Dudak Çatlamasına Ne iyi Gelir? Dudak çatlamasına karşı dudak kremi seçerken boyalı, aromalı ürünlerden ziyade anti-alerjik ve güneşten koruyucu özellikte ürünler seçmeyi deneyebilirsiniz. Aloe veralı veya bitkisel özlü dudak kremleri kullanılabilir. Çok fazla kimyasal içeren, kalitesiz ürünler dudaklarınıza iyi geleceği yerde alerjiye veya tahrişe neden olarak çatlamayı kötüleştirebilir.Dudak çatlaması daha çok kış aylarında yaygın olarak görülmektedir ve evde hazırlanan ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilmektedir.Fakat kronik dudak çatlakları farklı hastalıkların belirtileri olabilir. Soğuk havadan veya kuru ciltten kaynaklanan dudak çatlakları bitkisel ilaçlarla tedavi edilebilmektedir, fakat kronik dudak çatlaklarının neden oluştuğunu öğrenmek ve bir tedavi metodu belirlemek için mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Dudak Çatlaması Neden Oluşur
Dudak Çatlamasına Ne iyi Gelir? Dudak çatlamasına neden olan bir çok sebep olabilir, bunların en yaygını soğuk hava ve kuru cilt yapısıdır. Bunun yanında vücudun aşırı susuz kalması da dudak çatlamasına neden olur. Dudak çatlaması nedenlerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;
Mevsimsel Koşullar
Bazı hassas ciltler kış aylarında çatlama eğilimlidir, cildin yapısına göre bu dudaklara da yansır ve kışa aylarında dudaklar soğuktan dolayı çatlar.
Susuzluk
Cildin ve dudakların çatlamaması için vücudun yeterli miktarda su alması gerekir, su alımı günlük olarak yapılmalıdır. Su eksikliğinden kaynaklanan dudak çatlakları yaz kış fark etmez her mevsimde meydana gelebilir.
Kimyasal Maddeler
Günümüzde yaygın olarak cilt bakım ürünleri kullanılmaktadır, bu ürünlerdeki kimyasallar dudakların çatlamasına neden olabilmektedir.
Alerji
Cilt, ağız içi ve üst solunum yollarında meydana gelen alerjiler veya enfeksiyon reaksiyonları dudak çatlamasına neden olabilmektedir.
İlaçlar: Her hangi bir hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlarda dudak çatlamasına neden olabilmektedir. Baş dönmesi, bulantı, kabızlık giderici ve psikolojik hastalıkları tedavi eden ilaçlar dudak çatlamasına neden olabilir.
Fiziki Hastalıklar: Dudak çatlaması bir hastalıktan dolayı meydana gelebilir, cişlt hastalığı ‘‘sedef’’ gibi, tiroid bezlerindeki hastalıklardan dolayı yine dudak çatlaması olabilir. Bunun yanında, horlama, solunum yolları hastalıkları da dudak çatlamasına neden olur.
Diğer Nedenler: Bir vitamini aşırı miktarda almak A vitamini gibi, psikolojik nedenlerden dolayı dudak çatlaması olabilir, dudakları özellikle kış aylarında sık sık yalamak da dudak çatlamaları arasında gösterilmektedir.
Yukarıda gördüğümüz gibi dudak çatlamasının bir çok nedeni vardır, bundan dolayı dudak çatlaması hastalıklarının tedavisine geçmeden önce çatlamaya neden olan unsurların belirlenerek ortadan kaldırılmaya çalışılması gerekir. Bunun için öncelikle doktorunuza başvurarak dudak çatlamasının asıl nedenini tesbit etmek gerekir.
Dudak Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir
Dudak çatlaması eğer kronikse mutlaka doktorunuza başvurarak çatlamanın asıl nedenini öğrenmelisiniz, başka bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek ve buna göre doktor kontrolünde tedavi uygulamak esatır.Fakat mevsimsel ve cilt yapısından kaynaklanan sorunlardan dolayı ise aşağıda sıraladığımız doğal/bitkisel tedavi metodları dahil diğer tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
Su: Dudak çatlamalarına en çok düzenli olarak su alımı yapılmaması neden olmaktadır. Bunun için sağlıklı oranlarda ve her gün su alımı alınmalıdır. Su içme isteği olmasa bile su tüketmelisiniz. Susama durumu olduğunda zaten vücut aşırı şekilde susuz kaldığı için bu sinyali vermektedir. Bunun için düzenli olarak su alımı yapılmalıdır.
