Aziz Nesin Hayatı? Aziz Nesin, 1915 doğumlu değerli gazeteci ve yazar. Mizah, kısa öykü, tiyatro oyunu ve şiir dallarında pek çok yapıtlarıyla yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödüle layık görülen Nesin, 1972 den beri hizmetlerini sürdüren Nesin Vakfının da kurucusudur Aziz Nesin adıyla tanınan Mehmet Nusret, 20 aralık 1915 de Giresunda dünyaya geldi. 1925 te istanbul Süleymaniyedeki Kanuni Sultan Süleyman iptidai Mektebinin sonradan ismi istanbul 7. ilkokul olarak değiştirildi 3. sınıfına devam etti.
Aziz Nesin Hayatı
Gazeteciliğe başlayan Aziz Nesin, 1945 de Sedat Simavinin çıkardığı Yedigün Dergisinde redaktörlük ve yazarlık yapmaya başladı. Profesyonel olarak oyun yazarlığı yapan Nesin, Karagöz gazetesinde çalıştıktan sonra Tan gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Tan Gazetesi bir grup üniversiteli genç tarafından 1946 da yakıldı. Cumartesi adında haftalık bir magazin dergisi çıkarmaya başladı fakat derginin 8 sayı sonra sona ermesinin ardından, Vatan gazetesinde çalışmaya başladı ve ilk bağımsız yapıtı olan Parti Kurmak Parti Vurmak adlı 16 sayfalık bir broşürü yayınladı.
Aziz Nesin 1946 Yılında
Yine 1946 da Sabahattin Ali ile Markopaşa isimli ses getiren bir mizah gazetesi çıkarmaya başladı. Dergi, dönemin politikacılarına yaptıkları eleştiriler sonucu kapatılmalarla ve birçok davayla karşılaşmasına rağmen yüksek satış rakamlarına ulaştı fakat Aziz Nesin, Nereye Gidiyoruz? başlıklı yazısı nedeniyle 12 ağustos 1947 de on ay ağır hapis ve 3 ay 10 gün Bursa Emniyet-i Umumiye Nezareti altında bulundurulma cezası aldı. Bu yazısı henüz dergide yayınlanmamıştı.
Aziz Nesin 1948 Yılında
Nesin, 1948 de taşlama türündeki Azizname isimli ikinci kitabını yayımladı. Bu kitabı yüzünden 4 ay boyunca tutuklu olarak yargılanan Nesin, bu davada ceza almadı fakat 1949 yılında Mısır Kralı Faruk, ingiltere Prensesi Elizabeth ve iran Şahı Rıza Pehlevinin bir olarak Ankaradaki elçilikleri aracılığıyla Türkiye Dışişleri Bakanlığına aşağılandıkları gerekçesiyle resmen başvurmaları üzerine açılan dava sonucu 6 ay hapis cezası aldı.
Aziz Nesin 1952 Yılında
Leventte Oluş Kitabevini açtı ve 1953de ise bir ortakla Beyoğlunda Paradi Fotoğraf Stüdyosunu kurdu. 1954 te Akbaba dergisinde takma adlarla öyküler yazmaya başlayan Nesin, 1955 de istanbuldaki azınlıkların ev ve dükkanlarının yakılıp yıkıldığı 6-7 Eylül Faciası nedeniyle, suçlu olduğu iddia edilerek Sıkı Yönetimce tutuklandı.
Röportaj ve Fıkra ve Gülmece Öyküleri
Dolmuş 1955, Yeni Gazete 1957, Akşam 1958, Tanin 1960, Günaydın 1969, Aydınlık 1993 gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan Nesin, Çağdaş Türk edebiyatının tanınana bir ismi haline geldi. 1956 da Kemal Tahirle birlikte Düşün Yayınevini kurdu ve 1958de Dolmuş-Karikatür dergisi ile birleşti Yayıncılığa, yayın evinin şubat 1963 de yanmasına kadar tek başına devam etti. 1962 de Zübük adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı ve dergi 42 sayı ürettikten sonra kapandı.
Yeni Gazete, Akşam ve Taninde günlük köşe yazıları yazmaya devam eden Nesin, 1956da Bordighera, italyada yapılan ve 22 ülkenin katıldığı Uluslararası Gülmece Yarışmasında Kazan Töreni adlı öyküsüyle Altın Palmiye ödülü kazandı. Ertesi yıl aynı ödülü Fil Hamdi adlı öyküsüyle 2. kez kazanan Nesin, 1960da ilk ödülünü devlet hazinesine bağışladı.
Aziz Nesin 1965 Yılında
Pasaport alma hakkını elde eden Nesin, davet edildiği Berlin ve Weimardaki Antifaşist Yazarlar Toplantısına katıldı ve altı ay içerisinde Polonya, Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristanı ziyaret etti. 1966 yılında Vatani Vazife adlı öyküsüyle Bulgaristanda yapılan Uluslararası Gülmece Yarışmasında 1.lik ödülü olan Altın Kirpiyi kazanan Nesin, 1968de Üç Karagöz isimli oyunuyla Milliyet Gazetesinin açtığı Karagöz Oyunu Yarışmasında 1. oldu. Nesin, 1969da insanlar Uyanıyor isimli öyküsüyle Moskovada yapılan Uluslararası Gülmece Yarışmasında Krokodil birincilik ödülünü, 1970de Çiçu adlı oyunuyla ise Türk Dil Kurumu Oyun Ödülünü kazandı.
Nesin 1972 Yılında
Yoksul ve kimsesiz çocukların bakım ve eğitimlerinin karşılanması amacıyla Nesin Vakfını kuran Aziz Nesin, tüm kitaplarının gelirlerini buraya yatırdı. Vakıf, 1976-1980 boyunca her yıl, o yılın edebiyat ürünlerinden seçmelerin bulunduğu Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını yayınladı.
Nesin 1974 Yılında
Aziz Nesin, 1974 de Asya-Afrika Yazarlar Birliğinin verdiği Lotus ödülünü kazandı ve ödülünü Filipinlerin başkenti Manilada yapılan bir törenle aldı. 1976da Gabrovo, Bulgaristanda düzenlenen Gülmece Kitabı Uluslararası Yarışmasında 1. oldu ve Hitar Petar ödülünü kazandı. 1977 de Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı seçilen Nesin, 1978 de Madaralı Roman Ödülünü Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı romanıyla kazandı. 1982 de Vietnamda yapılan Asya-Afrika Yazarlar Birliği toplantısına katılan Nesin, buradan dönerken kalp hastalığı nedeniyle Moskovada hastaneye kaldırıldı ve Kalp Hastalıkları Araştırma Merkezinde bir ay boyunca tedavi gördü.
Aziz Nesin 1983 Yılında
Amerika Birleşik Devletlerinde indiana Üniversitesinin düzenlediği uluslararası toplantıya çağrılan fakat pasaportu geri alındığı için bu toplantıya katılamayan Nesin, 70. doğum gününü Şan Sinema Salonunda kutladı. 1985 te TÜYAPın düzenlediği Halkın Seçtiği Yılın Yazarı ödülünü kazandı ve aynı yıl ingiterede Pen Kulüp Onur Üyeliğine seçildi.
Aziz Nesin 1989 Yılında
Demokrasi Kurultayının toplanmasında etkin görev alan ve oluşturulan Demokrasi izleme Komitesinin iki başkanından biri olan Nesin, yine 1989 da Sovyet Çocuk Fonu tarafından ilk kez verilen Tolstoy Altın Madalyasına değer görüldü.
75. yaşını 19 Mart 1990 da Ankara Sanat Kurumunda kutladı. 2 Temmuz 1993 de Sivasda düzenlenen Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılan Aziz Nesin, o sırada gerçekleşen ve 37 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli katliamından sağ olarak kurtuldu.
Aziz Nesin, imza günü ve söyleşi için gittiği Çeşme, Alaçatıda 5 Temmuzu 6 Temmuza bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle vefat etti. 6 Temmuzda Çeşme Cumhuriyet Savcısının isteğiyle otopsi yapılmak üzere istanbul Çapa Tıp Fakültesine getirilen Nesin, 7 Temmuz günü, vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmadan ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalcadaki Nesin Vakfının bahçesine gömüldü.
Aziz Nesin, arkasında yüzlerce öykü, şiir, tiyatro oyunu ve Nesin Vakfını bıraktı. Kaynak: Aziz Nesin Hayatı