Araba Vapuru Nedir? Denizlerde, göllerde, büyük nehirlerde, tren ve motorlu taşıtların bir kıyıdan diğer bir kıyıya götürülmesi için özel olarak yapılan vapur. Tren taşımak için yapılanlara özel olarak ray döşenir, yükleme ve boşaltma yapılacak iskeleler de rayla döşeli olduğundan işlem kolayca yapılır. Araba vapurlarının ön ve arkası, iniş ve binişlerin kolayca yapılabileceği şekilde yapılmıştır. Vasıtalar hiç zorluk çekmeden rahatça vapurun içine girebilirler.
Araba Vapuru Nedir?
Araba vapurları bu günkü şekliyle ilk defa 1869 yılında Şirketi Hayriyenin yetkilileri tarafından düşünülmüş, planları çizilmiş ve ingiltereye sipariş verilmiştir.
istanbula getirilen vapurlar, Kabataş – Üsküdar arasında çalışmaya konuldu. Daha sonra Sirkeciyede araba vapuru iskelesi yapılarak 1870 de vapur sayısı üçe çıkarıldı. istanbulda Kabataş – Üsküdar, Sirkeci – Harem arasında yüz seneden fazla hizmet gören arabalı vapurlar, 1988 yılında kaldırıldı. Sirkeci-Harem hattı tekrar kondu. Tren için olanlar ise ilk şekli gibi devam etmektedir. Bugün, araba vapurları Çanakkale – Eceabat Van – Tatvan Kartal – Yalova Darıca – Yalova, arasında çalışırlar. Ayrıca daha modern ve büyük olanları istanbul – izmir, Mersin – Kıbrıs, istanbul, – italya arası seferler yaparlar.
Bugün uzak mesafelere gidip gelecek, fazla mikdarda vasıta taşıyacak şekilde gelişmiş vapurlar yapılmaktadır. Teknolojik sahadaki gelişmelere paralel olarak her geçen gün daha mükemmelinin inşası için çalışmalar devam etmektedir.
Arabalı Vapuru Türkler mi İcat Etti?
İstanbul Boğazı’nda gemi seferlerini düzenleyen Şirket-i Hayriye’nin kurulmasıyla iki yaka arasında yük ve eşya taşınmaya başlandı.
Ancak araba ve hayvan da taşınması gerekiyordu. Özellikle askeriyenin atlarının, arabalarının ve topların taşınması bir hayli zahmetli bir işti.
Böylelikle, iki yaka arasında eşya taşıma işini yapacak özel bir gemiye ihtiyaç duyulmaya başlandı.
Suhulet’in Doğumu
Şirket-i Hayriye’nin ikinci kurucusu ve Vapur İşletmeleri Müdürü Hüseyin Haki Efendi ile Hasköy Fabrikası Sermimarı Mehmet Usta kafa kafaya vererek o zamana kadar benzeri görülmemiş bir gemi tipi meydana getirdiler.
Yapılan proje bugünkü araba vapurlarının atası sayılan bir tekneydi. İki başında kapakları bulunan teknenin güvertesi düzdü ve her iki tarafa gidebilecek şekilde dizayn edilmişti.
Resimlerini İstanbul’da çizdiren Hüseyin Haki Efendi, bu çizimleri İngiltere’ye gönderdi. Böylece 26 baca numaralı “Suhulet”, tarihteki ilk arabalı vapur olarak 1871’de İngiltere’de inşa edildi.
Şirket-i Hayriye’nin aynı zamanda ilk saç gövdeli gemisi olan Suhulet’in tek silindirli bir buhar makinesi vardı. Bu ilk arabalı vapur 8000 İngiliz lirasına mal olmuştu.