Site icon Nedir ve Nasıl

Çocuklarınızı Katarakttan Koruyun

Çocuklarınızı Katarakttan Koruyun

Halk arasında yaşlılık hastalığı olarak da bilinen katarakt, doğuştan bebeklik döneminde de ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, çocuklukta hastalığın erken dönemde yakalanması için anne-babaların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor

Her yaşta katarakt riski var
Katarakt hastalığının her yaş grubunda görülme riski var. En sık ise doğal yaşlanmaya bağlı ilerleyen yaş grubunda rastlanıyor. Hastalık, halk arasında ‘Gözüne perde indi’ diye tanımlanıyor.

Doğuştan, travma sonucu ya da yaşlanmaya bağlı ortaya çıkıyor. Doğuştan ortaya çıkan konjenital, travmaya bağlı ortaya çıkan ise travmatik katarakt adını alıyor. Erişkinlerde ilk belirti bulanık ve sisli görme. Güneşte göz bebeği küçülür, güneş gözlüğü ile dolaşmayı tercih ederler.

Bayrampaşa Göz Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Ercan Sağlam, hastalık hakkında bilgi veriyor ‘Hamilelik döneminde annenin bazı enfeksiyonları geçirmesi nedeniyle çocukta katarakt görülebiliyor. Hastalık diyabetiklerde de ortaya çıkıyor. Erken yaşta ameliyat edilmesi gerekiyor. Görme yedi yaşına kadar gelişiyor. Bu yaştan sonra görüş kalitesinde artış sağlanamaz.’

Göz kaymasına dikkat
Dr. Ercan Sağlam, çocuklarda ve bebeklerde göz kaymasının hastalığın fark edilmesi açısından önemli bir işaret olduğunu belirterek “Kayma iki gözde ise uzağı iyi göremez. Televizyonu çok yakından izler. Anne ve babanın bu şikâyetleri iyi gözlemlemesi gerekiyor. Aileler en ufak göz kayması fark ettiğinde çocuklarını doktora götürmeli. Anne problemli bir gebelik geçirmişse bebek doğar doğmaz göz muayenesinden geçmeli” diyor.

Tek tedavi ameliyat
Kataraktın tüm dünyada tek tedavi yöntemi ameliyat. Sağlam, ameliyatı şöyle anlatıyor

“Bebeklerde, gençlerde ve yaşlılarda ameliyat şekli biraz farklı. Genel felsefe, göz içindeki katarakt denilen merceğin içini boşaltıp kapsülünün bırakılması. Göz merceği gözün görüntüsünün odaklaşmasını sağlar eğer siz onu alırsanız yerine aynı güçte merceği koymalısınız. Zarın içine yapay mercek yerleştiriyoruz. Yapay merceğin özellikleri, çocuklarda, gençlerde ve ileri yaş grubunda değişiktir.

Ameliyatta, ultrasonik ses dalgası gönderilerek lensin içindeki çekirdek parçalanır. içi boşaltılır ve yapay mercek konur. Gençlerde ve bebeklerde mercek çok yumuşak olduğu için böyle bir cihaz kullanmaya gerek yok. iğne benzeri bir aletle emilerek çekirdek temizleniyor. Mercek hesaplanarak takılıyor.

Teknoloji sürekli değişiyor. 20 yıl önce korneayı boydan boya kesiyorduk merceğin tümünü çıkarıyorduk. Hastayı genellikle bayıltıyorduk. Artık hastayı bayıltmıyoruz. Damla ya da iğne ile uyuşturuyoruz.”

Ameliyat başarısında doktorun tecrübesinin etkili olduğuna dikkat çeken Sağlam, “Bazı hastalarda problem çıkmaz. Bazı gözler ise problemlidir. Göz merceği olduğu yerde oynar ve çok serttir. Komplikasyon çıkabilir. Bu noktada hekimin tecrübesi önemli.

Gelişen teknoloji ile katarakt ameliyatının süresi 10 dakikaya indi. 3 mm.lik bölümden içeri girip ameliyatı yapıyoruz. Gönül ister ki 1 mm. iğne deliği gibi delik açıp bu işi yapalım. Bununla ilgili çalışmalar var. Ameliyat süresi ne kadar kısa olursa komplikasyon o kadar az oluyor” diyor.

Kataraktın nedenleri
– Yaşlılık
– Travma
– Hamilelik döneminde annenin kızamıkçık, suçiçeği gibi hastalık geçirmesi
– Genetik

Görme bozuklukları
Miyopi Göz küresi normalden daha uzundur. Görüntüler retina tabakası önünde odaklanıyor. Bu nedenle miyop gözlerde, yakındaki cisimler net görünürken, uzaktaki cisimler bulanık görülüyor.

Hipermetropi
Göz küresi normalden daha kısadır. Görüntüler retina tabakası arkasında odaklanıyor. Hipermetrop gözlerde yakında bulunan cisimler bulanık görülüyor. Derecesi arttıkça, uzaktaki cisimlerin de net görülememesi sorunu ortaya çıkıyor.

Astigmatizm
Gözün ön kısmında bulunan saydam ‘Kornea’ tabakasında yapısal şekil bozukluğu vardır. Astigmat gözlerde hem uzak hem de yakındaki cisimlerin görüntüleri retina üzerinde tam olarak odaklanamaz. Görüntülerde bulanıklık ve şekil bozukluğu oluşur. Astigmatizm, miyopi ya da hipermetropi ile birlikte görülebilir

Exit mobile version