Alveol Nedir
Alveol Ne Demektir? Alveol Nedir Kısaca? Alveol Hakkında? Alveol Nedir Kısaca? Alveol Ne Demek? Alveol Hakkında Bilgi?
Alveol Ne Demek, Alveol Torba biçiminde küçük boşluk veya genişlemiş kısım Akciğerde bronşçukların bittiği bölümde minik kese biçimindeki boşlukların son ucu Alveol Bronşçukların uç kısmında bulunan, etrafı kılcal damarlarla çevrilen Alyuvar ve kılcal damarlar arasında Oksijen ve Karbondioksit değişimini sağlayan Hava kesesi şeklindeki yapılara denir.
Akciğerlerin içinde bulunan sayısız bronşçuğun ucundaki üzüm salkımına benzeyen hava odacıkları. Bu odacıklar Gaz alışverişinin yani Oksijenin kana karışmasının ve karbon dioksitin dışarı atılmasının gerçekleştiği yerlerdir. Çok ince bir zarla astarlanmışlardır. Sigara içildiğinde,ya da çok tozlu yerlerde uzun süre kalındığında bu zarlarda bozulma ve kalınlaşma ortaya çıkar ve oksijen alımında önemli aksamalar olur. Solunum nemli yüzeylerden yapıldığı için bu bölgeler her zaman mikropların saldırısına açıktır. Bu nedenle akciğerde sık sık rahatsızlanmalar, öksürmeler ortaya çıkar.
Alveoller, akciğerlerin içinde bulunan, uçlarında kılcal damarlar denilen çok küçük damarlar bulunan yuvarlak yapılardır. Kılcal damarlarda olan Oksijeni alıp, kılcal damarlara içlerinde olan Karbondioksiti verirler. Buna madde alışverişi denir. Alveoller kan dolaşımında da görevlidir. nefes aldığımızda hava burun yutak gırtlak soluk borusu akciğerler bronşlar bronşçuklar ve alveoller yolunu izler. Alveollerde Havayı temizleyipkılcal damarlara verir.
Damarlar tüm vücuda dağıtır. Kirlenen kan geri kılcal damarlar ile Alveollere gelir. Alveoller karbondioksiti alır,bronşlara verir,bronşlar soluk borusuna, soluk borusu buruna verir. Burundan da dışarı atılır.Yani alveoller gaz alış verişini yapar.
Alveoller tek katlı ince bir epitel tabakasından meydana gelirler. Akciğer atardamarları alveoller etrafında kılcal damar ağları meydana getirir ve gaz alış verişi alveollerde olur Standart Alveol, hücresi alveolar, celi akciğer Alveollerinin içyüzünü döşeyen hücreler alveolar hücre.