Alerjiye Ne iyi Gelir? Eğer alerjik hastalığınız olmasa bile bünyeye yabancı bir madde girdiğinde antikorlar devereye gireler ve bunun bir sonucu olarak alerji meydana gelebilir. Alerjilerle karşılaşıldığında genelde bağışıklık sistemi, cilt, sorlunum yolları bu duruma karçı olarak tepkiler veriri ve bünyede bazı değişiklikler meydana gelir.Bağışıklık sistemi bünyede yabancı maddelerle kaşılaştığında verdiği teptiye ‘‘Alerji’’ denir. Çoğu zaman polen, arı zehirlemesi, hayvan dışkısı, tozlar, kimyasal maddeler alerjiye neden olur.
Alerjiye Ne iyi Gelir? Bağışıklık sistemi antikor olarak adlandırılan maddeler üretir. Bazı antikorlar kişiyi istenmeyen enfeksiyon ve hastalıklardan korumaya yardımcı olurler.Alerjinin şiddeti kişiye göre değişebilir. Ufak tefek kaşıntılardan kişin hayatını tehtid eden farklı tepkilerle kaşılaşmak mümkün. Kesin olarak belirlenmesi zor ve tedavisi de bazen bir o kadar zor olsa bile alerjinin hafifletilmesi mümkündür.
Alerji Belirtileri
Alerji belirtileri maddeye bağlıdır ve hava yolları, sinüsler, burun pasajları, cilt ve sindirim sisteminde tepkilere neden olabilirr. Alerjik reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar uzanabilir. Bazı ciddi durumlarda, alerji ‘‘anafilaksi’’ olarak bilinen yaşamı tehdit eden bir reaksiyonu tetikleyebilir.
Saman Nezlesi Olarak Belirtileri
- Hapşırma
Burun, gözler ve damak kaşıntısı
Akıntı, burun tıkanıklığı
Sulu, kırmızı veya şişmiş gözler (konjunktivit)
Gıdanın neden Olduğu Alerjiler
- Ağızda karıncalanma
Dudaklar, dil, yüz ya da boğaz şişmesi
Kurdeşen
Anafilaksi
Böcek ısırmasının Neden Olduğu Alerji Belirtileri
- Acı yerinde şişlik (ödem)
Kaşıntı veya vücudun her yerinde kurdeşen
Öksürük, göğüs sıkışması, hırıltılı ya da nefes darlığı
Anafilaksi
Bir İlacın Neden Olduğu Alerji Belirtileri
- Kurdeşen
Deride Kaşıntı
Isilik
Yüz Şişmesi
Hırıltı
Anafilaksi
Atopik Dermatit, Egzama Gibi Cilt Sorunlarının Neden Olduğu Alerjik Belirtiler
- Kaşıntı
Kazırlık
Pul veya kabuk
Anafilaksi
Gıdalar ve böcek sokması sonucu meydana gelen alerjiler bazı tehlikeli reaksiyonlara neden olabilir. Bazı durumlarda yaşamı tehtid eden potansiyele sahiptirler. Bu durumda acil yardım istemek gerekir. Belirtileri;
- Bilinç kaybı
Kan basıncında bir düşüş
Şiddetli Nefes darlığı
Deri döküntüsü
Baş dönmesi
Hazlı veya zayıf nabız
Bulantı ve kusma
Alerji belirtileri hissettiğiniz andan itibaren doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Eğer yeni bir ilaca başladıktan sonra başladıysa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Şiddetli alerjik reaksiyonla karşılaştığınızda mutlaka Acil Servis 112 arayarak acil tıbbi müdahele isteyin.Eğer daha önce aşerjik bir sorun yaşamışsanız ve yeniden belirtilerini görmeye başladıysanız mutlaka doktorunuza görünün, hastalık yeniden harekete geçmiş olabilir.
