Ametist Nedir
Mor renkli kıymetli bir taş. Aslı kuvarstır, mor rengi içindeki mangan oksitten ileri gelir. Kuyumculukta, bir sustası olarak kullanılır. Sibirya, Seylan, Almanya, İspanya`da bulunur
Özellikleri
20. yüzyılda ametistin rengini sahip olduğu manganezden aldığı düşünülmüştür. Fakat, bazı otoriteler rengin organik bir kaynağı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Ferrik tiyosiyanat önerilmiş ve mineralde kükürtün saptandığı belirtilmiştir. 2005 yılından itibaren, ametistin renginden yabancı (katışkı) atomların sorumlu olduğu düşünülmektedir.
ısıya maruz kaldığında, ametistin rengi sarıya döner. Genel olarak sarı kuvars cevherlerinin (sitrin, dumanlı kuvars ve diğerleri) genel olarak yanmış ametist olduğu söylenmektedir. Kayacın yeryüzüne çıkmış uzantılarında, ametist damarlarının renklerini kaybetmeleri muhtemeldir. Ametistin sertliği 7’dir.
Popüler bir değerli taş olan ametistin çeşitli renklerine farklı tanımlar verilmiştir. Örneğin, “Rose de France” genellikle açık pembemsi lavanta veya leylak gölgeye sahiptir. En değerli rengi ise kırmızı partıltılara sahip koyu menekşe rengi olanıdır bu renkteki ametist “Sibiryalı” olarak adlandırılır. isminden de anlaşılacağı gibi bu renkteki ametist genellikle Sibirya’dan çıkarılsa da, Sibirya dışında Uruguay ve Zambiya başta olmak üzere başka bölgelerden de çıkarılmaktadır.
Ametist ABD’de birçok yerde bulunsa da bunlar mücevherlerde kullanabilecek kadar güzel ve değerli değildir. Ametist Brezilya, Uruguay, Bolivya, Arjantin, Zambiya, Namibya ve diğer Afrika ülkelerinde çıkarılır. “En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguay’daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur.”1
Ayrıca Türkiye’de Balıkesir – Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Ordu’da da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.