Astım Krizinde Yapılması Gerekenler Astım, daha çok çocukluk döneminde başlayarak kişinin hayatının sonuna kadar süren bir süreci kapsamaktadır. Genel kanı olarak buluğ çağında atlatılabilir bir hastalıkmış gibi düşünülse de, tedavi edilip iyileştirilen bir hastalık değildir. Ancak astım hastalığını düzenlemek ve daha da kötüleşmesinin önüne geçmek mümkün olabilmektedir. Bu da yalnızca dikkatli ve özenli bir yaşam tarzının benimsenmesi ve uygulanmasıyla gerçekleştirilebilmektedir.
Astım Krizinde Yapılması Gerekenler
İlerleyen dönemlerde ve safhalarda astım hastalarının astım krizi geçirdikleri görülebilmektedir. Bu krizler kişi için hayati tehlike arz eden önemli krizlerdir ve çok dikkatli olunması gerekmektedir. Bunlardan dolayı da astım hastalarının, krize girmesine neden olabilecek ve bunu tetikleyecek ortamlardan uzak durmaları oldukça önemlidir.
Astım Krizinin Belirtileri
Astım krizinin en büyük ve en önemli belirtilerin başında nefes darlığı ve öksürük gelmektedir. İlerlemiş ve ağır astım hastalarında bayılma durumu sıklıkla görülmektedir. Bazı astım hastalarında da morarma görülmektedir. Nefes alma işlevindeki azalma ve düzensizleşme, buna bağlı olarak da nefes alıp vermede ritimsizlik görülür. Nefes darlığı oluştuğundan dolayı da hasta tam olarak konuşmakta zorlanır ve terleme de görülür.
Astım Krizine Nasıl Müdahale Edilir
Astım krizine giren kişinin paniğe ve endişeye kapılması normal bir durumdur. Krize giren kişinin durumunun kötüleşmesini önlemek adına onun sakinleştirilmeye çalışılması gerekmektedir. Nefes alıp vermede zorluk yaşadıklarından hastanın etrafının açılması, rahat nefes alabilecek pozisyonda tutulması gerekmektedir. Kriz sırasında hastanın nabzının sayılması, nefes alıp vermede ritimlerinin izlenmesi oldukça önemlidir. Astım hastası olan kişiler genellikle yanlarında ilaçlarını taşırlar. Dolayısıyla da kriz geçiren hastanın ceplerine ve çantasına bakılarak ilacının olup olmadığı kontrol edilmelidir. İlacı varsa da hemen hastaya uygulanmalı ya da hastanın kendisi alabiliyorsa alması sağlanmalıdır.
İlaç verilmesine rağmen hastanın durumu kötüleşmeye devam ediyorsa hiç vakit kaybetmeden acil servise bilgi verilmeli ve yardım istenmelidir. Acil sağlık ekibi ulaşana kadar hastanın durumu kontrol edilmeli, bilmeden hastaya zarar verebilecek davranış ve hareketlerden kaçınılmalıdır. Hasta en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı ve gerekli müdahalelerin yapılması sağlanmalıdır.