar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. optik kalem, standart pad yerine özel bir grafik pad üzerinde kullanılır. optik kalemler, kağıt üzerine çizim yapar gibi pc ekranında çizim yapmanıza olanak tanır. dokunmatik ekranlardaysa veri girişi ve işaretlemesi için dokunduğunuz yeri algılayabilen özel monitörlerisin içine girer. bunlara bazı atmlerde veya bilgi istasyonlarında rastlayabilirsiniz.
Scrollıng
Farenizin üzerinde bir kaydırma tekerleğinin bulunması, web sayfalarını ve dokümanlarınızı gezerken size büyük kolaylık sağlar. modem farelerin çoğunda bulunan bu tekerlek, ekrandaki okları kullanmadan kaydırma yapmamıza scrolling olanak tanır.