Çiğ Yenmesi Gereken Besinler Nelerdir? Günlük tükettiğimiz besinler; pişmesi gereken besinler ve çiğ yenmesi gereken besinler olarak ikiye ayrılıyor. Örneğin; günde 5 porsiyon çiğ sebze ya da meyve yemek kanser türlerini önemli ölçüde yok ediyor, bağışıklık sistemimizin direncini yükseltiyor. Öte yandan bazı besinlerin de özellikle pişirilerek tüketilmesi, içerisindeki besin değerlerini iyice yükseltiyor. Örnek olarak domatesin yüksek ısıda pişirilip kendi muadili bir yiyeceğe dönüştürülmesi(ketçap, kavanoz salça gibi) vücutta kanseri önlemede fayda sağlıyor. Çiğ olarak sebze ve meyve tükettiğimizde, bu besinlerin kendi tatlarını ve içlerindeki değerlerini korumalarını sağlıyoruz. Çilek, portakal, kayısı vb. yiyecekleri pişirerek yediğimizde ısınmaları yüzünden minerallerini ve vitaminlerini kaybediyorlar. Öte yandan besinleri çiğ olarak yemek daha az kalori almamıza yardımcı oluyor. Pişirmede kullandığımız yağ, tuz, şeker gibi maddelerden hiç biriyle birleşmeyen bu besinler kendi doğallığını ve içerisindeki enzimlerini olduğu gibi vücudumuza katıksız bir şekilde almamızı çiğ kaldıklarında sağlıyorlar. İşte çiğ tüketmemiz gereken besinler ve çiğ tüketmemizi gerektiren sebepler.
Kuruyemişler
Bu besinler çiğ yendiklerinde hem kolesterolü dengeliyorlar hem de kişiyi kalp rahatsızlıklarından korumaya yardımcı oluyor.
Lahanagiller (Karnabahar, Brüksel Lahanası vb.)
İçlerinde çokça C vitamini bulunan lahanagiller, pişirilerek tüketildikleri zaman içlerindeki bol sayıdaki vitamin ve mineralleri kaybederler. Mutlaka çiğ tüketilmelilerdir.
Brokoli
Brokolinin içerisinde ”myrosinase” adı verilen çok güçlü bir enzim bulunur. Bu enzim kanser hastalığını önleyici bir etkiye sahip. Fakat brokoli pişirilip yendiği taktirde myrosinase enzimi etkisini yitiriyor. Brokoli yiyeceğiniz zaman mümkün mertebe çiğ şekilde tüketmeniz öneriliyor.
Maydanoz ve Biber
Zengin C vitamini kaynağı olan maydanoz ve biber, mutlaka çiğ tüketilmelidir.
Kakao
Sarımsak
Bazı kişilere tadı ve kokusu rahatsız edici gelse de sarımsak da mutlaka çiğ tüketilmesi gereken ürünler arasında. Sarımsağın içerisinde bolca bulunan ”allicin” maddesi metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı oluyor.
Kayısı
Çilek
İçerisindeki yoğun C vitamini, suda pişirilme gibi bir işlem gördüğünde kaybolacağından çileğin de çiğ tüketilmesi gerekmektedir.
Balık
Et
Çok pişmiş etin içerisindeki B vitaminleri yok olacağından, yiyeceğiniz etleri mümkün olduğunca az pişmiş ve hatta yiyebilecekseniz çiğ yiyebilirsiniz. Çünkü insan metabolizması çiğ etteki demiri daha rahat sindirebilme özelliğine sahiptir.
Süt ve Süt Ürünleri
Peynir ve yoğurdun üzerinden hiç bir işlem yapmadan çiğ olarak tüketmek gerekir(Örneğin yoğurdun kaymağını ayırmamamız gerektiği gibi). Sütlerde ise pastörize edilmiş şekildeyse hiçbir işlem yapmadan tüketmek gerekir çünkü pastörize süt işlem görürse içerisindeki B1 ve B2 vitaminlerini kaybeder.