Bal: Bal çok etkili doğal antibiyotikler arasında yer almaktadır. Hakiki balı parmaklarınızla dudaklarınıza uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Çatlaklık geçene kadar bu uygulamaya devam edin. Bal dudak dokularını güçlendirip, beslemenin yanında enfeksiyondan kaynaklanan dudak çatlaklarını gidermeye yardımcı olur.
Merhem: Merhem dudak çatlağı tedavisinde yaygın olarak kullanılan ürünlerdendir. Yalnız merhem kullanımından önce dudaklardaki ölü derilerin temizlenmesi önemlidir. Bunun için öncelikli olarak dudak çaylağını iyileştirmeye çalışmadan önce çatlak dudakdaki derinin dökülmesinin ve yeni derinin çıkmasının sağlanması gerekir.
Dudaklardaki ölü deriyi kaldırmak için cilt temizliği için kullanılan fırçalar kullanılabilir. Fırçayı bastırmadan dairesel hareketlerle çatlayan dudaklara uygulayın ve ölü derinin dökülmesini sağlayın. Daha sonra merhem sürün.Merhem özellikle kış aylarında sürülmelidir.
E vitamini veya griserin bazılı dudak merhemleri yardımcı olabilir. Merhem alırken E vitamini ve griserin içerip içermediğine dikkat edin.
Dudak Balsamı
Soğık iklimlerin hakim olduğu Rusya özellikle sibirya bölgesinde dudak balsamları çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta bizde pek alışık olmadığımız şekilde erkekler de kullanır. Kış aylarında soğuktan kaynaklanan dudak çatlamalarına karşı dudak balsamı etkilidir. Sabah dışarı çıkmadan önce ve gün içerisinde birkaç defa uygulamak mümkün. Dudak balsamları doğal hazrılandığında sadece dudak çatlağını geçirmekle kalmaz aynı zamanda dudak dokusunu besler, hücreleri onarır ve yeniler.
Ultra Nemlendiricile
Ultra nemlendiriciler için çatlak dudaklara yağ sürmek en etkili yöntemlerdendir. Yağlar kuru dudakları nemlendirirken, kurumakta olan derinin atılmasını sağlarlar.
- Hindistan Cevizi Yağı
Badem Yağı
Jojoba Yağı
Zeytinyağı
Kurşburnu Yağı, çatlayan dudaklara sürülebilecek ve kısa sürede etkili sonuçlar alınabilecek yağ türlerinin başında gelirler.
Kaçınılması Gereken Unsurlar
Yazının başında dudak çatlamasına bir çok etkenin neden olduğunu söylemiştik. Dudak çatlaması tedavisinden verim almak veya sadece sıralayacağımız unsurlardan uzak durmak bile belki dudak çatlaması sorunlarını gidermede etkili olabilir. Dudak çatlaması sorununa neden olan unsurlardan uzak durmak biel bazen problemin çözülmesini sağlar.
Aşırı tuz tüketimi dudak çatlamasına neden olabilmektedir, bundan dolayı tuz tüketimini azaltmalısınız.Dudak yalamak tam aksine dudak çatlaması problemini arttırır, dudak yalamasından kaçınmalısınız.Sigara içmek dudak çatlamasına neden olur, sigaranın içerdiği kimyasal maddeler dudak yapısını bozar.Burun tıkanıklığına izin vermeyin. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan nezle, grip gibi hastalıklar burun tıkanıklığına neden olur, bu durumda ağızdan nefes alınıp verildiği için dudaklar kurur. Bundan dolayı burunun sürekli açık olması sağlanmalıdır.Güçlü soğuk rüzgar ve fırtınalardan dudakları koruyun, böylesi durumlarda dudaklarını atkıyla kapatın.
A,B,C,B2,E vitaminleri eksikliği de dudak kurumasına neden olabilir, bu vitaminleri içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç
Dudak çatlağına bir çok etke neden olabilir, bunun için dudak çatlağı problemiyle karşılatığınızda öncelikle başka bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle kronik dudak çatlakları başka hastalıkların habericisi olabilir. Ciddi kronik dudak çatlakları şu hasyalıklardan kaynaklanabilir;
Diyabet
Kawasaki Hastalığı: Çok nadir olsa da bu hastalığın belirtileri arasındadır dudak çatlaması.
Sjögren Sendromu
Makrositoz: Kırmızı kan hücrelerinin aşırı miktarda artmasıyla oluşur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. HIV ve diğerleri.
Burada sıraladığımz ciddi hastalıklarında dudak çatlamasına yol açabileceğini göz önünde bulundurarak dudak çatlamasını asla ihmal etmeden doktorunuza başvurarak teşhis ve tedaviyi belirlemeli ve akabinde gerekirse bitkisel/doğal yöntemlerde tedaviye destek olmalısınız.