Bebeğin Genel Temizliği
Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte onun temizliği ve bakımını nasıl yapacağınıza dair bir takım tereddütleriniz ortaya çıkabilir, göbek kordonu, yıkanması, cilt bakımı, saçları, elleri, tırnakları ve daha bir çok konuda bilmeniz ve yapmanız gerekli bakımları vardır.
Bebeğinizin temizliğini ve bakımını yaptığınız su, bakterilerin yok olması açısından temiz, kaynatılmış olmalı ve ılık kullanılmalıdır.
Göbek Kordonu
Genellikle göbek kordonu doğumdan sonra 10 gün içinde düşer. Bu süre içersinde hergün en az 2 kere bu bölgeyi temizleyip hijyen sağlamalısınız, temizleme işlemi için doktorunuzun önereceği bir antiseptiğe batırılmış veya alkole batırılmış gazlı bez veya pamuk kullanabilirsiniz. Kordon tamamen iyileşene kadar, nadir de olsa enfeksiyon kapma riski vardır. Herhangi bir enfeksiyon veya kanama durumunda hemen doktorunuza başvurunuz. Göbek kordonu ve bu bölge kuru tutulmalıdır, bebek bezinin kordonun üzerine gelmemesine ve bu bölgeye ıslaklık veya bebeğin tuvaletinin gelmemesine özen gösteriniz, bu özen sonucunda kordon daha kolay düşecek ve iyileşecektir. Göbek bağı düştükten sonrada yara tamamen kapanana kadar o bölgenin her gün temizlenmesi gerekir.
Eller
Bebeklerin ellerini temizlemek için temizleme sütleri veya bebek sabunları kullanabilrsiniz. günde en az 3-4 kez olmak üzere yumuşak ve ıslak bir süngerle temizliyebilirsiniz ve kurulayabilirsiniz.
Tırnaklar
Yeni doğan bebeklerde ve ilk haftalarda bebeklerin tırnaklarına çok dikkat etmek gerekir çünkü keskin tırnaklar hem sizin hemde bebeğin yüzünün çizilmesine ve bebeğin kendine zarar vermesine neden olurlar. Bunu önlemek için hem bebeğin ellerine eldiven takmanız hemde tırnakları kesmeniz gerekir. Ufak bebek çıt çıt makasları ile veya kenerları sivri olmayan tırnak makasları ile bu işlemi yapmanız uygundur. Eğer bebeğiniz çok huzursuz oluyorsa tırnaklarını uykusunda kesebilirsiniz.
Saçlar
Saçlar yağlanma oldukça ve banyo sırasında yıkanmalı ve saç yıkama işleminde göz yakmayan ve bebeğin cilt yapısı için özel üretilmiş olan bebek şampuanları kullanılmalıdır.
Gözler
ilk aylarda bebeklerin gözlerinin çapaklanması çok doğaldır, çapakları temizlemek için su ve pamuk kullanabilirsiniz. Bebeğinizin gözlerinin yanmaması ve tahriş olmaması için kesinlikle sabun kullanmamanız gerekir.
Kulaklar
Islatılmış bir parça bezle kulak temizliğini yapabilirsiniz. Pamuklu çubuk kullanırsanız, kesinlikle kulak içine SOKULMAMASI gerekir, sadece görünen yerleri, dışını ve çevresini temizlemeniz gerekir.
Burun
Her sabah kontrol edilmeli ve her pislik görüldüğünde ve tıkandığında temizlenmelidir. Çok yumuşak bir mendil veya pamuklu çubuk ile temizlenebilir. Pamuklu çubuğun kulak temizliğinde olduğu gibi kesinlikle burun içine SOKULMAMASI gerekir.
Alt Temizliği
Bebeğinizin altını ilk haftalarda çok sık değiştireceksiniz ve her değişim sırasındada altını temizleyip kuru tutmanız gerekecek, aksi halde ıslak kalan bebeğin cildi zarar görür, bebeğinizin rahatsız olmasına ve pişik olmasına neden olur. Bebeğinizin altının her ıslandığında yada kirlendiğinde değiştirilmesi zorunludur. Alt temizleme işleminde kullanacağınız tüm malzemeleri bir arada ve toplu tutmanız bu işlemi rahat yapmanızı sağlayacaktır. ilk aylarda alt temizliği için ılık su kullanmanız daha doğru olacaktır, daha sonraki aylarda ise bebekler için üretilen ıslak mendilleri kullanabilirsiniz. bebeğinizin alt temizliğini yaparken kullanacağınız mobilya ünitesi önem kazanmaktadır. Eğer bu iş için üretilmiş bir mobilya ünitesi kullanırsanız, güvenli bir şekilde ve bütün malzemelerinizin elinizin altında olması avantajından yararlanarak ve bel ağrıları ile uğraşmadan kolayca temizlik işlemini yaparsınız.
Bebeğinizin altını sık değiştireceğiniz için onu oyalayacak bir oyuncak kullanabilir veya ilgisini başka bir yere çekerek daha rahat temizlik yapabilirsiniz. Temizlik işlemine başlamadan evvel, diğer temizlik işlemlerinde olduğu gibi ellerinizi çok iyi yıkamalısınız. Bebeğinizin bezini değiştirirken altınıda her seferinde çok güzel temizlemelisiniz. Kız bebeklerin temizliğinin önden arkaya doğru yapılması önemlidir. Her temizleme işleminden sonra yumuşak bir havlu bez yada kağıtla kurulayıp koruyucu krem sürmeniz gerekir. alt temizleme ve değişim işlemi sırasında altının biraz açık kalması ve hava alması yararlıdır. (tabiki bebeğinizi üşütmeden). Erkek bebeklerde sık görülen bir olay tam siz altını açtığınızda tuvaletini yapmasıdır, buna dikkat edin ve tam altını açtığınızda böyle bir şey yapabileceğini aklınızda tutup hemen bezi üzerine tutun.
PiŞiK
her bebekte zaman zaman görülebilen ve annelerin en çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. Pişik bebeğin altının ıslak veya kirli kalmasından dolayı bacak aralarının ve kalçasının tahriş olmasıdır. Bu durum bebeğe çok rahatsızlık verecektir. Pişikleri önlemek için bezi sık değiştirmeli bebeğin altını ıslak ve kirli bırakmamak gerekir. Ayrıca koruyucu krem kullamanız doğru olacaktır. Pişik oluştuğu zaman doktorunuza danışın, bez değişimini daha fazla yapın, pişik kremi kullanın, daha emici ve kaliteli bezler kullanın