Site icon Nedir ve Nasıl

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız Kokusunun Nedenleri

ağız kokusu ağızda hissedilir fakat her ağız kokusunun kaynağı ağızda bulunmak zorunda değildir. Böylece, bazı ağız kokuları dişler fırçalanmasına rağmen iyileşmezler. Boşanma sebebi bile olurlar.

Dünya üzerinde 4 kişinin 3 tanesi ağız kokusundan şikayet eder. Doğru müdahale yapıldığında ağız kokusu yileşen bir hastalıktır.

Ağız kokusunun tipleri
Tip 1 ve 2 ağız kokusunda kokan organ Dildir. Böyle hastalarda ağızdaki, boğazdaki veya burundaki bir bakteri kaynağı dilin üzerine sürekli olarak mikrop desteği verir. