Ceket Nedir? Ceket erkeklerin ve kadınların giydiği, genellikle önden düğmelidir Bazı cekelerde ise arka kısmında yırtmaş vardır ceket, kalçayı örten, kollu üst giysidir. Türkçeye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir.
1.) üniforma, takım elbise gibi kıyafetlerin tamamlayıcıdan öte ana unsuru. günümüz gençliğinin kadife başta olmak üzere değişik kumaş ve renk tercihleriyle formal boyuttan kurtardıkları kıyafet.
2.) spor, klasik gibi kesimleri ile insana farklı bir hava katan giyecek.
Ceket Nedir? Ceket Ne Demek?
Takım Elbise Ceketi Nedir?
En çok gördüğümüz ve büyük ihtimalle birçoğumuzun sahip olduğu ceket. Bu ceketlerin en büyük özelliği aynı kumaştan bir de pantolonlarının olması. Doğal olarak da takım elbise ismini alıyorlar. Adı üstünde, takım.
Takım elbise ceketleri, pantolonu haricinde başka bir pantolonla da kullanılabilse de (belirli şartlar altında, ona da değiniriz sonra) tavsiye edilmez. Neden? Çünkü ceket ve pantolonun kumaşlarının birbirine %100 uyumlu olması gerekir. Ancak sen bu ceketi alıp başka pantolonlarla kullanarak eskitirsen, temizletirsen falan renk uyumu ortadan kalkacaktır. Ceket daha açık renkli olurken pantolon koyu kalacak ve takım elbisenin bütün olayı kaybolacaktır.
Diğer ceketler arasında en resmi ceketimiz bu. Janjanlı süslemeler falan bulamazsın burada. En fazla farklı desenlerde kumaşlardan yapılmış olur. Çizgili gibi, ekose gibi falan.
Üstüne cuk diye oturmalı. Fit olmalı. Nefes alabil tabi altında ama gömlekle ceket arasına bir de kazak giyeyim, bir de üstüne hırka çekeyim olmaz. Katmanlandırmak için uygun bir ceket değil.
Blazer Ceket Nedir?
Alınmaca gücenmece yok, biz bu ceketi Pazar günleri yat yarışlarını marinalarda izleyen kalantor abilerin üstünde gördük. Fakat ceket güzel. Spor ceketten biraz daha resmi, takım elbiseden biraz daha rahat. Bu ceketler takım elbise ceketinden farklı olarak bir pantolon ile üretilmiyor. Dolayısıyla blazer ceketi alıp başka pantolonlarla eşleştirmen gerekiyor.
Bu ceketler biraz daha rahat duruyor üstünde. Daha ferah diyelim. Ceket giysen iyi olur ama takım elbise giyersen de abartılı olur durumlarında kurtarıcı olarak imdada yetişen bu ceketler genel olarak navy blue (denizci mavisi falan mı deniyor bizde?) renkte ama tabi farklı renklerde bulmak da mümkün.
En büyük olayları da bunların düğmeleri. Düğmeler genellikle metal. Üstünde de denizcilikten gelen işlemeler bulabiliyorsun. Çapa falan oluyor bazılarında. Eminönü’nde gezersen bulursun bu düğmelerden o kadar yaygın.
Spor Ceket Nedir?
Daha dayanıklı kumaşlar tercih ediliyor bu ceket türlerinde. Takım elbise gibi hassaslık ve zarafet gerektirmeyen alanlarda olacağın için ceket de ona göre dayanıklı olmalı.
Gündelik hayatında kullanabileceğin bu ceketi farklı renklerde ve desenlerde bulabilirsin. Mavi olur, yeşil olur, kahverengi tonları olur, gri olur.
Bu ceketi asla, ASLA, formal ortamlarda giyemezsin. “Anam o da ceket, bu da ceket” olmuyor. Bu daha rahat ortamlarda farkını hissettirmeni sağlayacak bir kıyafet.