Balonu Kim icat Etti? Sonradan çok geliştirilen, kontrolü, daha doğrusu belirli yönlerde güdümü mümkün olan tipleri yapılan balonun mucidi bir kişi değil, Joseph ve Etienne Mongolfiyer Kardeşler adını taşıyan iki kardeştir
ilk balon da 1783 yılının 5 Haziran günü, Fransa’nın Annonay kasabasından havaya uçurulmuştu. Joseph Mongolfiyer kardeşinden 15 yaş daha büyüktü. Babaları, ilk balonun uçurulmasıyla insanlık tarihine geçen Annonay kasabasında bir kağıt fabrikasının sahibiydi. Sonradan mimar olan Etienne’e karşılık, abisi Joseph okulunu bitirmeden babasının yanında çalışmaya başlamıştı. Bir süre mimarlık yapan Etienne de bu işi sürdürmedi. Babasının kağıt yapım yerinde çalışmaya başladı.
iki kardeşin en büyük merak ve ilgisi, havayla ilgili konulardı. Çok geçmeden, bu merak ve ilgilerinin doğrultusunda deneyler yapmaya koyuldular. Bulutlar gibi havada yol alan bir gemi,bir araç yapmak istiyorlardı. Joseph, iki metre çapındaki şemsiyelerle bazı denemeler yaptı. Büyük bir şemsiyenin alt tarafına bir sepet bağladı. Sepetin içine bir koyun koydu ve bunu kasaba civarındaki yüksek bir tepeden aşağı attı. Daha sonra aynı denemeyi kendi de gerçekleştirdi. Böylece, ilk paraşüt uygulanmış oluyordu.
Balonu Kim icat Etti
Açık havada ateş üzerinde kurutulan bir gömleğin kabararak havalanması, Mongolfiyer kardeşlere ilk balonun yapımı için temel fikri verdi. Taftadan dört köşe bir torba diktirdiler. Torba alt tarafından ısıtılınca, havalandığını gördüler. Aslında, torbanın içine dolan dumanla uçtuğunu sanıyorlardı. Isınan havanın genleşerek dış havadan daha hafif hale gelmesi ve torbanın bu nedenle uçtuğu gerçeği onlara yabancıydı. Buna rağmen, deneylerini geliştirerek, 1783 yılının 5 Haziran günü ilk balonu uçurmak onuru onlara aittir.
Kasaba alanındaki denemeden 4 ay sonra, Rosier adında bir genç Mongolfiyer Kardeşlerin yaptığı balonla uçtu. ilk uçuşta balon iple yere bağlıydı. ikinci uçuşta serbest bırakıldı.
ilk büyük denemenin ardından 1 yıl geçince, Mongolfiyer Kardeşler La Gustave adını verdikleri dev bir balonla kendileri uçtular. Aynı yolculukta, kendilerinden başka beş yolcu daha vardı ve bunlardan biri kadındı.
Uçan Balon Nasıl Bulundu?
helyum balonları da ayrı bir çerçevede incelemeye alınmalıdır. Helyum uçucu ve yükselici bir gaz olduğu için kısıtlı bir alana hapsedildiği zaman materyali üst seviyeye çekme gibi bir adım atabilmektedir. Bu noktada özellikle çocukların bu ürünlerden severek istifade ettikleri görülüyor. Bu alanda balonun dış materyali büyük önem arz etmektedir. Özellikle kalitesiz bir ürün ile kaplandığı zaman ya da yanıcı bir ürünle yaklaşıldığı zaman helyum gazının alev alıcı bir özelliğe sahip olduğunun da ayrıca belirtilmesi gerekmektedir. Çocukların sadece yetişkinlerin gözetimi altındayken bu şekilde ürünler ile oynamalarına izin verilmelidir.