Bıldırcın Nedir
Yaşadığı Yerler: Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya, Amerika, Yeni Ginenin ekin, çayırlık ve fundalık alanlarında. Özellikleri 18-20 cm boyunda, küçük başlı, narin ve sert gagalı, eti için avlanılan göçmen bir kuş Ömrü 15-20 yıl. Çeşitleri Boyalı, dağ, mavi, tepeli, bataklık ve Japon bıldırcınları.Tombul vücutlu, sırtı pas sarısı çizgili, kirli beyaz karınlı bir kuş. Başı koyu kahverengi ve gözlerinin çevresi beyaz halkalıdır. Otlar, tahıl tarlaları ve bodur ağaçlıklı alanlarda gezinerek tohum, kurtçuk ve böceklerle beslenir. Yuvasını çalılıklar altında eştiği bir çukurda yapar. Sarı kahverengi benekli 7-15 yumurta yumurtlar. Yılda 2-3 defa kuluçkaya yattığı olur. Üç haftada yumurtadan çıkan yavrular, hemen analarının peşlerine takılarak kurtçuk ve böcek yemeye başlarlar. Bıldırcın, ürkütülünce koşarak, çalılıklar arasında gizlenerek saklanır.
Avrupa Bıldırcınları: eylül – ekim aylarında Afrikaya göç ederek kışı geçirir. Mayıs, haziranda tekrar Avrupaya dönerler. Gece alçaktan uçarak göç ettiklerinden ağ kurularak rahatlıkla yakalanırlar. Eti çok lezzetlidir.
Evcilleştirilen Japonya bıldırcını çiftlikte eti ve yumurtası için kafeslerde beslenir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bıldırcın yetiştiriciliği Türkiyede de her geçen gün yaygınlaşmaktadır. 12 haftalık yavrusu yumurtlamaya başlar. Amerikan bıldırcınları Eski Dünya bıldırcınlarından daha iri ve renklidir. Bıldırcınlar avcılar tarafından tüketildiği gibi, tilki, kokarca, gelincik, atmaca, baykuş tarafından da avlanırlar.
Yuvasını Çalılıklar Altında Eştiği Bir Çukurda Yapar. Sarı kahverengi benekli 7-15 yumurta yumurtlar. Yılda 2-3 defa kuluçkaya yattığı olur. Üç haftada yumurtadan çıkan yavrular, hemen analarının peşlerine takılarak kurtçuk ve böcek yemeye başlarlar. Bıldırcın ürkütülünce koşarak, çalılıklar arasında gizlenerek saklanır. Avrupa bıldırcınları eylül-ekim aylarında Afrika’ya göç ederek kışı geçirir. Mayıs, haziranda tekrar Avrupa’ya dönerler. Gece alçaktan uçarak göç ettiklerinden ağ kurularak rahatlıkla yakalanırlar.
Bıldırcın Eti Çok Lezzetlidir: Evcilleştirilen Japonya bıldırcını çiftlikte eti ve yumurtası için kafeslerde beslenir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bıldırcın yetiştiriciliği Türkiye’de de her geçen gün yaygınlaşmaktadır. 12 haftalık yavrusu yumurtlamaya başlar. Amerikan bıldırcınları Eski Dünya bıldırcınlarından daha iri ve renklidir. Bıldırcınlar avcılar tarafından tüketildiği gibi, tilki, kokarca, gelincik, atmaca, baykuş tarafından da avlanırlar.
Yuvasını çayırlarda, olgunlaşmamış tahıl tarlalarında yere, küçük bir çukura yapar; içini kuru otla döşer; beş-on yumurta yumurtlayarak üstünde üç hafta kadar kuluçkaya yatar. Bir yaz süresince iki, hatta bazen üç kez yavru çıkarabilir. Bıldırcın, tanelerle, böcek ve solucanlarla beslenir ve genel olarak yararlı sayılır. Eskiden bol olan bıldırcın, bazı bölgelerde çok yoğun avlandığından, günümüzde türün varlığı tehlikeye girmiştir. Bundan sakınmak için, özellikle Avrupa’da, bıldırcının bir alttürü olan Japon bıldırcını (Cotumix coturnix japónica) çoğaltılmaktadır; bu tür, Avrupa ikliminde kendiliğinden üremektedir.
Bıldırcınlar Göç Ederken Akdeniz Üzerinden Geçerler: Aşırı derecede yorulan bu kuşların büyük bölümü denize düşerek hayatlarını kaybederler. Ayrıca göç zamanını bilen avcılar sahil kenarlarında pusuya yatıp bıldırcınların gelmesini beklerler. Gelen bıldırcınlar yorgun olduklarında kendilerini sahile atarlar. Bazı avcılar kuşların bu yorgunluğunu fırsat bilip binlerde bıldırcını öldürür. Ayrıca bıldırcınları canlı olarak yakalamak isteyen kişiler sahil kenarlarına ağlar kurarak bu güzel kuşların bu ağlara takılmasını sağlarlar.
Bıldırcın Avrupa, Orta Asya, Afrika ve Anadolu’da Yaşar: Sadece kuluçka yerine geçici bir zaman için yerleşir. Göçleri, mevsime, havaya göre değişir. Bıldırcınlar geceleri çok alçaktan uçarak göç ettikleri için ağlar gerilerek kolayca yakalanırlar. Kalabalık sürüler halinde Akdeniz’i geçerken büyük bir kısmı yorgunluktan ölür. Ülkemizde özellikle yumurtası çok sevilmekte olup. Bıldırcın eti de yaygın olarak satılıp yenilmektedir.