Site icon Nedir ve Nasıl

Çöven Otu Faydaları

Çöven Otu Faydaları

çöven otu faydaları Çöven otu faydalarından birisi eczacılıkta çöven otunun öncelikle kökü kullanılır. Ayrıca bitkinin kurutulmuş yaprakları da kaynatılarak kullanılmaktadır. Tedavi amacıyla kullanımının dışında bitkisel sabun olarak elbise ve eşyalardaki yağ ve kir lekelerini çıkarmakta da kullanılır.

Karanfilgiller familyasındandır. Diğer adları çöven, çevgen, çöğen otu, helvacı kökü. 30-100 cm boylarında, basit yapraklı, pembe ya da beyaz çiçekli, kalın köklü, çok yıllık, otsu bitkilerdir. Türkiye’de 50 kadar türü vardır. Bahar başlangıcında bitkinin kalın kökleri topraktan çıkarılıp güneşte kurutulur. Bu köklerden tahin-helva yapımında ve yün kumaşların temizlenmesinde yararlanılır.

Pembe veya beyaz renkte çiçekler açan, kökü kalın, çok yıllık, 30 ila 80 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Temizleyici özelliğinden dolayı sabun otu olarak da adlandırılır. içerisindeki en önemi madde saponindir, ayrıca reçine, uçucu ve sabit yağ ile müsilaj içerir.

Bileşiminde reçine, şekerler, albosaponin gibi saponinler bulunur. idrar, balgam ve âdet söktürücü etkileri vardır. Bunun için 10 gram çöven otu tozu, 1 litre 5 bardak suda kaynatılıp sabah akşam yarım fincan içilir. Uyuz ya da kaşıntılı yerler çöven tozu katkılı suyla yıkanır.

Exit mobile version