Barsaklar Nedir
Sindirim sisteminin, midenin bittiği yerden (pilor) başlayıp anusa kadar uzanan kısmı. ince barsak ve kalın barsak olmak üzere ikiye ayrılır.ince barsak, sindirim borusunun, mide ile kaim barsak arasında 8 metre uzunluğunda ve 3 santimetre çapında uzun, kıvrımlı bir boru şeklinde olan parçasıdır. iki bölümü vardır 1 – Oniki parmak barsağı (duodenum) ince barsağın 24 santim uzunluğundaki ilk bölümüdür. Midenin pilor denen kapısından başlıyarak atnalı şeklinde bir konkavlık yaptıktan sonra, ince barsağın ikinci bölümü ile devam eder. Oniki parmak barsağına karaciğerin çıkardığı safra ile pankreas özsuyu dökülür. 2 – Boş kıvrım barsak (jejuııo -ileum) – karın boşluğunu dolduran asıl ince barsak kısımlarıdır. Yarı daire şeklinde birtakım büklümler halindedir.
Kalın barsakla birleşerek devam eder. ince barsakların yapısında, midede olduğu gibi, dışta periton, içte mukoza ve ikisinin arasında da değirmi ve uzunluğuna çizgisiz kas lifleri vardır. Mukoza içinde, sindirime yarayan salgılar veren barsak bezleriyle sindirime uğrayan besin maddelerini emerek dolaşıma gönderen barsak tümörleri (villus) vardır.
Kalın barsak, sağ kalça çukurundan kör barsakla (çekum) başlayarak önce yukarıya doğru yükselen, sonra enine sola giden ve aşağıya doğru inerek sol kalça çukuruna gidip göden barsağın (rektum) alt deliği olan anus ile dışarıya açılan barsaktır. Kaim barsak 4 metre kadar uzunlukta 8 santimetre kadar çaptadır. Dış yüzlerinde boyuna ileriye şeritler bulunur. Yapısı ince barsak ta olduğu gibidir. Yalnız mukozasında sindirim bezleri ve barsak tümörleri bulunmaz.
ince barsaklar, mideden gelen ve kısmen sindirilmiş olan besinleri daha küçük kısımlara parçalayıp emerler. Kalın barsaklar ise artık faydalanılması mümkün olmayan posaları koyulaştırıp dışarı atarlar.