Çarpıntı Nedir
Çarpıntı Ne Demektir? Çarpıntı Nedir Kısaca? Çarpıntı Ne Demek? Çarpıntı Nedir? Çarpıntı Hakkında? Çarpıntı Hakkında Bilgi?
Çarpıntı Ne Demek, Çarpıntı bazen masum bazen tehlikeli bir belirtidir. işte dikkat ettmeniz gereken hususlar Kalbinizin kıpır kıpır olmasıbirini görünce ya da düşününce küt küt diye atması iyi bir şeydir ama iş tekrarlayan çarpıntılara gelince değişir Sık tekrarlayan çarpıntılar can sıkıcı ve korkutucu olabilir. Çarpıntılarınızın sebebi zamansız ve yersiz kalp atışları veya kalbinizin gereğinden hızlı çalışması olabilir. Eğer çarpıntınız çok sık tekrarlıyorsa beraberinde baş dönmesi baygınlık hissi yorgunluk göğüs ağrısı de yaşıyorsanız kaynağının kalbinizdeki bir sorun olması ihtimali fazladır. Böyle bir durumda doktorunuzu aramakta geç kalmayın.
Çarpıntı, korkutucu bir sorundur ama her zaman ciddi bir kalp hastalığına işaret etmez. Bir stres reaksiyonukorku ve endişe nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bazı insanlarda nikotin duyarlılığı sigara içer içmez ortaya çıkan çarpıntılara yol açar. Kahve ve çayda bulunan kafein de önemli bir çarpıntı nedenidir.
Ayrıca aşırı çalışma ve yorgunluk nedeniyle oluşan çarpıntı da vardır. Aceleci insanlarda eviyleişiyle ciddi sorunlar yaşayanlarda ya da farkına varmadığı bir sorun nedeniyle bunalıp sıkılanlarda da çarpıntı ortaya çıkabilir. Eğer sizi rahatsız edecek bir çarpıntı ile karşı karşıyaysanız ilk önce fazla miktarda kahveçayalkol tüketimi ya da ruhsal bir problemden mi kaynaklandığını araştırın. Paniğe kapılmayın. Kilo fazlalığı sorununuz varsa zayıflayın. Eğer nöbetler halinde gelen çarpıntılardan yakınıyorsanız nöbet anında aşağıdaki manevralardan yararlanmaya çalışın. Daha sonrası için doktorunuzdan bir randevu almayı da unutmayın. işte çarpıntı atağını savuşturmada kullanılabilecek başlıca yöntemler
Derin ve güçlü bir şekilde öksürün ikınma manevrası yapın 20-30 saniye kulağınızı ve burnunuzu kapatarak üflemeye çalışın Soğuk ve buzlu bir içecek için veya ellerinizi çok soğuk suyu ile doldurulmuş bir kaba daldırın.
Tıp dilinde palpitasyon denilen çarpıntının nedenleri çeşitlidir. Bir kalp hastalığı söz konusu değilse fazla sigara içmek alkol yorgunluk sinirlenmek kansızlık hazımsızlık çay kahve veya zehirlenmelerden kaynaklanabilir.
bayılmalar Geçici olarak uyanıklık halinin kaybolmasına halk arasında bayılma tıp dilinde senkop denir. Bu durumda beyin hücrelerine giden oksijen azalmıştır. Bayılmanın nedeni yorgunlukuzun süre ayakta kalmakani heyecanlartansiyon yüksekliği gebelik kansızlık damar sertliği ve kalp hastalıklarıdır. Bayılmadan önce baygınlık hissi gelir. Sonra yüz kül rengini alır. Arkasından da terleme çarpıntı göz kararması ve baş dönmesi görülür. Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş hastayı hemen yatırmakelbise ve çamaşırlarını gevşetmektir. Sonra yüzüne su serpilir ve amonyak koklatılır.
hazımsızlık Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına halk arasında hazımsızlık tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekleryemekleri gereği gibi çiğnememediş veya dişeti iltihaplarıiçki veya sigara içmekçok miktarda çay veya kahve içmekfazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek kansızlık yorgunluk sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir. Yemekten bir süre sonra midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. Kabızlıktan şikayet edilir
Bazı kimselerde halsizlikuykusuzlukunutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terkedilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenir.
