Ekvator Nedir
Ekvator, dünyayı iki eşit parçaya ayırdığı kabul edilen yatay çizgiye denir. Başka deyişle, Kuzey ve Güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir. Ekvatorun enlemi tanım gereği 0° dir. Dünyada ekvator çizgisinin uzunluğu 40,076 km. dir.Ekvatorun, Özellikleri [değiştir]En uzun paralel dairedir. Paralel dairelerin başlangıcıdır. (0˚ Paraleli dünyayı kuzey ve güney olmak üzere iki yarı küreye ayırır.) Güneş ışınlarını yaklaşık olarak 21 Mart ve 23 Eylül’de dik Açı ile alır (Ekinoks). Çizgisel hızın en fazla, yerçekiminin en az olduğu yerdir. Üzerinde gece ve gündüz süreleri her zaman eşittir. Ekvator üzerinde meridyenlerin birbirlerine uzaklığı eşit ve 120Km. dir
Ekvator Ginesi
- En Büyük Şehir Malabo
3°21′N 8°40′E
Malabo
Resmi dil ispanyolca Fransızca
Yönetim
Başkan
Başbakan - Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Ricardo Mangue Obama Nfubea
Bağımsızlık
ispanyadan
12 Ekim 1968
Yüzölçümü
Toplam
Su(%)
28051 km²(144.)
Önemsiz
Nüfus
Toplam - Yoğunluk
504000 (166.)
18/km²(187.)
GSMH
Toplam
Kişi Başına
18785 milyar dolar(112.)
16507 dolar(41.)
Para Birimi CFA Frankı
Saat Dilimi UTC +1
internet alan Adı .gq
Telefon Kodu +240
Ekvator Ginesi ya da resmi adıyla Ekvator Ginesi Cumhuriyeti Atlas Okyanusu kıyısında bir Orta Afrika ülkesidir. Afrikanın en küçük ülkelerinden biridir. Kuzeyde Kamerun güneyde ve doğuda Gabon batıda Gine Körfezi ve güneybatıda Sao Tome ve Principe ile çevrilidir. Eskiden bir ispanyol sömürgesi olan ispanyol Ginesiydi. Ülkenin sınırları başkent Malabonun bulunduğu Biokonun da dahil olduğu birkaç adayı kapsar. Adının Ekvatora yakınlığı ve Gine Körfezine komşu olmasından geldiği sanılmaktadır. Resmi dili ispanyolcadır. Nüfusun yüzde 90ı katoliktir.
Ekvator Ginesi kıta Afrikasındaki nüfus bakımından en küçük ülkedir. Ayrıca kıta Afrikasındaki en küçük Birleşmiş Milletler üyesidir. Ve Dünyada ispanyolcanın konuşulduğu en küçük ülkedir.
Tarihi 1472-1475 yılları arasında Portekizli işgalciler ilk olarak Bioko ve Annobon adasına geldiler. Portekizliler burada kolonileştikten sonra adanın idaresini 1778 yılında ispanyollara bıraktılar. ispanyol işgalciler bu bölgeden köle ticareti için yerlileri kullandı.
Ekvator Ginesi 1968 yılında bağımsızlığını kazandı. 1979 yılındaki Askeri darbeden sonra cunta ile yönetilmeye başladı ve günümüzde de bu sistem devam etmektedir.
Ekonomi Ülke ekonomisi bağımsızlık öncesi dönemde önemli ölçüde kakao bitkisine bağlı idi. Öyle ki bu küçüklükte bir ülke kakao sayesinde 1959da Afrikada kişi başına düşen en yüksek GSMH rakamına sahip oldu. 1996da petrol rezervlerinin keşfedilmesi ise ülkenin gelirlerine yeni bir artış kaynağı sağladı; 2004 yılı itibariyle Ekvator Ginesi Sahra-Altı Afrika ülkeleri arasında 3üncü büyük petrol üreticisi konumuna gelmiştir