Bel Ağrısı Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Son yıllarda bel ve boyun ağrısı şikayetiyle sağlık kuruluşlarına müracat eden kişi sayısında artış gözlenmektedir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu tür ağrılar, doğru ve erken teşhisle tedavi edilerek önlenebilmektedir.
Bel Ağrısı Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı
İnsanların hayatlarındaki bazı dönemlerde önemli sayılabilecek bel ağrıları görülebilmektedir. Uzun müddet aynı pozisyonda hareketsiz durmak, beli zorlayıcı ağırlık kaldırmak, çok fazla efor gerektiren egzersizler yapmak, stres ve sigara bel ağrıları oluşumunda önemli rol oynamaktadırlar. Tedavilerle ortadan kaldırılabilen bu ağrılar, kronikleşebilmekte ve kişiye büyük rahatsızlıklar verebilmektedir. Tedavi edildiğinde de tekrar etmemesi için koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir.
Bel ve Boyun Ağrısından Korunmak İçin Öneriler
- Gündelik yaşantınızda bel ve boynun, düz ve dik tutulması gerekir.
- Yerdeki bir nesneyi almak için eğilirken dizlerin kırılması ve çömelmek gerekir. Belden eğilmek ağırlığın bele yüklenmesine neden olur.
- Elde taşınan ağıt eşyaların tek bir elde değil, her iki elde eşit olarak taşınması gerekir.
- Çalışırken uzun müddet aynı şekilde durmayın, arada pozisyonunuzu değiştirin ya da molalar verin.
- Omurlara ve disklere binmekte olan yükün azalması için kilo kontrolü yapılması gerekmektedir. Aşırı kilo omurlar ve diskler üzerinde fazladan yük demektir.
- Bir nesneyi almak için öne doğru uznarak zorlamayın, en yakınına giderek almaya özen gösterin. Taşınan yükler gövdenize ne kadar yakın olursa, omur ve disklere o kadar az yük binecektir.
- Oturma esnasında bel desteği kullanırsanız, disklere binen yükü azaltmış olursunuz.
- Yatarken ya da ayaktayken bacaklar gergin tutulmamalıdır. Yatarken dizleri karna doğru çekin ve yan yatmayı tercih edin.
- Yatılan yatak vücudun içine gömülmesini önleyecek kadar sert, bel çukurunu destekleyecek kadar da yumuşak olmalıdır.
- Ne çok yüksek ne de çok alçak koltuk veya sandalyede oturmayın. Oturduğunuzda ayaklarınız yere basar durumda olmalıdır.
- Her gün düzenli olarak hafif egzersizler yapın. Bu egzersizleri de doktorunuzun tavsiyesine göre belirleyin.
- Ayakkabılarınızı eğilerek değil oturarak giymelisiniz.
- Bel çukurunu arttırdığı için yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
- Evde süpürge kullanırken hortumunun ve borusunun uzun olması gerekmektedir. Kısa borusu olan süpürgeler öne eğilmenize neden olur.
- Gündelik işlerinizi dinlenerek yapın ve vücudunuzu arada sırada esnetin.
- Stresten ve sigara kullanımından uzak durmaya gayret edin.
Bel ağrılarının en belirgin ve sık görülen nedeni bel fıtığı olsa da, omurgadan veya omurga harici nedenler de oldukça fazladır. Omurgadan dolayı oluşan bel ağrılarının yanı sıra, iç organlar dolayısıyla ortaya çıkan ağrılara da dikkat edilmelidir. Mide-bağırsak sistemindeki rahatsızlıklar, safra kesesi taşları, kadın hastalıkları, prostat, pankreas ve böbrek taşları da bel ağrılarına neden olabilmektedir. Ağrıların nedeninin ne olduğundan ziyade erken zamandaki tedaviler, bel ağrılarının tedavisinde başarılı olabilmektedir.
Boyun Fıtığı
Boyun fıtığı modern zamanın en çok şikayet edilen hastalıklarından biridir. Erken teşhis ve tedavi neticesinde korkulan bir hastalık olmaktan çıkarılabilecek bir sorundur. Bilinçsizce uygulanan tedaviler ve uygulamalar sonucunda bazı hastalar telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşabilmektedir.
İnsanın boyun omurları arasında yer alan disklerde fıtıklar meydana gelebilmektedir. Bu fıtıklar kişinin hareketsiz yaşantısından, kaslarına aşırı yüklenmesinden, bilinçsizce yapılan egzersizlerden, uzun süreli araç kullanmaktan, kalitesiz ve uygunsuz yatakta yatmaktan, yanlış sandalye ve masa kullanmaktan kaynaklanabilmektedir.
