Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir
Beyinde bulunan normal formdaki hücrelerin anormalleşmeye başlayarak büyümesi, kötü huylu ya da iyi huylu olarak kitle şeklinde oluşan yapılara beyin tümörü denir. Beyin tümörü çeşitleri olarak da bu iyi huylu ve kötü huylu tümörler baz alınmaktadır. İyi huylu tümörler içerisinde kanser bulundurmayan tümörlerdir. Kötü huylu tümörler ise içerisinde kanser hücresi olan tümörlerdir. Beyin tümörleri her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilir fakat özellikle orta yaşı geçmiş ve kanser hastalığı bulunan hastalarda ortaya çıkma riski daha yüksektir. Beyin tümörleri kafatasının içerisinde büyümeye devam ettikçe beynin belirli bölümlerine baskı yapar, bu da kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak beyin yapı itibariyle ağrı eşiği fazla olmayan bir organ olduğu için bu kitlelerin beyinde ağrı oluşturduğu çok nadir görülür. Bunun yerine farklı belirtiler hastalığın oluştuğunu anlayabilmek adına daha etkilidir.
Beyin tümörü nasıl anlaşılır
ağrısı: Hastaların %60’lık bir oranında baş ağrısı görülür. Bu ağrı hastalığın gelişme evresinde ortaya çıkmaktadır.
Bulantı-kusma
Baş ağrısı sıkıntısı çeken hastaların baş ağrısı şikayetleriyle bağlantılı tuttukları bulantı ve kusmadan da şikayetçi oldukları görülmektedir.
Çift görme ya da görme bulanıklığı: Görme yeteneğinin azalması, görme kabiliyetinde düşüş ve çift görme beyin tümörünün habercisi olabilir.
Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik: Vücudun sağ ya da sol tarafında meydana gelen uyuşmalar, vücut dengesinde bozukluk, her zaman yaptığı hareket kabiliyetlerinde bozukluk ve beceriksizlik, en önemlisi kol ve bacaklarda dönem dönem uyuşma beyin tümörünün belirtileri arasındadır.
Konuşma bozukluğu
Konuşurken kelimeleri yanlış söyleme, yanlış ifadeler kullanma ve söylenilenleri anlamama gibi ibareler beyin tümörünün habercisidir.
Sara hastalığı (epilepsi) nöbetleri: Bilinç kaybı yaşayarak ya da yaşamadan meydana gelen istemsiz kasılmalar ve panik atak krizlerine benzer krizler epilepsi hastalığının habercisi de olabilir. Beyin tümörüyle alakası olup olmadığı yapılacak testler sonucu netleştirilir.
Beyin tümörü neden olur
Oluşma sebeplerinde büyük bir payın kalıtımsal şartlara ait olduğu beyin tümörünü çevre kirliliği gibi sebepler de etkilemektedir. Ancak tıp tarihinde kesin ve net olarak sebebi hala belirlenememiştir.
Beyin tümörü tedavisi nasıl olur
Beyin tümörünün tedavisi için başvurulan temel 3 tedavi yöntemi vardır. İlki, kişiye cerrahi müdahale uygulayıp tümörü bulunduğu yerden alma esasına dayanır. İkinci yöntemde kanserli beyin tümörlerinin ameliyatla alınması sonrasında radyoterapi tedavisiyle birlikte tedavi sürecini güçlendirmek amaçlanır. Son seçenek olan kemoterapi tedavisi de tümörün yok edilmesinden sonra radyoterapiyle birlikte uygulanır.