Amino Asitler Nedir? Amino, asit ve asitler, proteinlerin oluşması için kullanılır. Ayrıca vücudumuzda tüm çalışmalar amino asitler ile yapılır. Amino asitler, protein, kas, bağ dokusu, deri, saç ve tırnak yanı sıra tüm hormon ve enzimlerin oluşumunda kullanılırlar.
Sindirim sistemi hayvansal ve bitkisel ve proteinleri amino asitlere parçalar. Parçalanan ve amino asit olan bu gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğu proteinleri oluşturur. Vücudumuz amino asitlerin bir kısmını üretemez. Bunlara temel amino asitlerdir. Bu amino asitler gıdalar ile alınır. Vücudun üretebildiği amino asitlere temel olmayan amino asitler denilir. Temel ve temel olamayan amino asitlerin vücutta tam bir denge içinde olması gerekir.
Amino Asitler Nedir? Amino Asitler Ne İşe Yarar?
Bu iki amino asit grubunda oluşan dengesizlik, doku onarımında yavaşlama, çeşitli sağlık sorunları ve ruh sağlığında bozulmalara neden olmaktadır. Normal yetişkinlerde,yiyeceklerle alınması gereken amino asitler, valin, lösin, izolösin, treonin, metiyonin, lizin, fenilalanin, triptofandır. Çocuklarda histidin ve arginindir. Bu nedenle hayvansal protein beslenmede mutlaka olmalıdır. Çünkü günlük almamız gereken amino asitler hayvansal gıdalar ile alınır.
Amino asitler, tüm vücut fonksiyonlarında kullanılırlar. Protein, kas ve bağ dokusu, deri, saç ve tırnak, tüm enzim ve hormonların oluşumundan sorumludur. Amino asitlerin düzgün çalışması ve dengede olması vücut fonksiyonlarının normal çalışması, doku onarımı ve ruh sağlığı için kesinlikle gereklidir.
Amino Asit Eksikliği Neden Olur?
Genelde tek tip beslenme, vejetaryan tip beslenme alışkanlığı, düşük proteinli yapılan diyetler, vitamin ve mineral eksikliği amino asit eksikliğine neden olur.
Sindirim sistemi bozuklukları, safra asit fazlalığı, sindirim enzimi eksikliği, mide asidi sorunları,
Protein emiliminde oluşan aksaklıklar, amino asit eksikliğine neden olmaktadır.
Kronik stres, depresyon, yoğun spor yapmak, travma, yanık, ameliyatlar, kronik hastalıklarda amino asit çok daha fazla gereklidir.
Amino asit takviyesi ve tedavisi yapılması gereken hastalıklar vardır. Obezite, tip 2 diyabet, insülin direnci, alkol bağımlılığı, kronik yorgunluk, depresyon, Alzheimer, uykusuzluk, migren, bağırsak hastalıkları, ameliyat sonrası, yara ve yanık iyileşmesi, yatalak hastalar, fizik tedavi sürecinde, saç dökülmesi, bağışıklık sistemi kuvvetlenmesinde amino asit tedavisi yapılmaktadır. Amino Asitler Nedir