Boyun Fıtığı Ağrısı
Bir tek kişinin boynunda olmaz bazen de kürek kemiğinde ya da göğüs kısmında olabilir. Kişide sinir kökü sıkışması nedeniyle kol ve elde şiddetli, yanıcı ağrı ve uyuşma, karıncalanma görülebilir. Daha ileriki aşamalarda ellerde ve kollarda kas güçsüzlüğü olabilir.
Boyun ve omuzlarda oluşan ve kollara kadar yayılan her ağrı boyun fıtığından kaynaklanıyor demek yanlış olur. Tam olarak belirlenebilmesi için bir uzman doktora görünmekte fayda vardır.
Boyun Fıtığı Olanların Günlük Hayatta Uyması Gerekenler
- Çalışmalarınızda sıklıkla aralar verin. Örneğin masa başındaysanız ya da uzun süre araç kullanıyorsanız arada mola verin ve gerinme hareketleri yapın.
- Oturduğunuz koltuğu veya bilgisayarınızı kendinize göre ayarlayın. Masa başında otururken baş ve boynun doğru şekilde olması gerekmektedir.
- Erken yaşlarda futbol oynamaya başlayan çocukların topa kafa ile vurmaları boyun fıtığına sebebiyet verebilir. Kas güçlendirici spor aktivitelerinin yapılması önceliklidir.
- Kalın ya da çok sayıda yastığı üst üste koyarak uyumayın.
- Zorlayıcı pozisyonlarda çalışmak boyun fıtığına neden olabilir, bu nedenle çalışma ortamını uygun hale getirmek gerekir.
- Masa başındaki işlerinizde, yaptığını iş dirsek hizasında olmalıdır, değilse düzenlenmelidir.
- İşyerinde oturulan sandalyenin veya koltuğun, omuz hizasının altında bir sırt desteği, doğru bir bel desteği, tekerlekleri ve kol desteği bulunmalıdır.
- Telefonla konuşurken, telefonu boyun ve omuz arasına sıkıştırmayın.
- Vücudunuz için germe hareketleri yapın. Omurganızın sağlıklı olması için yüzün ve düzenli olarak yürüyün.
- Ağrılar geçse de düzenli yürüyüşlere ara vermeyin ve bırakmayın.
Boyun Fıtığı Ağrılarında Tedavi Amaçlı İlaçlar
Lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi uygulamaları, korse kullanımı, istirahat, masaj, fitness, egzersiz, yürüme, yüzme, bisiklete binme, mobilizasyon gibi uygulamalar da kullanılmaktadır.
Boyun fıtığı, erken teşhis edildiğinde ve erken davranılıp ihmal edilmediğinde tedavi edilebilir ve kurtulmanın mümkün olduğu bir hastalıktır. Boyun ağrıları bulunan kişilerin, bu ağrılarından kısa sürede kurtulabilmesi için hiç zaman kaybetmeden fizik tedavi rehabilitasyon merkezine veya uzmanına görünmeleri, verilen tavsiyelere uymaları bu rahatsızlıktan kurtulmaları için izlemeleri gereken en uygun yoldur.
Boyun Ağrılarından Kurtulmak ve Korunmak İçin Tavsiyeler
Boyun ağrılarından kurtulmak ve korunmak için doktorun tavsiyesi yönünde yapılabilecek egzersizlerin eksiksiz yapılmasında fayda vardır. Size verilen egzersiz programının süresine ve uygulama sayılarına dikkat etmek ve özen göstermek gerekmektedir. Bu sayede ileride ortaya çıkabilecek sorunları minimuma indirebilecek bir süreç elde edebilirsiniz. Verilen egzersiz programında yaşayacağınız ağrı veya sorunlarda mutlaka doktorunuzla konuşmalı buna göre devam etmelisiniz. Bilgi almadan egzersizlere devam etmeniz sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Egzersizlerinizi yaparken nefesinizi tutmayın, derin bir nefes alın, sonrasında da düzenli şekilde nefes alıp vermeye özen gösterin. Egzersize başlamadan önce mutlaka ılık bir duşa girin ve rahat kıyafetler tercih edin. Egzersiz için uygun çalışma zemini hazırlayın ve egzersiz yapma saatlerini iyi belirleyin.
Boyun Ağrıları İçin Egzersizler
Boyun ağrılarının azalmasını ve kas kuvvetinin arttırılmasını sağlar. Sağlıklıysanız da bu egzersizleri aksatmadan boyun kaslarını güçlendirici çalışmalar yapmalısınız. Yaşam tarzının hareketsiz olması bel ve boyun kaslarını zayıflatmakta, en ufak bir zorlanma da bile ağrılara sebep olabilmektedir. Bundan dolayı da günlük hayatınıza en uygun egzersiz programlarını dahil etmeye özen göstermelisiniz.