kalp yetmezliği Kalbin sağsol veya her iki karıncığının içindeki kanıher vuruşunda muntazaman boşaltamaması şeklinde ortaya çıkar. Üç şekilde görülür. Sol Kalp Yetmezliği Hastada nefes darlığı ve kuru öksürük vardır. Geceleri daha zor nefes alır. çarpıntı baygınlık ve terleme görülebilir. Buna kalp astımı adı verilir. Nedeni aort veya mitral kapaklarının hastalanması veya koroner rahatsızlığıdır. Sağ Kalp Yetmezliği Hastanın ayak ve ayak bilekleri şişer
Buralaraparmakla bastırılınca bir süre çukur kalır. Elayak ve yüzde morarmalar hazımsızlık ve iştahsızlık görülür. Nedenimitral kapağı hastalığımüzmin bronşit veya doğuştan olan kalp hastalığıdır. Kaonjestij Kalp Hastalığı Sağ ve sol kalp yetersizliği bir arada olduğu zaman görülür. Nedeni aort veya mitral kapaklarının hastalanması müzmin bronşit veya akciğer hastalıkları romatizma ve tiroid hastalıklarıdır. Aşağıdaki tavsiyelere uymak gerekir Sigara içmeyin. Yemeklere fazla tuz koymayın. Uykularınızı ihmal etmeyin. istirahat edin ama devamlı olarak yatmayın. Sinirlenmeyin üzülmeyin her şeyi kendinize dert etmeyin.
kansızlık Tıp dilinde anemi denilen kansızlıkkandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalmasıdır. En önemli nedeni yeteri kadar beslenememektir. Ayrıcamüzmin basur kanamaları aybaşı kanamalarının haddinden fazla olmasıdoğuştan olan bazı hastalıklar romatizma lösemi ve kanserde de görülür. Kansızlığın tipik belirtileri şöyle özetlenebilir. Yüzde solgunluk nefes darlığı çarpıntı halsizlikve ayak bileklerinde şişkinlik görülür. Hastanın burnu sık sık kanardilinde acılık vardır. iştahsızlık ishal ve bazen de kusma görülür. Tedavinin ilk şartıistirahattemiz hava ve kan yapıcı gıdalar yemektir.
karaciğer hastalıkları Karaciğerdiyaframın hemen altındasağ taraftayaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır. Yaşamak için gerekli olan bir çok kimyasal olay burada meydana gelir. Karaciğerin görevi Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı 1 litre safra salgılar. Yağprotein ve şeker metabolizmasını düzenler. Vücudun ısısını ayarlar. Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar. Yağproteinşeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar. Kan miktarını ayarlar. Hormonların görevleri üzerinde etkili olur. Karaciğer yukarıda belirtilen görevlerinden herhangi birini yapamaz hale gelecek olursaçeşitli hastalıklar ortaya çıkar.
Bunların en önemlilerikaraciğer yetersizliğikaraciğer iltihaplanmasıkaraciğer sirozusafra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşıdır. Karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri Hastasağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişeranüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır. Yüzünde ve ellerinde çil gibi lekeler görülür.
Hazımsızlıktan şikayet eder. Sabahları dilinde pas ve ağzında acılık hisseder. Nefesi de kokar. Sabah saatlerinde ensede ağrı hisseder. çarpıntı iştahsızlık vardır. idrarın rengi sabahları sarı ve koyudaha sonraki saatlerde iseduru ve açıktır. Sık sık idrara gider. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlik görülür. Geceleri uyumak istemez. Görme ve işitme duyguları da zayıflar.
karaciğer yetersizliği Karaciğerin görevini yeterince yapmaması sonucu görülen bir hastalıktır. Belirtileri bağırsaklarda gazkarın şişliğisağ böğürde ağrıburun kızarmasısolgun renkyüz ve elde çil gibi lekelerpaslı dilağızda acılık mide bulantısı kabızlık çarpıntı el ve ayak şişlerigörme ve işitmede azalma görülür. idrar rengi sabahları koyugündüz ise açık ve durudur. idrara çok çıkılır. Hastanın çukulatabaharatlı yiyecekler turşu kızartmalar ve, yağlı şeyler yememesi gerekir.
kloroz Bir çeşit kansızlıktır. Kanda hemoglobin miktarının azalmasıbu duruma neden olur. çarpıntı halsizliknefes darlığı yüzde solgunluk ve ayak bileklerinde şişme görülür.
palpitasyon Kalp çarpıntısı sinirsel hazımsızlık Sinir sisteminin düzenliuyumlu çalışmasını kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca alkol, kullanmakfazla sigara içmekhaddinden fazla çaykahve veya süt içmekçabuk ve gereği gibi çiğnemeden yemek yemek şikayetlerin artmasına neden olur. Hastanın karnında ağırlık hissi vardır midede gurultuyanma veya ekşime görülebilir. Geğirirgaz çıkarır. Yorgunluk baş ağrısı çarpıntı ve unutkanlıktan da şikayet edilir.
tansiyon yüksekliği Büyük tansiyonun kişinin yaşına göre yüksek olmasına halk arasında tansiyon yüksekliğitıp dilinde ise hipertansiyon denir. Bir çok hastalıkta tansiyon yüksekliği görülür. Mesela kalbin sol bölümünün büyümesindeböbrek hastalıklarında damar sertliğinde kan, hücrelerinin çoğalmasında şişmanlıkta ve iç salgı bezleri hastalıklarında kan basıncı artar. Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında yorgunluk sinirlilik çarpıntı baş dönmes iuykusuzluk baş ağrısı vardı.