Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Diş ve diş eti ile ilgili sorunlar oldukça önemlidir, ancak ülkemizde pek de önem verildiği söylenemez. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sağlık problemleri, vücutta başka organların da sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Diş etleri, diş ve ağzın altyapısını meydana getiren önemli bir unsurdur.

Sağlıklı olan diş eti nasıl görünür
Sorunsuz ve sağlıklı olan dişeti soluk pembe olup, mat ve sıkı bir görünüme sahiptir. Dişleri bir yakaymış gibi sarmakta, dişlerle birleştiği bölgede bıçak sırtı gibi sonlanır. Kırmızılık, enfeksiyon, şişlik ve kızarıklık gibi durumlar söz konusu değildir. Diş fırçalanması sırasında ya da ip kullanıldığında kanama gibi sorunlar çıkarmaz.

Diş eti hastalıkları
Diş ve diş etlerini destekleyen kemik dokuların da etkilenmesine neden olan iltihabi hastalıklara periondontal hastalıklar adı verilmektedir. Erken evrede belirlendiğinde tedavisi kolaydır ve başarılı neticeler alınabilir. Başlıca diş eti hastalıklarını sıralamak gerekirse;

Gingivitis
Diş eti hastalıklarının ilk başlangıcıdır. Diş etlerinde kanama, kırmızılık ve hacimsel büyüme görülür. Aşırı rahatsızlık vermese de, diş fırçalanması esnasında diş etlerinde kanama olur. Tedavisi yapılmazsa, diş ve diş etlerini destekleyen kemikte tahribat meydana gelir.

Periodontitis
Gingivitis’in ilerlemiş halidir. Diş dokularıyla beraber elveol kemikte de hasar oluşmasına neden olur. Diş eti ve diş arasında temizlenemeyen küçük bir alan olan periodontal cep vardır ve burada bakteriler çoğalır. Hastalığın en önemli belirtisi dişlerin sallanmaya başlaması ve diş kaybına kadar gidebilmesidir. Alveol kemikte hücresel manada bir değişim ve hareketlilik olduğundan dişler zamanla birbirinden ayrılır.

Diş eti kanaması niçin olur
Diş ve diş etleri periyodik olarak fırçalanmadığında, dişlerde bakteri plakları meydana gelir. Bu bakteri plaklarının diş etlerinde anflamasyon meydana getirmesi neticesinde de diş etinde kanama olur. Bilinmesi gereken şey; sağlıklı diş etlerinde kanama olmayacağıdır. Şayet diş eti kanaması varsa diş eti hastalıklarının habercisidir.

Diş eti kanamasında tedavinin önemi nedir
Yaşanan diş eti kanamasının tedavi edilmemesi durumunda ilk olarak gingivitis durumu, daha da ilerlerse periodontitis durumu meydana gelir. Bu nedenle mutlaka tedaviye başlanması, diş ve diş eti sağlığının korunması gerekmektedir.

Diş eti kanaması nasıl önlenir
Diş eti kanamasının önüne geçmek için, dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması, diş ipi ve ağız temizleme ürünlerinin kullanılması, belirli periyotlarla diş hekimine gidilip kontroller yaptırılması gerekmektedir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …