Çocuklarda Göz Tembelliği Sorunları
Erken çocukluk çağında ortaya çıkan göz tembelliği, bir gözün yeterince görememesi şeklinde tanımlanıyor. Bebekler doğduklarında ancak belirli oranlarda görebilir. Gözlerini kullandıkça görme potansiyelleri artar. ilk 9 yaş içinde görme sistemi tam olarak gelişir ve daha sonra belirgin bir değişiklik olmaz Çocukların 4 yaşına gelmeden önce herhangi bir sorun olmasa da mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmiş olması gerekir. Bu arada doğumdan itibaren hem ailenin gözlemleri hem de çocuk doktorlarının bazı tespitleri ile gerekli hallerde çok erken dönemlerde de göz muayenesi yapılabilir
Göz tembelliğinin 3 temel sebebi
Göz tembelliği, gözlerin normal olarak kullanılmasını engelleyen her türlü durumda ortaya çıkabilir. Çoğu vakada göz tembelliğine yol açan durumlar kalıtsal olabilir. Göz tembelliğinin 3 temel sebebi vardır.
Şaşılık Kayan gözde genellikle tembellik oluşur Kırma kusurları Mevcut olan yüksek kırma kusuru nedeni ile bir göz diğerinden çok bulanık görüyorsa, bu göz görsel gelişimini tamamlayamayarak tembel hale gelir. Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı için tespit edilmesi en zor olan göz tembelliği tipi budur.
Aileler çocuklarının gözünde bir kayma tespit ettiklerinde hemen muayenesini sağlar ancak, diğer durumlarda genellikle göz muayenesi okul dönemine kadar gecikir ve bu durumda da çoğu kez geç kalınmış olur. Bu nedenle 4 yaş öncesinde tüm çocukların şikayet olsun olmasın, mutlak surette göz muayenesi olmaları gerekir.
Göz dokularında bulanıklık Bu durumun başında katarakt gelir. Bu tip göz tembelliği en erken gelişen göz tembelliğidir. Dolayısıyla her yeni doğanın, mutlak bir çocuk doktoru tarafından son derece kolay bir test olan kırmızı yansıma testine tabi tutulması ve bir anormallik halinde acilen göz doktoruna muayenesi gerekir. Çünkü bu tip göz tembelliği çok erken ve çok derin olarak gelişir Doğumsal kataraktın mümkün olan en kısa zamanda cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.