Site icon Nedir ve Nasıl

Faranjite Ne iyi Gelir? Faranjite Nedir?

Faranjite Ne iyi Gelir

Faranjite Ne iyi Gelir? Ağız ve burun boşluğunun arka tarafında farinks denilen boğaz kısmı bulunur. Ağzımızı açtığımızda karşıda görülen farinks kısmı iltihaplanırsa farenjit oluşur. Genellikle kışın, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Bronşit oluşumuna neden olabilir. Kimilerinde uzun süreden beri vardır ve çok fazla rahatsız edici şikayetler gözlenmez. Bu durumda hastalık kronikleşmiştir. Müzmin farenjit denilen durum ortaya çıkar. Hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görüldüğü durum ise akut farenjit adını alır.Faranjit hastalığı bilimsel açıklaması ile ağız ve burun boşluğunun arka tarafında bulunan farinksin yani yutağın iltihaplanması anlamına gelmektedir. Faranjit bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve tedavide geç kalınması durumunda bronşite, dönüşme ihtimali oldukça yüksektir.

Faranjit Nedenleri

Faranjite Ne iyi Gelir? Hastalığa yakalanma nedenlerinin büyük bir yüzdesini viral sebepler oluşturmaktadır. Örneğin adeno virüsler faranjitin ortaya çıkmasında ki en sık viral etkendir. Bakteriyel sebeplerden kaynaklı da ortaya çıkabilen faranjit hastalığı, nadir de olsa ağızda oluşan mantar enfeksiyonlarından da gelişebilir.

Sigara kullanmak, tozlu ortamlara maruz kalmak, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler tüketmek gibi birtakım nedenler de faranjitin ortaya çıkmasın da etkili rol oynamaktadır.

Ayrıca boğazın sık temizlenmesi, çürük dişlerin tedavisinin yapılmaması da faranjitin ortaya çıkmasında rol oynayan etkenlerdendir.

Faranjit Belirtileri

Faranjitin, akut faranjit ve kronik faranjit olarak iki çeşidi vardır. Akut faranjit tanısının konulması kronik faranjite göre daha kolaydır. Çünkü akut faranjitin çok daha belirgin özellikleri vardır.

Akut faranjitte gözümüze ilk çarpan belirti boğaz ağrısıdır. Boğaz da ağrının yanı sıra yanma, kuruluk ve kızarıklık gibi semptomlar da görülmektedir. Aynı zamanda bu hastalığın tanısı konmuş hastalarda yüksek ateş, ses kısılması gibi bulgulara da rastlanmaktadır. Akut faranjitin hekimlerin belirlediği sıklıkta tekrarlaması kronik bronşite dönüşmesine sebebiyet verir.

Kronik faranjitte, boğazda ağrı yoktur diyememekle birlikte akut faranjite göre bu ağrının şiddeti daha azdır. Kronik faranjitte boğazda bir cisim varmış hissi sürekli kaşınmaya ve gıcık şeklinde öksürüğe neden olur. Bu faranjit türünde yutkunma zorluğunun yaşanması, kronik faranjit olarak tanı konmasındaki en önemli nedendir. Bu türde, akut faranjitte olduğu gibi boğazda kızarıklık gözlemlenmez.

Bu belirtilere sahip olan bireylerin bir hekime başvurması kendi sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Faranjit Tedavisi

Faranjit hastalığının tedavisinde alternatif tıbbın sunduğu seçenekler göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Faranjitin iki çeşidi içinde iyi gelebilecek sayısız bitkisel çözüm vardır. Bunlardan birkaçı adaçayı, tarçın, hatmi, mirra ve papatya çayıdır. Bu çaylar immün sistemin güçlenmesini de sağlayacaktır.

Bakteriyel sebeplerden kaynaklı meydana gelen faranjitte ise antibiyotik kullanımına başlanması şarttır. Antibiyotik tedavisinin yeterli dozda verilmemesi nefrit, bademcik apsesi gibi hastalıklarda ortaya çıkarabilmektedir. Bu yüzden tedavinin sonuna kadar sürdürülmesi şarttır.

Kaloriferlerin neden olduğu gırtlak kuruluğu boğazda tahrişe sebebiyet vermektedir. Bunun önüne geçmek adına kaloriferlerin üzerine bir bardak su konulması ortamın nem dengesi açısından önemlidir. Ayrıca su tüketimi de bu hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

Doktor teşhisi ve tedavisi önerileri yanında yine doktorunuza danışarak faranjit hastalığı tedavisinde doğal tedavi metodlarından yardım alabilirsiniz, aşağıda paylaştımız bitkisel tedavi yöntemlerini uygulamadan önce mutlaka diğer sağlık koşullarını gözönünde bulundurmanızı önzeririz.

Sarımsak

Sarımsak göğüs ağrısı için gösterilenen etkili ev ilaçlarından biridir. 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, düzenli sarımsak tüketimi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymaktadır.

Birkaç diş sarımsağı ağızda çiğnemek veya suya katarak içmek faranjit tedavisinde katkıda bulunur.

Bal

Eski medeniyetler dahil, asırlardır bir çok hastalığın tedavisi için kullanılan balın doğal antibiyotik özelliği vardır, çok güçlü mikrop kırıcı özelliği olan bal tüketimi farnjit sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Zencefil

Mikrop kırıcı özelliğinin yanında süt solunum yollarını açmaya yardımcı olan zencefil faranjit tedavisinde de kullanılmakdır. Etkili antioksidanlar arasında gösterilen zencefil salatarlarda kullanıldığı gibi zencefil çayı hazırlanarak faranjit tedavisinde kullanılabilir.

Zerdeçal

Boğaz ve solunum yollarının mşkroğlardan temizlenmesine karşı oldukça etkili olan zerdeçal aynı zamanda göğüs ağrılarına da faydalıdır.

Bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın. Soğduktan sonra biraz bal ekleyerek günde 3 kere için. Kısa sürede faranjitten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Fesleğen

Fesleğen magnezyum içerdiğinden dolayı kan akışını hızlandırı. Bunun yanında etkili antioksidanlar arasında gösterilmektedir Böylece faranjit hastalığına karşı etkili bir bitkisel çözüm olabilir. Boğaz ve üst solunum yollarında belirli rahatlama sağlar.

Fesleğeni suda kaynatarak içebilir veya fesleğen yapraklarını çiğneyebilirsiniz.

Nane

Faranjite iyi gelen diğer bir bitki ise nanedir. Nane faranjitten tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlar .Bunun yanında solunum yollarını açtığı gibi, hastalıktan meydana gelen tahrişin kısa sürede giderilmesine yardımcı olabilir.

Nane çiğnemek veya suda kaynarken buharını solumak faydalı olabilir.

Sasımsak

Doğal antibiyotikler arasında gösterilen ve yüzlerce hastalığa faydalaı olan sarımsak da faranjite iyi gelir. Sarımsağı hasta olmadan önce düzenli şekilde tketmek faranjit gibi boğaz hastalıklarına yakalanmayı engellediği gibi, hastalık esnasında tedavisi hızlandırır.

Sarımsaklı cacık veya sarımsağı çiğneyerek yemek tedaviden etkili sonuç almayı sağlar.

Limon

C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon faranjite iyi gelen diğer bitkidir. Limon suyuyla gargara yapmak boğazlarda farajitin enden olduğu tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir ve boğazı mikroplardan temizler.

Exit mobile version