Site icon Nedir ve Nasıl

Ağız Yarasına Ne iyi Gelir? Ağız Yarası Nedir?

Ağız Yarasına Ne iyi Gelir

Ağız Yarasına Ne iyi Gelir? Yanağınızı bilmeden anlık bir hareketle ısırdığınızda da son derece acılı bir süreç olarak ağız yaraları oluşabilmektedir. Ancak ağız yaraları uçuk ile karıştırılmamalıdır. Ağız yaraları ağzın içinde ortası beyaz ya da sarı renkte olan oluşumlardandır. Ayrıca erkeklerde ağız yaralarının oluşma riski, kadınlara göre daha yüksek olarak belirlenmiştir.

Ağız Yarasına Kişilerin yediklerinden içtiklerinden zevk almalarını büyük ölçüde kısıtlayan, aynı zamanda da gerçekten acı verici olan ağız yaraları birçok sebepten oluşabilmektedir. Herkesin başına mutlaka gelen sorunlardan olan ağız yaralarının iyileşme süreci bazen çok kısa bir süreçte bazen ise gayet sancılı bir uzunlukta devam edebilir. Ağız yaraları aft olarak da bilinmektedir. Bu ağız yaraları doku bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Ağız temizliğine yeterince önem vermemek, aşırı sıcak veya soğuk yiyecek içeceklerin tüketilmesi gibi daha birçok sebep ağız yaralarına sebep olabilmektedir.

Ağız Yarası Belirtileri

Ağız Yarasına Ne iyi Gelir? Ağız içinde hafif bir çıkıntı, son derece acılı ve ağrılı noktacıklar ağız yaralarının oluşma süreçleridir. Ağız yaralarının oluşmasına sebep olan ilk durum yeterince temiz ve sağlıklı bir ağza sahip olmamaktan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ağız yaraları sürekli yenilemeye, uzun süre boyunca iyileşmemeye devam ederse bazı kanser türleri için de belirti sayılabilmektedir.

Ağız yaralarının oluşumunu ortadan kaldırmak veya bu riski en aza indirmek için beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Sık antibiyotik kullanımı da bu yaraların oluşumu tetiklemektedir.

Ağız Yarası Tedavisi

Ağız yaralarını iyileştiren en etkili yöntemlerden biri halk arasındaki yaygınlığı ile de bilindiği üzere karbonat ile bölgenin temizlenmesi olmaktadır. Ağız içinde yara üstüne karbonat uygulaması acıyı ve ağrıyı alarak kişinin rahatlamasını sağlayabilir.

Bunun dışında tuz ve suyun karıştırılarak bununla gargara yapılması da son derece yaygın olan bir diğer yöntemdir. En başta hafif bir acı duyarak kaşıntı ve yanma hissini yaşatsa da kısa süre sonra yaranın ortadan kalkmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.

Bir diğer tedavi yöntemi olarak ayva meyvesi de tüketildiği veya komposto olarak içilmesi halinde ağız yaraları için iyileştirici etkiye sahiptir. Ayva meyvesinin tüketimi de kısa sürede ağız içi yaralarından kurtulmayı sağlayabilecektir.

Bu şekilde evde uygulanabilecek yöntemlere ek olarak eczanelerden temin edilebilecek ağız yaraları için kremler de tedavi sağlamaktadır. Buna gargaralar da eklenebilir.

Bitkisel poşet çayların da ağız yarasının üzerine uygulanması, iyileşme sürecini hızlandıracak şekilde etki etmektedir. Tüm bu yöntemler uygulanmasına rağmen eğer ağız yaralarınızda iyileşme veya küçülme yoksa kesinlikle vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekebilir. 1 cm’ den büyük boyutlarda seyreden ağız yaraları aynı zamanda da uzun süre olmasına rağmen iyileşme göstermeyen ağız yaraları son derece tehlikeli olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Ağız Yaralarına Bitkisel Tedavisi

Sirke: Ağız yarası için bitkisel çözümler denince akla ilk gelen sirke kullanımıdır. Sirke ile gargara en kısa sürede iyileşme ile sonuçlanan durumlara vesile olmaktadır. Daha birçok bitkisel yöntem arasına yer alan kuru üzüm anason ve balın karışımı sayesinde ağız yaralarınıza bunları sürerek bitkisel yöntemlerde tedavi yapabilirsiniz.

Kekik

Kekik, ağız içi temizliğini son derece etkili bir şekilde gerçekleştiren bir maddedir. Bolca kekik çiğnemek bu yaraların iyileşmesini hızlandırdığı gibi, yeniden oluşumunu da ortadan kaldırmaya son derece büyük ölçüde etki edecektir. Kekik, susam yağı ve sirke ile gargara yapılabilir.

Dut

Dut şurubu, yine ağız yaraları için etkili olan bitkisel yöntemlerdendir. Herhangi bir pamuklu çubuk yardımı ile ağız içindeki yaralarınıza dut şurubunu uygulayabilirsiniz. Nar ekşisi de aynı şekilde ağız araları üstüne uygulandığında iyileşme sürecini anında başlatan bir etkiye sahiptir.

Karanfil

Ağız yaralarına iyi gelen bitkiler arasında karanfil de bulunmaktadır. Bu bitki hem acıyı azaltıcı hem de bakterileri öldürücü etkiye sahiptir. Bu sayede kısa sürede ağız yaralarından kurtulabilirsiniz.

Maydonoz

Maydonoz yapralarını yemek ağız yaralarını giderebilir. Bol miktarda demir içeridği için, demir eksikliğinden kaynaklanan ağız yaralarının ortadan kalmasını sağlayabilir.

Limon

Yine sirke kadar etkili olan bir başka yöntem limon suyu ile gargara yapmaktır. Limon suyunun bakterileri öldürme özelliği vardır, bundan dolayı düzenli limon tüketimi aynı zamanda ağız yarası sorunları yaşamanızı engelleyebilir.

 

Exit mobile version