Site icon Nedir ve Nasıl

Çocuklarda Uyku Bozukluğu

Çocuklarda Uyku Bozukluğu

Daha önce de uykunun çocuklar için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu gördük. Ancak bazı çocukların uyku konusunda yaşadığı sorunlar göz önüne alındığında, uyku konusu hakkında daha çok bilgi sahibi olmamız gerektiği de anlaşılmaktadır. Bazı çocuklar düzenli olarak uyuyamamakta ve bu nedenle uykunun sağlayacağı yararlardan yoksun kalmaktadır. Bu bölümde uyku bozukluklukları konusuna değinerek, uyku bozukluğu vakalarında uygulayabileceğimiz doğal sağlık tedavilerini inceleyeceğiz.

Çocuğunuzun uykusuzluğunun nedeni ne olursa olsun, yapmanız gereken en temel şeyler her zaman için aynıdır: Uyku saatlerini düzene oturtmak, sakin ve istikrarlı olmak, çocuğunuzun rahatça uykuya dalabileceği ve sabaha kadar deliksiz uyuyabileceği bir ortam oluşturmak. Uyku Bozukluğunun üstesinden gelebilirsiniz! Çocuğunuz uzun bir yolculuğun ardından kendisini yorgun hissettiği için huzursuzluk yapabilir ve uyumak istemeyebilir, stresli olabilir ve uykuya dalmakta zorluk çekebilir, gece uyku saatlerini daha ileri bir zamana çekmek isteyebilir, sabahları çok geç kalkarak akşamlan çok geç yatma alışkanlığı edinmiş olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle uyku saatlerinin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir ancak bazı durumlarda doğal sağlık tedavilerine başvurulabilir.

Doğal sağlık tedavileri
Mine bitkisinin yatıştırıcı ve teskin edici özelliği uyumak istemeyen çocukların bile uykusunu getirir.Limon yaprakları sinirli ve hassas olan çocukların uykuya dalmasını kolaylaşürır.Hayit adı verilen ve bitkibilimde “motherwort” olarak bilinen bitki korku nedeniyle uyuyamayan bebek ve çocuklar için kullanılabilir.Ağlayan ve uykuya dalamayan bebekleri için papatya çayı kullanılabilir.

Papatya, lavanta, şerbetçi otu ve limon karışımını küvet suyuna ekleyerek bebeğinizi/çocuğunuzu bu suda yıkayın.Kedi otunu iyice ezerek bal ile karıştırın ve karışımı çocuğunuza yedirin. Özellikle çocuğunuzun stresli olduğu günlerde bu karışım sayesinde daha rahat uyuduğunu göreceksiniz.

Çocuğunuzun uyku sorununun temelini oluşturan sebepleri tespit edin ve homeopati uzmanınızın uygun gördüğü homeopatik tedavileri uygulayın. Homeopati tedavilerinin uzun bir süreye yayılması gerektiğini unutmayın. Homeopati alanında uygulanan tedavileri çocuğunuzun uyku vaktinden 1 saat önce kullanabilirsiniz. Bu tedavilerin 14 gün boyunca sürdürülmesi gerekebilir. Çocuğunuz geceleri kalkar ve bir daha uykuya dalamazsa bu tedavileri tekrarlamanız gerekebilir:

Çit kökü ve acı hıyar adı verilen bitkiler sürekli ağlayan çocuklar için kullanılabilir.
“Rhus Tox.” adı verilen madde uyuyamayan, sürekli gezinmek isteyen ve huzursuzluk yapan çocuklar için uygundur.

Altın anlamına gelen “aurum” adlı homeopatik madde ölüm ve kötü okul anıları ile ilgili rüyalar gören çocuklar için kullanılabilir. Bu tür çocuklar uyandıklarında kendilerini mutsuz ve bitkin hissederler.

Bıldırcın otu yaşanan bir şok nedeniyle ortaya çıkan uyku sorunlarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Huzursuzluk, kâbus ve ölüm korkusu gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan uyku sorunlarında da bıldırcın otunun kullanımı uygundur.

Aşırı korku nedeniyle ortaya çıkan susuzluk hissi ve hassasiyet homeopati alanında “fosfor” olarak tanımlanan madde ile giderilebilir.

Rüzgârgülü bitkisi ağlamaklı olan çocuklar için kullanılabilir.

Diş çıkarma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan uyku bozukluklarında papatya kullanılabilir. Uyumak için sürekli olarak ayakta sallanmayı iste¬yen çocuklara da papatya çayı içirebilirsiniz.

Çok yoğun ve yorgunluk verici bir günün ardından uyumakta zorluk çeken çocuklar için “Nux vom.” adlı madde kullanılabilir.

Çocuğunuzun zihni herhangi bir olayla meşgul olduğunda ve dikkatini başka bir alana kaydıramadığında kahve bitkisini deneyebilirsiniz.

Muz ve salatalık gibi bazı enerji verici gıdalar karın ağrısına ya da sindirim sorunlarına yol açabilir. Uyku öncesi bu gıdaların tüketiminden kaçının.

Bir bardak ılık keçi sütü herhangi bir sindirim sorununa yol açmadan çocuğunuza uyku verir.

Yaşı uygun olan çocuklar uyumadan önce çinko içeren pastiller çiğneyebilir. Bu pastiller çocukların daha rahat uyumasını sağlar.

Çiçek esansları güzel ve derin bir uyku için oldukça etkilidir. Çiçek terapistinize danışarak hangi çiçeklerin esanslarını birlikte kullanabileceğinizi öğrenin:

Beyaz kestane zihinleri karmaşık olan çocuklar için uygundur.

Huzursuz bir bebek ya da çocuk Bach çiçek esansları ile sakinleştirilebilir.

Toz ağacı karanlık korkusu yaşayan çocuklar için uygundur.

Ceviz yeni bir okul ya da yeni bir ev gibi değişiklikler nedeniyle uyum sorunu yaşayan çocuklar için kullanılabilir.

Misk otu aşırı korku yaşayan ya da gerilim hisseden çocuk ve bebekler üzerinde etkilidir.

Itır çiçeği, papatya, gül ve lavanta yağını çocuğunuzun banyo küvetine karıştırabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun sakinleştiğini ve rahatladığını göreceksiniz.

Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlattığınız mendili çocuğunuzun yatağına ya da yastığına yakın bir yere koyarsanız, onun daha kolay uykuya daldığını gözlemleyebilirsiniz.

Buharlaştırıcı cam bir tüpün içine koyduğunuz lavanta ve papatya yağının da aynı etkiyi sağladığını göreceksiniz.

Uyku senti öncesinde lavanta ve papatya yağı ile yapacağınız masaj çocuğunuzun rahat uyumasını sağlayacaktır. Bu şekilde çocuğunuzun kendisini daha sakin ve huzurlu hissettiğini göreceksiniz.

Faydalı terapiler
Kranyal osteopati, çiçek esansları, (özellikle de çocuğunuzun uyku düzenini etkileyecek duygusal bir durum söz konusu olduğunda), besin terapileri, aromaterapi, homeopati, herbalizm, müzik terapisi, Ayurveda, masaj, refleksoloji.

Hemen hemen tüm doğal sağlık terapileri insanların rahatlamasını ve iç huzur kazanmasını sağlamaktadır. Rahatlık ve iç huzur çocuğunuzun uyumasını sağlayacak olan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Bu nedenle faydalı terapilere başvurabilirsiniz.

Exit mobile version