Beyin Krizi Nedir? Çağın en önemli ve büyük hastalıkları arasında gösterilen beyin krizi, ölümcül hastalıklar sıralamasında kanser ve kalp hastalıklarından sonra üçüncüdür. Ölümcül olmasına rağmen önlenebilir bir hastalık olan beyin krizi, orta ve ilerleyen yaşlardaki kişilerde görülmektedir.
Beyin Krizi Nedir?
Beynin bir bölgesinde meydana gelen kansızlık ya da ortaya çıkan bir kanama beyin krizine sebep olmaktadır. Bu durumun sonucu olarak da felç görülmektedir. Beyin krizi bir beyin damar rahatsızlığıdır. Bu nedenle de ön teşhis değerlendirmeleri hastalığın tedavisinde oldukça hayatidir.
Beynin gereksinim duyduğu kanın akışında, pıhtılaşmadan dolayı kanın taşınamama sorunu yaşanması ve beynin kan alamaması sonucu beyin krizi meydana gelmektedir. Kan pıhtısı beyin krizinin en baş nedenidir.
Damar Kanaması
Kan pıhtılaşmasına göre daha az görülen bu durum, damarların zayıflayarak çatlaması veya yırtılması neticesinde kanın beynin içine yayılması ile görülmektedir.
Beyin Krizini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Beyin krizi ile ilgili belirtilerin bilinmesi ve anlaşılması oldukça önemli bir konudur. Beyin krizinin habercisi olan belirtilerden yalnızca biri bile görülse hemen bir uzmana görünmelidir. Belirtiler çok kısa ya da uzun sürelerde olabilmektedir. Kısa da sürse ileride olabilecek bir beyin krizinin habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önemlidir.
Beyin Krizinin Belirtileri
- Kol, bacak, yüz ve vücudun yarısında birdenbire görülen uyuşma ya da kuvvetsizlik.
- Hislerde bozukluk.
- Konuşma ve konuşulanları anlamada güçlük yaşanması.
- Gözlerden birinde ya da her ikisinde görme azlığı, çift görme ya da bulanık görme.
- Denge sorunları.
Geçici istemik atak gibi küçük beyin krizleri az da olsa görülebilmektedir. Bu durum damar tıkanıklığı nedeniyle kanın beyne kısa süreliğine gidememesi sonucunda oluşmaktadır.
İlerleyen yaş beyin krizi riskini arttırmaktadır. Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazladır. Siyah ırktaki insanların beyaz ırkta olanlara göre daha fazla beyin krizi yaşadıkları tespit edilmiştir.
Risk faktörlerinin daha çok olduğu durumlar yüksek kan basıncı, sigara tiryakiliği, aşırı kilolar, geçici istemik atak geçirmiş olanlar, kalp hastalıkları ve hareketsiz yaşam şekli olarak sıralanabilir.
Beyin Krizinin Tanısı
Beyin krizine tanı koyabilmek amacıyla bazı tetkikler yapılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları beyin tomografisi, magnetik rezonans anjiyo, magnetik rezonans, karotis duplex görüntüleme, transkraniyal dopler, beyin anjiyografisi, spect, transözofagal ekokardiyografi yapılmaktadır. Ayrıca EKG, Eko ve kan tetkikleri de riskin ölçülebilmesinde doktorlara yardımcı olmaktadır.
Beyin Krizi Tedavisi
Beyin krizlerinin tedavisinde ilaçlar sürekli gelişmekte ve çalışmalar geliştirilerek yapılmaktadır. Daha çok damar tıkanıklığına neden olan, pıhtılaşmayı çözmek için kullanılacak ilaçlar üstünde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Beyin krizinin ilk üç saati çok önemli bir süreçtir. Kriz sonrasında pıhtılaşmayı önleyen ilaçların kullanılması gerekmektedir. Diğer bir tedavi şekli olarak da antikoagulanlar kullanılmaktadır. Beyin krizinde yüksek riski bulunan hastalarda geçici istemik atak ve büyük beyin krizi geçirenlerde kullanılmalıdır. İlaç kullanımının dışında cerrahi uygulamalar da sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.