Çiy Nedir Nasıl Oluşur
Çiy nedir
Havada bulunan nem, soğuk nesnelerle temas ettiğinde biçim değiştirerek suya dönüşür ve nesnelerin üzerinde görülen bu su damlacıklarına çiy adı verilir.
Çiy nasıl oluşur
Çiyin görüldüğü dönemler, havadaki nemin normalden fazla olduğu dönemler ve fazla nemli geçen mevsimlerdir. Çiyin oluşabilmesi için nem oranının fazla olması ve bu nem oranının sonrasında çiy oluşacak sıcaklığa kadar düşmesi yeterlidir. Gündüz vakti var olan sıcaklıklar sebebiyle ısınan nesnelerin, gece vakti düşen sıcaklıkla birlikte çevrelerindeki hava kütle sıcaklığı da düşer. Sıcak hava, soğuk hava kadar içerisinde su buharına sahip olamayacağı için sıcaklık derecesi düştüğünde içerisinde tutamadığı su buharları maddelerin yüzeyinde su damlacığı şeklinde kendini gösterir. Taş, çimen, ağaç, beton, asfalt, cam gibi yüzeylerde bu koşullarla karşılaşıldığında çiy oluşur. Bu damlacıklar hakkında bilinen en yanlış düşünce, bu damlacıkların yağmur damlası zannedilmesidir. Yağmurla alakası olmayan bu olay, tamamen hava sıcaklığına ve nem seviyesine bağlıdır. Havadaki sıcaklık 0 derecenin de altına düştüğü durumlarda bu çiy taneleri kırağıya dönüşür. Türkiye’de kırağı kış mevsiminin başlangıçlarında görülür. İnce kristalimsi buz tanecikleri yapısındadır.
Çiyin faydaları ve zararları
Çiy damlaları sıcak ve nemli havalarda bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun bir bölümünü karşılar ve bitkilerin canlı kalabilmesini sağlar.
Bahçe işleriyle ve tarımla uğraşan kişilerin çiye sıcak mevsimlerde her zaman ihtiyaçları vardır.
”İlk bahar kırağısı” denilen bir çiy türü, tomurcuk ve çiçeklere buzlanmadan dolayı zarar verir. Bakımı zor sebze ve meyveler, bitkiler ve ağaçlar için ilk bahar kırağısı tehlike arz eder. Tarla ve bahçe ile uğraşan kişiler bu durumdan korunmak için gece vakti saman ya da ıslatılmış çıra yakarlar. Bu yakım sonrasında çıkan duman, gece oluşacak çiy ya da kırağı olaylarına engel olur.