Diş Teli Nedir
Ortodonti tedavisinin gelişmesi kozmetik nedenlerle protez diş uygulamalarını da azalttı! Ne de olsa teller artık sosyal ilişkileri bozmuyor. Dişlerinde tellerle tiyatro sahnesine çıkan da var, gelinlik giyen de Ortodontik tedavi, yani çarpık diş ve çene bozukluklarını düzeltmek için ideal dönem çocukluk yılları. Ancak fırsatı kaçıranların geç kaldıklarını düşünmeleri yersiz. Her yaşta tedavi mümkün.
Ömür boyu ağız ve dişlerindeki bozuklukla yaşamak istemeyenler sağlam dişlerini çektirmek, yerine protez yaptırmak zorunda değil. Tel tedavisi dişlerin görünen yüzeyine ya da ağız boşluğu tarafına uygulanabiliyor. Dış yüzeye metal braketlerin yanı sıra şeffaf olanları takılabiliyor.
Hatta meraklısına altın braket bile yapılıyor. Bu konuda en çok talep Arap ülkelerinden geliyor. Dişin iç yüzeyine takılanlarda tedavi birkaç ay daha uzun sürüyor.
Çocuklar genellikle ebevenleri tarafından tedaviye zorlanırken, erişkinler kendi rızalarıyla geldikleri için tedaviye uyumları daha yüksek.
Tek sorun ilk birkaç gün süren ve ilaç kullanmayı gerektirebilen ağrılarda. Yetişkinlerin ağrı toleransı çocuklardan daha az.
Ortodonti tedavinin implant uygulamalarında da yeri var. implant yapılacak bölgenin iki yanındaki dişlere tellerle müdahale ediliyor. Eğilme, çarpılma düzeltiliyor. Boşluğa da implant yerleştiriliyor. Bu arada bu tedaviyi yaptıranların ağız temizliğine çok önem vermeleri gerekiyor.
Ortodonti sadece estetik amaçlı yapılmıyor. Dişlerin çapraşık olması ya da çenenin kapanmasında bozukluk, yüzde ciddi ağrılara yol açabiliyor. Nedeni çapraşık dişin çene kemiği üzerine ek yük bindirmesi.
Ağız açma kapamada kemikler ses yaparken, hassasiyet gelişiyor. Yeme-içme sırasında ağrı oluyor. Çenenin takılması, çıkması gibi sorunlar yaratıyor. Buna bağlı ortaya çıkan bir başka sorun baş ağrıları. Boyun ve sırt ağrısı bile görülebiliyor. Bu ağrının dişe vurması, dişten kaynaklandığı düşünülerek gereksiz diş çekimleriyle sonuçlanabiliyor