Dinar Coğrafyası
Akdeniz ve Ege bölgelerinde toprakları bulunan Dinar ilçesinin merkez ve merkeze bağlı köylerinin büyük kısmı ve Dombayova bucağının güney kısımları Akdeniz bölgesinde, diğer yerleşim alanları ise Ege bölgesindedir.Göller yöresi içerisinde incelenen Dinar, ilçesi, kuzetde Sandıklı, kuzeydoğuda Şuhut, güneydoğuda ısparta, kuzeybatıda Denizli, güneybatıda ise Dazkırı ile çevrilidir. Dinar hem karayolu hem de demiryolu bekımdan bir kavşak noktasındadır
Antalya, Burdur, – Afyon Antalya, Burdur – Denizli – Aydın – izmir Aydın, Denizli-Afyon karayolları ile Aydın, Denizli, – Afyon, Burdur, ısparta, Afyon, demiryolları Dinardan geçmektedir. Bı konum, ulaşım yönünden Dinarın önemini artırmaktadır.
Son nüfus sayımına göre köyleri ile birlikte 88.304 nüfusa sahip olan Dinarın merkez ilçe nüfusu 35424 tür. Yüz ölçümü 1286 km²dir Dinar 38° 03 30 kuzey enlemi ile 30° 10 00 doğu boylamı üzerindedir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Ortalama sıcaklık 12.8°, en yüksek sıcaklık 36°, en düşük sıcaklık ortalaması ise -9° dir Denizden yüksekliği 863.91 metre loup izmite göre -1 dakikalık ayrılık gösterir. Yıllık ortalama yağış m² 486kgdir.
Dinar, Akdeniz ikliminden iç Anadolunun kara iklimine geçiş karakteri gösteren yöresel bir iklime sahiptir. Adeniz etkileri, göller yöresi ve Büyük Menderes vadisinden gelir. Yıllık sıcaklık ortalama 12,60 ºCdir. En sıcak ay 23ºC ile Temmuz ayı, en soğuk ay 3ºC ile Ocak ayıdır