Düdüklü Tencere
Buharın dışarıya kaçmasını önleyecek şekilde düzenlenmiş bir kapağı bulunan, kapalı basınçlı kap. Çeşitli maksatlar için günlük hayatın çeşitli yerlerinde kullanılır. En çok kullanma alanı mutfaklardır. Bunun yanısıra sanayide kağıt hamuru hazırlama işlerinde kullanılan düdüklü tencere biraz daha geliştirilmiş bir tipidir. Bunlarda 5,17 ile 7,58 atm. arasında değişen bir basınç teşekkül ettirilip, odun parçalarının lifleri gevşeyip ayrışıncaya kadar ve kağıt yapımında kullanılacak niteliğe gelinceye kadar pişirilmesi sağlanır
Bir diğer kullanma alanı tıptadır. Burada, mikroptan arındırmak için düdüklü tencerenin geliştirilmiş bir şekli kullanılır. Otoklav adı verilen bu düdüklü tenceredeki yüksek sıcaklık mikroptan arındırma işleminin daha emin olmasını sağlar.
Vücuda zararlı bakterilerin öldürülmesi açısından gıda sanayiinde de kullanılır. Bilhasa Botülizmin bozuk et konserveleri yeme sonucu ortaya çıkan zehirlenme önlenmesi için, buharla pişirme usulleri gıda sanayiinde çok faydalı olmaktadır.
Bütün bu sistemlerde buharın, her hangi bir sebepten patlamasından dolayı kazalara meydan vermemesi için kapaklara veya uygun olan başka yerlere emniyet kapakları takılır. Bunlar fazla basınçta sıkışan buharın tahribat yapmadan emniyetle çıkmasını temin ederler.