B 2 Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? B2 vitamini bitkisel ve hayvansal gıdalardan alınır özellikle hayvansal gıdalar B2 vitamini açıısından zengin sayılırlar. Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini vücudun bir çok fonksiyonuna faydası yanında, enerji üretimi sağlamaktadır. Şeker seviyesini dengelemeye yardımcı olur, Amino asit ve yağ işlenmesine yardımcı olur ayrıca yaşlanmayı yavaşlatır, serbest radikallerin verdiği zararı giderir.
B 2 Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?
B2 vitamini bünyede depolanamadığından düzenli olarak gıdalardan alınmalıdır, bu yüzden B2 vitamini içeren besinler tüketilerek vitaminin bünyede eksikliğine izin verilmemelidir. B2 vitamini açısındanz engin olaran gıdalara bakalım.
Vitamin B2 suda eriyen vitaminler arasındadır. Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini vücutta depolanamadığından dolayı günlük düzenli şekilde alınlmalıdır. Bünye ihtiyacı kadar kullandığı B2 vitaminini depolamadan boşaltım sistemiyle dışarı atmaktadır.Vüctta enerji üretimi için oldukça önemli olan B2 vitamini doğal gıdalardan alınmaktadır.
Yüksek B2 Vitamini İçeren Yiyecekler
B2 vitamini genelde bütün gıdalarda bulunmaktadır. Riboflovin olarak da bilinen B2 vitamini genelde süt ürünleri, kuru kavrulmuş soya fasulyesi, yoğurt, peynir ve et ürünlerinde fazla miktarda bulunur. Bunun yanında istiridye, mantar, brokoli, avokado ve somon da B2 vitamini içeren besinler arasında yer alır.
Bir çok hastalığa faydalı olan B2 vitamini düzenli olarak alındığında başta kolesterol, astım, kanser, lösemi gibi önemli hastalıklar olmak üzere bir çok hastalığıa yakalanma riskini azaltır. Aşağıda B2 vitamini açısından en zengin 10 besini paylaşacağız ama B2 vitamini içeren gıdalar bu kadarla sınırlı değildir.
Peynir: 100 gr peynir yaklaşık olarak 1.38 mg B2 içermektedir.Ayrıca Sert Keçi peyniri (% 20), Beyaz Peynir(14%) ürünleri de B2 vitamini içermektedir.
Badem: 100 gram B2 vitamini yaklaşık olarak 1.10 B2 vitamini içermektedir.
Sığır ve Kuzu Eti: 100 gr Sığır veya Kuzu eti ortalama 0.86 mg B2 içermektedir.
Yağlı Balık: 100 gram yağlı balık ortalama 0.58 mg B2 içermektedir.
Yumurta: 100 gramlık yumurta ortalama 0.51 ng B2 içerir
Mantar: 100 gramlık mantar ortalama 0.49 mg B2 vitamini içermektedir.
Susam: 100 gram susamda ortalama 0.47 mg B2 vitamini bulunur
Deniz Ürünleri: 100 gramlık deniz ürünleri yaklaşık olarak 0.46 B2 vitamini içermektedir. İstiridyeler (% 22), midye (% 21).
Ispanak: 100 gram ıspanak yaklaşık olarak 0.24 mg B2 vitamini içermektedir.
Uskumru, yılan balığu ve ringa başta olmak üzere diğer yapğlı balıklar B2 vitamini açısından zengindir.
- Kabuklu Deniz Ürünleri
Pirinç
Kurutulmuş Bezelye
Darı
Ay Çiçeği Tohumu
Fasulye
Ispanak
Kuşkonmaz
Tahıllı Ürünleri
Sebzeler
Mantar
Lahana
Havuç
Elma
İncir
B2 vitamini açısından sayabileceğimiz diğer yiyeceklerdir.
