Demir Eksikliği Nedir

Demir Eksikliği Nedir? Demir Eksikliği?

Demir Eksikliği Nedir? Demir vücudumuz için önemli bir mineraldir, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demir, gelişme çağındaki çocukların vücut ve beyin gelişimleri için önemlidir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, bir kan testi ile belirlenebilir. Vücudun demir mineraline olan ihtiyacının artması veya gıdalardan alınan demirin vücut tarafından iyi işlenememesine bağlı olarak görülen demir eksikliği, aneminin (kırmızı kan hücresi sayısının normalden az olması) başlıca nedenidir. Demir eksikliği Türkiye’de sık görülen bir hastalıktır.

Demir Eksikliği Nedir? Kanda oksijeni taşıyan hücrelere alyuvar ismi verilir. Bu hücreler, vücutta kemik iliğinde üretilir. Besinlerle aldığımız demir, alyuvarların yapımı ve oksijen taşıması için önemlidir. Besinlerle gelen demirin ihtiyaç fazlası, vücutta depolanır. Ancak yeterli demir alınmazsa bu depo tükenir ve alyuvar üretimi aksamaya başlar. Demir, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısına girerek oksijen taşımaya yardımcı olduğundan, demir eksikliğinde yeterli oksijen taşınamaz. Bu durumda enerji üretimi için oksijen ihtiyacı da aksar ve demir eksikliği belirtileri ortaya çıkar. Hafif düzeyde başlayan belirtiler vücudun demir mineraline ihtiyacı arttıkça ve demir eksikliği anemiye dönmeye başladığında şiddetlenir.

Demir Eksikliği Belirtileri Şunlardır

  • Yorgunluk, enerji azlığı ve halsizlik
    Konsantrasyon bozukluğu
    Sinirlilik ve kaygı
    Bağışıklık sisteminde zayıflık
    Çarpıntı ve nefes darlığı
    Solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda kırılmalar
    Yiyecek dışındaki maddeleri yeme isteği. Örneğin: toprak, buz gibi.
    Tahriş olmuş dil
    Saç dökülmesi
    Özellikle çocuklarda iştah azlığı
    El ve ayakların soğuk olması
    Baş dönmesi
    Bacaklarda karıncalanma hissi
    Baş ağrısı

Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir

Kan testi sonuçları demir eksikliği olup olmadığının belirlenebilmesi için doktor tarafından incelenmelidir. Demir eksikliğinin nedenine bağlı olarak izlenecek tedavi yöntemleri değişebilir. Kişinin yaşı ve sağlık durumu seçilecek tedavi yöntemini etkileyen diğer faktörlerdir. Doktorunuz eksik olan demirin beslenmenin düzenlenmesiyle kısa sürede yerine konulamayacağını düşünürse demir takviyesi yapılabilir.

Doktorunuz demir eksikliğinin yetersiz beslenmeye bağlı olarak geliştiğini belirlerse demir bakımından zengin bir beslenme programı önerebilir veya sizi bir beslenme uzmanına yönlendirebilir. Yetersiz beslenmeye bağlı demir eksikliğinde de kısa süreli olarak demir takviyesi kullanılabilir.

Demir Eksikliği Önlenebilir Mi

Genel olarak demir bakımından zengin gıdaların daha sık tüketilmesi demir eksikliğini önler. Daha çok meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ve süt ürünleri, et, balık, fasulye, yumurta, ceviz yemek vücudun ihtiyaç duyduğu demiri sağlayacaktır. Demir bakımından zengin gıdalara ek olarak demir mineralinin vücut tarafından emilimini artıran C vitamini de yeterli miktarda alınmalıdır. C vitamini özellikle demir içeren bitkisel besinlerin etkisini artırır.

Demir Eksikliği Demir Bakımından Zengin Gıdalar Şunlardır

  • Tavuk ciğeri
    İstiridye, midye
    Dana eti
    Tavuk eti
    Hindi eti
    Sardunya
    Somon balığı
    Ton balığı
    Fasulye
    Kuru fasulye
  • Bezelye
    Kabak çekirdeği
    Susam
    Patates
    Brokoli
    Yumurta
    Ay çekirdeği
    Badem
    Ceviz
    Yer fıstığı
    Kuru üzüm, kuru erik ve kuru kayısı
    Ispanak
    Yeşil biber

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …