Site icon Nedir ve Nasıl

Aşırı Terleme Hastalığı

Aşırı Terleme Hastalığı

Aşırı terleme hastalığı yaz kış fark etmeden kişinin çok fazla terlemesidir. Yapılan tedaviye rağmen bu terleme durmaz ve hasta sürekli olarak yüksek oranda terler. Günlük aktiviteleri bozan ve psikolojik sorunlara neden olan aşırı terleme, bugün uygulanan bazı cerrahi tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.

hastalıklarda ve bazı ilaç kullanan hastalarda aşırı terleme olması normaldir. Obezite, gutr ve metabolik hastalıklar ile bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar aşırı terleme yapabilir. Bu durumlar dışında oluşan aşırı terlemeye hiperhidrozis ismi verilir. Hiperhidrozis yani aşırı terleme, vücutta ter bezlerini kontrol eden sinir sistemi aktivitesinde oluşan artış ile meydana gelir.

Aşırı terleme oluşan hastalarda öncelikle genel bir tarama yapılarak başka bir hastalıkla ilişkisi olup olmadığı araştırılır. Alt yapısında bir hastalık tespit edilmez ise hasta psikolojik takibe alınır. Anksiyete, sosyal fobi gibi tanılarla ilaç tedavisi gören hastalar zamanla terlemeden kurtulurlar.

Aşırı terlemenin cerrahi tedavisi nasıl yapılır
Cerrahi tedavi ile el, koltuk altı endoskopik uygulama yapılır. Kalıcı çözümdür ve geri dönüşü yoktur. Bu tedavide ana amaç, sempatik sinirlerin kesilmesi veya baskılanmasıdır. Aşırı terlemede en kesin tedavi cerrahi uygulamadır. Cerrahi tedavi ile, sinir sistemi normale döner ve normal terleme ortaya çıkar. Aşırı terlemenin olduğu bölgeye göre, genel anestezi altında açılan yarım santimlik kesiklerden sempatik sinire ulaşılır ve aşırı etkisi ortadan kaldırılır. El, kol altı ve sırtta göğüs cerrahisi uzmanı ile uygulanır. Bu uygulamalar yaklaşık 20-30 dakika kadar sürmektedir. Hasta ertesi gün taburcu edilir. Genelde uygulama tek taraf için yapılır ve diğer taraf içinde tekrar uygulaması yapılması en uygun çözümdür.

Sempatik sinir sistemine yapılan bu cerrahi uygulamalar ile, geçici kalıcı felç, his kaybı gibi rahatsızlıklar oluşmaz. Her cerrahi uygulamada olduğu gibi risk taşısa da ameliyatların cerrah tarafından uygulanması riski düşük tutmaktadır. Kalp ve akciğer hastalığı olan, akciğer ameliyatı geçiren kişiler bu cerrahi operasyona uygun değildir.

Cerrahi tedavi harici tedaviler

Botoks(yaklaşık 4-6 ayda bir tekrarlanmalıdır)

Liposuction, koltuk altı terlemesinde uygulanır bu işlem ile koltuk altı yağ bezleri alınır.

İontoforez, özellikle el terlemesinde kullanılır. Bu hastalara düşük voltajlı elektrik akımı verilir.

Alüminyum klorlu krem ve losyon kullanımı.

Exit mobile version