Bradipne Nedir

Bradipne Nedir? Bradipne Ne Demek?

Bradipne Nedir? Solunum hızının düşük olmasına bradipne denilir. yetişkinlerde dakikada alınan soluk sayısının 12’nin altına düşmesi bu hastalığa işaret etmektedir. Bradipne, kalp, beyin, tiroid gibi pek çok hastalık nedenli olabilir.12-50 yaşları arasında olan tüm insanlar dakikada 12-20 kez soluk alır. 12 soluk almanın altına düşme olunca bu duruma bradipne deniliyor. Bebeklerde dakikada 30-60 soluk alma vardır. 30’un altına düşüldüğünde aynı şekilde incelemeye alınması gereken bradipne hastalığı olduğu düşünülür. Bradipne tedavisinde genelde hastalığa neden olan ana neden bulunarak, tedavisi uygulanır. Şiddetli soluk sıkıntısı çekenlere oksijen desteği verilir.

Beyin Hastalıkları

Beyindeki pıhtı ve tümör oluşumu da beynin normal işleyişini etkileyebilir. Bu tür bir beyin hasarı solunum merkezini kontrol eden beynin serebral korteks ve medulla oblangata bölgelerine ulaşan oksijen miktarını azaltabilir. Bu nedenle beyindeki oksijen akışını etkileyen beyin hastalıkları bradipneye neden olabilir. Genellikle yüksek kafa içi basınca sebep olan kafa travmaları da bradipneye neden olabilir.

Kalp Sorunları

Bradipne NedirAzalmış kalp hızı bradipne gelişimine katkıda bulunabilir. Basitçe söylemek gerekirse, kalbin pompalama faaliyeti kesintiye uğradığında bu solunum hızını düşürebilmektedir. Kalp ve akciğerler pulmoner arter ve venler ile bağlantılıdır. Bu nedenle kalbin zayıf işleyişi akciğerleri de etkileyerek solunum sorunlarına yol açabilir. Kalp krizi, konjenital kalp defektleri, konjestif kalp yetmezliği, miyokardit ve benzeri tıbbi durumlar solunum hızını azaltabilmektedir. Açık kalp cerrahisi sonrası solunum hızında değişiklikler görülen hastalar olduğu da bildirilmiştir.

Hemokromatozis

Vücudun çeşitli dokularında anormal demir birikimine neden olan hemokromatozis hastalığı da solunum hızını azaltabilir. Bu hastalıkta besinlerle alınan demir emilimi artmıştır. Böylece demir aşırı fazlalığı kalbin çalışmasını etkileyerek bradipneye yol açabilir.

Elektrolit Dengesizliği

Kalsiyum, magnezyum, klorür, fosfat, sodyum ve potasyum kalp işleyişinde önemli bir rol oynayan vücudumuzda bulunan elektrolitlerdir. Kalp bu elektrolitleri kalbin düzgün çalışmasını sağlamak için sinyaller göndermek amacıyla kullanır. Bu elektrolit konsantrasyonu dengeli olmadığında normal kalp ritmi bozulabilir. Kalp ritmindeki bu bozulma da bradipneye neden olabilir.

Tedavi altta yatan nedene bağlıdır. Doktor hastanın sağlığını değerlendirir, altta yatan durumu tespit eder ve buna göre tedaviye karar verir. Acil bir durumda ise ilave oksijen bradipneyi rahatlatmak için verilebilir.

Bradipne Belirtileri

Bradipne NedirYorgunluk ve halsizlik, nefes darlığı sıklıkla görülen belirtilerdir. Baş dönmesi, halsizlik, göğüste rahatsızlık hissi, bayılma düşük solunumun diğer belirtileridir. Genelde, lupus, romatoid artrit, bağışıklık sistemi hastalıklarında oluşabilir.

Bradipne Nedenleri Hipotiroidi

Tiroid hormonlarının normalden az tiroid hormonu üretmesine hipotiroidi deniliyor. Tiroid hormonları metabolizma hızını ayarlamaktadır. Bu nedenle, solunumda çeşitli sıkıntılara neden olması gayet doğaldır. Hipotiroidi, solunum hızını düşürebilir ve nefes darlığına neden olabilir.

Uyku Apnesi

Uykuda solunum durmasına uyku apnesi denilir. uyku esnasında kasların gevşeyerek, solunum yolunu kapatması nedenli olabilen bu durum, aslında uyku bradipnesidir.

Narkotik ilaçlar

Bradipne Nedir1Narkotik ağrı kesiciler, sinir sistemini etkiler ve beynin yavaş çalışmasına neden olurlar. Buna bağlı solunum hızı yavaşlar. Aşırı alkol tüketimi aynı soruna neden olur.

Beyin Hastalıkları

Beyinde oluşan pıhtı ya da kitleler, beynin normal çalışmasını engeller. Bu bir tür beyin hasarı yaratır. Solunum merkezini kontrol eden beyin, oksijeni azaltabilir. Beyinde oksijenin azalması, bradipneye neden olur.

Kalp Sorunları

Kalbin kan pompalama hızının düşmesi bradipneye neden olur. Kalbin zayıf olması, akciğerlerde solunum sorunları yaratır. Kalp krizi, kalp yetmezliği gibi hastalıklar solunumu yavaşlatır.

Hemekromatozis

Vücudun pek çok bölgesinde ve dokusunda fazladan demir birikmesine verilen isimdir. Solunum hızını düşüren bu hastalık, besinlerle demir emilimi artmıştır.

Elektrolit Dengesizliği

Kalsiyum, magnezyum, klorür, fosfat, sodyum ve potasyum önemli elektrolitlerdir. Kalbimiz kalbin düzgün çalışması için bu elektrolitlere ihtiyaç duyar. Elektrolit dengesi bozulduğunda kalp ritmi bozulur, kalp ritminde olan bozukluk akciğerleri etkileyerek bradipneye neden olur.Bradipne Nedir

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …