Site icon Nedir ve Nasıl

Basura Ne iyi Gelir? Basura Nedir?

Basura Ne iyi Gelir

Basura Ne iyi Gelir? Birincil basurlar, makat bölgesinde bulunan toplardamar ağının gerçek hastalığıdır. Oldukça yaygın olarak rastlanabilmektedir. İkincil basurlar ise, kapı toplardamarı düzeyindeki kan akışının engellenmesi sonucunda gerçekleşir ancak siroz gibi hastalıklar da bu grupta sayılabilen tetikleyici durumlardır.Diğer adı hemeroid olan basur rahatsızlığının oluşumu kalın bağırsak ve anüsteki toplardamarların genişlemesi sonucu meydana gelmektedir. Genellikle 25 ve 30 yaşı ve üstündeki kişilerde görülebilmektedir. Şişen damarların meme gibi anüs dışına sarkmasıyla kendini göstermektedir. Birçok oluşum sebebi sayılabilir.Çok fazla ayakta kalmak, fazla egzersiz yapmak, karaciğer rahatsızlıkları, fazla oturmak ve devamlı kabız olmak bu sebeplerden bazılarıdır. Birincil ve ikincil basurlar şeklinde iki grupta incelenmektedir.

Basur Nedenleri

Basura Ne iyi Gelir? İç ve dış basur olarak ikiye ayrılan basur çeşitleri, anüs bölgesinin kapanmasını sağlayan kasın altındaki toplardamardaki genişlemeyle meydana gelmekteyse dış, mukoza sarkması ve boğulması yüzünden meydana geldiyse iç basur olarak kabul edilmektedir.

Dış basurun oluşma sebebi, dışkı genişlemesi sonucu dışarıya sarkmadır. Kanamaya neden olarak kansızlık ve iltihaplanmaya neden olmaktadır.

İç basur ise anüs bölgesinin kapanmasında görevli olan büzgen kasın üstündeki toplardamarın genişlemesi sonucu meydana gelmektedir.

Basur Belirtileri

Basura Ne iyi Gelir? Basurun ilk belirtisi makat bölgesinde meydana gelen kanamanın görülmesidir. Bunu görür görmez kişiler hiç vakit kaybetmeden doktor kontrolüne gitmelidir. Diğer basur belirtisi de iltihaplanmanın gerçekleşmesidir. İltihaplanmayı, basur memelerinin şişip genişlemesinden anlayabilirsiniz.

Basur kanamaları az miktarda olsa da bu kanamanın özellikleri her dışkılama sonrasında gerçekleşerek bir süre sonda hastada kansızlık durumuna sebep olmasıdır. Bu da çok tehlikeli bir durum olduğu için anında kontrol altında alınmalıdır ve acilen tedaviye başlanmalıdır.

Basur Tedavisi

Hemeroid tedavisinde ilk önerilen tedavi yöntemi düzenli dışkılama yapılmasıdır. Bu şekilde dışkı bağırsak içinde daha az süre beklemektedir ve böylece tıkanıklık gibi problemleri de önlemiş bulunmaktadır.

Bazı basit önlemlerde de kolayca giderilebilmektedir. Basurdan kurtulmak için hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer kural beslenme düzenidir.

Özellikle Baharatlı ve Acı Yiyeceklerde Kaçınılmalıdır

Ayrıca fazla yemek yiyen kişilerin de bu duru kontrol altına alıp, dengeli beslenmesi gerekmektedir. Alkol ve kahve ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Birtakım kremler yardımıyla da basur rahatsızlığının tedavisi sağlanabilmektedir.

Hemeroid için önerilen olmazsa olmaz tedavi yöntemlerine ayrıca sıcak oturma banyosu da verilmektedir. Aynı zamanda basur rahatsızlığı olan kişiler, hareketsiz ve durağan bir yaşam tarzından sıyrılarak, hareketli bir hayata adım atmalıdır. Basurun ilerin aşamasında, bu yöntemlerden ziyade cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Kriyoşirüji adı verilen sıvı azot ve dondurucu bir alet ile basur memeleri çıkarılmaktadır.

Bunların dıiında hemeroide iyi gelen bazı bitisel tedavi metodları da vardır, kısaca inceleyeck olursak;

Buz

Kan damarları şişliğini azaltarak basurdan kaynaklanan ağrıların anlık rahatlamasını sağlar. Bunun için buzuları be beze koyarak veya donmuş bezelye vaya mısıraları bir havluya saraka hemeridle ilgili bölgeye 20 dakika boyunca uygulayın.

Buz uygulaması anlık ağrıları gideridği gibi basura iyi gelir. Hemeroid belirtilerini azaltmak için günde 2-3 kere uygulama yapın.

Aloe Vera

Aloe vera hemoroidin neden olduğu kaşıntı, iltihaplanma ve tahrişi azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar ve tedavi edici özellikleri ile bilinir. Aloe Vera iç ve dış hemoroidi tedavi etmek için kullanılır.

Aloe vera yaprağı alın ve yaprakları ince kesin Bir kaba koyarak buzdolabında soğumasını sağlayın ve daha sonra soğuk şekilde ağrı ve kaşıntılı bölgelere uygulayın. Daha etkili sonuçlar alabilmek içib 3-5 gün düzenli şekilde uygulayın.

Limon Suyu

Limon suyu kılcal ve kan damarı duvarlarının güçlendirilmesi sağlayarak basur tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda etkili antioksidan olması ve C vitamini içermesi hemeroid tedavisini hızlandıramaya yarar.

Bunun için limon suyunu pamuğa dökerek el yordamıyla basurdan etkilenen kaşıntılı ve ağrılı bölgeye uygulayın. Başlangıçda yanma veya karıncalanma hissi olacaktır ama bu durum birkaç dakika sonra geçer.

Daha etkili sonuç almak için bal veya zencefil suyuna limon karıştırarak uygulayabilirsiniz.

Badem Yağı

Badem yağının, yumuşatıcı ve dışarıdan dış hemoroidiniz tedavisinde kullanılan derin doku emme özellikleri vardır. Badem yapı hemerodiden etkilenen bölgeyi nemlendirir ve inflamasyonu geçiştiri ve anüs çevresinde yanma ve kaşıntı hissini azaltır.

Badem Yağını pamuğa dökerek ağrı, kaşıntı veya sancı olan basurdan etklenen bölgeye uygulayın. Rahatlama oluşana kadar devam edin.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, dış hemorrrhoids tedavisinde kullanılan anti-enflamatuar ve anti-oksidan özelliklere sahiptir. Özellikle dış basu tedavisinde oldukça etkilidir. Bunun yanında inflamasyonu azaltmak ve anal kanalda şişmiş kan damarlarının boyutunu normalleştireye faydalıdır, ayrıca kan damarlarını yumuşatır.

Bunun için yapmanız gerek çok basit, günlük olarak bir tatlı kaşığı hakiki zeytin yağı tüketmeye çalışın.

Tahıllı Yiyecekler

Eğer basur hastalığından muzdaripseniz düzenli şekilde tahıllı yiyecekler tüketmeye dikkat edin.Tahıllar gastro-intestinal sistemi temizlemek için yardımcı olur, kabızlığı önler ve kolonun daha etkili çalışmasını sağlar. Boşalyımı ve sindirimi kolaylaştrırlar. Yani sorunu önlemek için düzenli şekilde yulaf, arpa, kahverengi pirinç, darı, mısır ve buğday gibi bazı iyi tam tahıllı ürünler tüketin.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı hemoroid tedavisinde kullanılan bir başka etkili bitkisel çözümdür. Hindistan cevizi yağı vücudunuzda meydana gelen hemoroidi önlemek için gereken pek bir çok besini içerir. Aynı zamanda, antiviral, anti-mikrobik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Diğer yağ çeşitlerinde olduğu gibi, pamuk yordamıyla uygulama yapabilirsiniz. Günde birkaç kere tekrar edin ve rahatsızlık geçene kadar devam edin.

Kuru Erik

Kuru erik sindirim sistemini hızlandırdığı gibi basur tedavisinde de tkilidir. Düzenli şekilde kuru erik tüketmek veya hoşafını yaparak içmek basur sorununu ortadan kaldırabilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi zellikle şişmiş kan damarlarının normalleşmesine yardımcı olarak dış hemeroid tedavisini destekler. Ama çabuk sonuç almak için filtresiz ve pastörize edilmemiş elma sirkesi kullanmayı unutmayın.

Elmas sirkesini bir tatlı kaşığı miktarda bir bardak suya iyice karıştırarak günde iki kere alın.

Su

Düzenli su tüketimi sindirim sisteminin genel sağlığını korumaya ciddi anlamda katkıda bulunur. Bağırsak hareketlerini hızlandıran su sinirim ve boşaltımı kolaylaştırdığı gibi basur ve hemeroid gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Basur tedavisi boyunca günde ortalama 8-10 bardak su tüketimi yapılmalıdır.

Exit mobile version