Alerji Nedenleri
Sağlıklı insanlarda alerji aslında bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur ve yabancı maddelere karşı alınan önlemlerin fiziki yansımasıdır. Fakat bunların dışında alerjiyi tetikleyen bazı iç ve dış etkenler vardır, bu etkenler şunlardır;
- Polen, hayvan tüyü, toz, küf gibi
Bazı gıdalar, özellikle fıstık, fındık, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt
Arı ve böcek sokmaları,
İlaçlar, özellikle penisilin veya penisilin-tabanlı antibiyotikler
Lateks veya diğer maddeler alerjik deri reaksiyonlarına neden olabilir
Risk Grupları: Aşağıda Sıraladığımız Gruplar Alerji için Risk Drupları içerisinde Yer Alıyorlar
- Astım
Nezle
Egzaman
Okullar başta olmak üzere kapalı alanlarda zaman geçiren çocuklar,
Alerjik astım,
Nezle, grip gibi solunum yolu rahatsızlıkları
Hassas cilt, deri sahipleri
Alerji şu hastalıklardan tedavi olanlar için riski arttırır;
Anafilaksi. Eğer şiddetli alerji varsa, bu ciddi alerji kaynaklı reaksiyonlara neden olabilir. Anafilaksi en sık böcek zehirlenmesi, gıda allerjisi, penisilin alerjisi ile ilişkilidir.
Astım. Hava yolları ve nefes etkileyen bir bağışıklık sistemi reaksiyonu .Eğer alerjik astım hastasıysanız alerji hastalığı tetikler.
Atopik dermatit (egzama), sinüzit ve kulak veya akciğer enfeksiyonları. Evcil hayvalar bu tür alerjileri tetikler.
Sinüzit, Akciğer komplikasyonları. Bu hastalıkları da alerji tetiker ve sorunları arttırır.
Alerji Nasıl Tedavi Edilir
Alerjiye bir çok fiziki koşul neden olduğu gibi sebepsiz de ortaya çıkabilir. Yukarıda açıkladığımız gibi savunma sisteminin doğal reaksiyonu da olabilir. Bundan dolayı alerjik vakalarda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Doktorun belirlediği tedavi metoduna göre aşağıdaki bilgileri doktor onayı ile kullanmak mümkün;
Bal
İnsanlık tarihin bilinen en etkili antiyotiği olarak gösterilir. Özellikle arı ve böcek sokmalarında yaygın olarak kullanılır, bal böcek sokmalarında alerjiyi azaltırken ağrıyıda giderir. Balın diğer bir özelliği de yaraları çabuk iyileştirmesi ve enfeksiyon kapmasını önlemesidir. Barın faydaları hakkında daha gazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Uyarı
iki yaşın altındaki çocuklar ve şeker hastaları için balın ağızdan alımı riskli olabilir.
ısırgan Otu
Isırgan otu Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesinde, Trabzon, Rize, Gümüşhanede yöresel yemeklerde çok yaygın kullanılıdğı gibi alerjik hastalıkların tedavisinde asırlardır alternatif tedavi olarak kullanılmaktadır. Isırgan otunun faydaları hakkında daha fazla bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.
Gümüşdüğme Bitkisi
Özellikle alerjik astım hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Baş ağrısı ve bulantıya faydalı olabilir.
Not: Hamile Anne Adaylarının Tüketimi Önerilmez
Oregano
Oregano bal ve ısırgan otu gibi, doğanın bize sunduğu nadide doğal antibiyotik ve antimikrobiyal besinlerden birisirir. Özellikle Oregano yağının elerji srounlarını azalttığına inanılır. Bunların dışında sağlık açısından bir çok faydası vardır.
Meyan Kökü
Meyan kökü özellkle solum yolu enfeksiyonlarına karşı faydalıdır. Bronşit, astım, boğaz ağrılarına karşı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Uyarı
Meyan kökü bazı hastalıklar için kullanılan ilaçları olumsuz yönde etkilemektedir, bu yüzden doktor kontrolü ve onayını alarak kullanılmasını öneririz.
Meyan kökünün sağlığa faydaları hakkında daha önce çok detaylı bir yazı yayınlamıştık, buraya tıklayarak inceleyebilirisniz.
Çörek Otu
Çörek otunun aynı şekilde alerjiye faydalı olduğuna inanımaktadır. Özellkle alerjik astım hastalarının yaygın olarak kullandığı bilinir. Çocukların ağızdan almaları sakıncalıdır. Alerjik eğilimi olan çocukların kulak arkalarına çörek otu yağı sürülebilir.