Çita Nedir? Çita benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünden gelir) (Acinonyx jubatus) Kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi olup,aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır. Kısa mesafede (460 metreye kadar) 120km/saatlik bir hızı tutturabildiği gibi, sıfırdan 100 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilmektedir.Eğer 460 metreden fazla koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verir. Vücudunda benekli olup başı küçüktür.Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur.Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece av için daha rahat bir görüş sağlar. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır.
Çita Nedir? Çita Ne Demek?
Dişi Çitalar Yirmi ila Yirmi Dört Aylıkken Ergenliğe Erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılık cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir.
Çita, yavrularında ölüm oranı yüzde 90’dır. Genellikle sırtlan ve kartalların saldırılarına kurban giderler. Yavrular genellikle 13-20 aylıkken annelerinden ayrılırlar. Çitalar, 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirlerse de çoğu zaman ilerleyen yaşla birlikte azalan süratleri dolayısıyla daha kısa yaşarlar.
Çitanın, avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Zira koşu sırasında vücut ısısı ölümcül derecede yükselir. Av girişimlerinin yalnızca yarısında başarılı olur.Ayrıca çitalara bahşedilen hızlı koşma yeteneğinden dolayı kemikleri çok incedir.Bu nedenle çitalar avını bir yerde yerken sırtlanlar gibi hayvanlar gelirse o bölgeden çekilerek avını oracıkta bırakır
Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir.Bu ince kemikler ise bu güçlü çeneye asla dayanamaz.Çitaların hızlı koşma sebeplerinden birisi de kuyruklarının uzun olmasıdır.Çitalar için kuyruk sadece hız değil koşu esnasındada yardımcı olur.Çünkü;çitalar ceylan ve impala gibi savunmasız hayvanları yakalarlar.Ancak;ceylan ve impalalar dünyanın en hızlı manevra yapan hayvanlarıdır, çitalar da yüksek hızlarına rağmen kuyruklarını bir dümen gibi kullanarak keskin dönüşler yapabilirler.
Çita’nın Özellikleri Nelerdir?
Çitalar, diğer kedigillere kıyasla vücutlarının büyüklüğüne göre dar ve uzun bacaklara sahiptir, ayrıca yuvarlak ve daha kısa kulaklara sahiptirler. Kürkleri, küçük siyah yuvarlak lekeler ile sarımsı renklidir.
Yüz, gözün ön köşesinden burun ucuna kadar uzanan bir gözyaşını hatırlatan karakteristik bir siyah nokta ile işaretlenmiştir.
Kulaklar küçük ve yuvarlaktır. Çitaların öndeki ayaklarının 4 parmağı, bir başparmağı vardır ve arka ayakları 4 parmaklıdır.
Diğer kedigillere karşı, pençeler hafifçe eğimlidir ve açığa çıkar. Çitaların pençeleri zayıf bir geri çekme kapasitesine sahiptir.
Genç yavruların boyunlarının etrafında küçük gri bir yele bulunur. Yavru ergenliğe ulaştıklarında bu yeleyi kaybeder. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Çitanın özellikleri arasında yaygın olarak bu durumlardan bahsedilmektedir. Çita Latincesi ise Acinonyx Jubatus olarak bilinmektedir.
Çita Türleri Nelerdir?
Çitalarda Beslenme ve Avlanma
Filistin ve Arap Yarımadası’ndan Hindistan’ın yanı sıra yağmur ormanları ve Sahra Çölü dışında Afrika kıtasının yanı sıra çitaların gözlemlenmesiyle birlikte dağılımı oldukça yaygındır.
Çitalar güney, doğu ve kuzey Afrika’nın kurak, yarı kurak topraklarında ve Hindistan, Filistin, Suriye ve Arabistan’da daha az kuraklık yaşamaktadır. Avrupalı yerleşimciler Çitaları yok etmek için herşeyi yaptılar. Böylelikle vahşi hayvanların sayısı 1970’lerde keskin bir düşüş göstermiştir ve en yeni çalışmalar çitanın artık sadece 25 Afrika ülkesinde bulunduğunu göstermektedir. Çitalarda beslenme ve çitalarda avlanma genellikle iri hayvanlar tarafından sağlanmaktadır. Hızlı koşan ve çok vahşi bir hayvan olan çita, antilop, geyik ve buna benzer hayvanlarla beslenmektedir.