Dosya Silmek
silmenin temelleri
silme işlemini gerçekleştirmek için başvurabileceğiniz birçok farklı yöntem vardır. örneğin klavye üzerindeki del tuşunu kullanabilir ya da sadece fareden yardım alabilirsiniz. sonuç her zaman aynı olacaktır ve istemediğiniz dosyalar sabit diskten silinecektir. ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç küçük ayrıntıyı gözden kaçırmamanızda büyük yarar var. bu ayrıntılardan az sonra bahsedeceğiz
isteğinize göre tek bir dosyayı, bütün bir klasörü, halta birçok klasörü aynı anda silme şansına sahipsiniz. bildiğiniz gibi klasörler, alt klasörler ve dosyaları içerebilirler. unutmamanız gereken nokta bir klasörü silmeye karar verdiğinizde, klasör ile birlikte içerdiği tüm bilgilerin de silineceğidir. bu yüzden klasörleri silerken çok dikkatli olmalısınız ve windowsun uyarılarına kulak vermelisiniz.
nesneleri seçmek
öncelikle silmek istediğiniz dosya ya da klasörü seçmelisiniz. bunun için simge üzerine farenin sol tuşu ile sadece bir kez tıklamanız yeterli olacaktır. simgenin rengi değiştiğinde seçim işleminin gerçekleştiğini anlayabilirsiniz. ama ardından başka bir dosya ya da klasöre tıklarsanız, bu renk tekrar eski haline döner ve seçim de ortadan kalkar. aynı anda birden fazla öğeyi seçmek için ctrl tuşuna basılı tutarak tüm öğeleri sırayla tıklayabilirsiniz. artık bu dosyaların ya da klasörlerin hepsini tek bir öğe olarak düşünebilir ve ona göre davranabilirsiniz.
seçili olan öğe ya da öğeleri silmek için temel olarak üç ayrı yöntem kullanıyoruz.
del tuşu
ilk seçeneğiniz, klavyedeki del tuşunu kullanmaktır. windows, bu tuşu kullandığınızda bir hata olmasını önlemek için sizden onay isteyecektir. açılan diyalog penceresinden evet düğmesini tıklarsanız silme işlemi gerçekleşir. emin değilseniz hayır düğmesini kullanabilirsiniz. ayrıca diyalog penceresinin üzerindeki kırmızı çarpı işaretini kullanarak bu onay penceresini kapatma şansına da sahipsiniz. bu durum hayır düğmesine tıklamakla eş anlamlıdır. silmeye karar verdiğiniz ve bu amaçla seçtiğiniz dosyalar ve klasörler, silme işlemi iptal edildikten sonra yine seçili olarak kalacaktır.
dosya menüsü
ikinci seçenek ise dosya menusunun yardımıyla dosyaları silmektir. önce silmek istediğiniz dosyaları seçmeli, hemen ardından dosya menusunu açmalısınız. karşınızda yeni bir menü göreceksiniz. bu menüden sil satırını tıkladığınızda, yine az önce bahsettiğimiz onay penceresi açılacaktır. burada evet ya da hayır düğmelerini kullanarak silme işlemini tamamlayabilir ya da iptal edebilirsiniz.
fare ile silmek
silme işlemi için kullanabileceğini diğer bir yöntem ise fareyi kullanmaktır. bunun için yine sileceğiniz dosya ve klasörleri seçmelisiniz. daha sonra işaretçiyi seçtiğiniz öğelerin herhangi birisinin üzerine getirip farenin sağ tuşuna bir kez basın. açılacak menliden sil seçeneğini tıkladığınızda silme işlemi gerçekleşir.
özel dosyalar
zaman zaman belgelerin dışında ,exe uzantılı uygulamalar! da silmeniz gerekebilir. bu durumda windows sizi bir kez daha uyaracaktır. çünkü uygulama dosyalarını silerken çok daha dikkatli olmak gerekir. özellikle windows işletim sisteminin kullandığı bir uygulama dosyasını silmekten kesinlikle kaçınmalısınız.
bir uygulama dosyasını silmek istediğinizden eminseniz, windowsun size yol göstermesine izin verin. her dosya için bir onay penceresi açılır ve evet ya da hayır düğmelerini kullanarak silme işlemini onaylamanız istenir. eğer birden fazla dosyayı silmek istiyorsanız, karşınıza tümüne evet şeklinde farklı bir düğme de çıkabilir
bu düğme, her defasında kararınızı tek tek onaylamak istemediğiniz durumlarda son derece kullanışlıdır. ama kullanımının çok riskli olduğunu da bilmeniz gerekir. bilgisayar konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olmadan bu seçeneği kullanmaktan kaçınmalısınız.
onay pencereleri her ne kadar sık sık karşınıza çıkıp canınızı sıksalar da şunu asla unutmayın bazı hayati dosyaların silinmesi sisteminize zarar verebilir. böylesine büyük bir yanlışı yapmanızı önleyecek tek dostunuz ise, çoğu zaman onay pencereleri olacaktır.
alan boşaltmak istediğinizde
eğer sabit diskinizde boş alana ihtiyacınız olursa, yapacağınız en mantıklı hareket gereksiz dosyaları silmektir. fakat silme işleminin ardından sabit diskinizde hiç alan boşalmadığını görürseniz de şaşırmamalısınız. bu durumun nedeni, windowsun dosyaların hata ile silinmesine karşı önlem almasıdır. bir dosyayı sildiğinizde dosya ortadan yok olmaz, geri dönüşüm kutusu adı verilen klasöre taşınır. boş alan oluşturmak için yapmanız gereken, geri dönüşüm kutusunu boşaltmaktır. bu önemli konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bir sonraki bölümde bulabilirsiniz.
dosya ve klasörleri silebildiğiniz gibi, oluşturulmuş kısayolları da silebilirsiniz. bir kısayolu sildiğinizde orijinal dosya değil, sadece ona ulaşmak için kullanılan küçük simge silinmiş olur.