Günde Ne Kadar B2 Vitamini Alınmalı
Metabolimzanın sağlıklı şekilde görevini icra etmesi için B2 vitamini gereklidir. B2 vitamini eksikliği karbonhidrat, yağ, protein emilimini engeller ve böylece vücutta meydana gelen B2 eksikliği ilk önce sindirim sistemini, sonra mideyi olumsuz yönde etkiler. B2 eksikliği gözlerin kan çanağında dönmeine neden olur.Ağız ve gözlerde yanma hiss B2 vitamini eksikliği ile ortaya çıkar. B2 vitamini eksikliği aynı zamanda boğaz, ağız e dilde yanma hissi oluşmasına neden olur. B2 vitamini nin yaygın olarak bazı belirtileri, donut ve mat saç rengi, ciltde meydana gelen erken kırışıklıklar, katarak oluşumu, böbrek üstü bezlerin sağlığını kaybetmesi.
B2 vitamini eksikliği ağız, dil züerinde yaralara neden olur ve tedavi edilmelidir, aksi durumda bu yaralara dermatik hatta psikolojik hastalıklara davetiye çıkarır. Burada sıraladığımız ve bunlara benzer bir çok hastalık B2 Vitamin eksikliğinden oluşur, bu tür hastalıklara yakalanmamak için düzenli olarak B2 vitamini alımı yapılmalıdır, peki günd ene kadar B2 vitamini alımı yapmalıyım diyorsanız;
Tüm durumlarda olduğu gibi çocuklarda B2 takviyesi yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, bir çocuğa riboflavin takviyesi vermeden önce bir sağlık kuruluşu ile kontrol edin.
Günlük önerilen B2 Alım Miktarı
- Bebekler – 6 ay: 0.3 mg
- Bebekler 7-12 ay: 0.4 mg
- Çocuklar 1-3 yaş: 0.5 mg
- Çocuklar 4-8 yaş: 0.6 mg
- Çocuklar 9-13 yaş: 0.9 mg
- Erkekler 14-18 yaş: 1.3 mg
- Kızlar 14-18 yaş: 1 mg
Yetişkinler
- Erkekler 19 yaş ve üzeri: 1.3 mg
- Kadınlar 19 yaş ve üzeri: 1.1 mg
- Hamile kadınlar: 1.4 mg
- Emziren kadınlar: 1.6 mg
B2 Vitaminin Faydaları ve Zararları
B2 vitamini genel vücut sağlığını korumak için hayati önem taşımaktadır. Suda çabuk çözünebilen B2 vitaminin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır;
Enerji Üretiminde Yardımcı Olur: Riboflavin yağ, karbonhidrat, protein emilimine yardımcı olarak enerji üretimi sağlar.
Oksijen Üretiminde Yardımcı Olur: B2 vitamini vücutta dolaşımı arttırarak oksijen seviyesini yükeseltir, insanlarda taze kırmızı kan hücreleri ve antikorların oluşması için B2 vitamini gereklidir.
Riboflavin sağlıklı büyüme, organlarının gelişimini ve cilt, bağ dokusu, gözler, mukoz membranlar, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi vücut dokularının büyümesini sağlar. Buna ek olarak, aynı zamanda sağlıklı cilt, tırnaklar ve saç büyümesine katkıda bulunur.
Troid sağlığını korur. B2 vitamini, migren baş ağrısı, katarakt, akne, dermatit, romatoid artrit, ve egzama gibi birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Sinir Sistemini Korur: B2 vitamini, uyuşukluk, Alzheimer hastalığı, multipl skleroz, anksiyete ve epilepsi gibi çeşitli sinir sistemi sorunlarının tedavisinde yardımcı olabilir. B2 Vitamini B6 ile birlikte kullanıldığında, karpal tünel sendromu tedavisinde etkilidir.
B2 vitamini, sağlıklı kornealar ve göz sağlığı için faydalıdır. HIV / AIDS hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur, bu hastalıklara enden olan hücrelerin yayılmasını yavaşlatabilir.
B2 Vitaminin Diğer Faydaları
- Mineral emilimni arttırır
Sindirim sistemi sağlığını korur
Gebelik döneminde A vitamini ile birlikte B2 vitamini alımı önerilir.
B2 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Astım ve bronşit hastalıklarına faydalıdır.
Kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır.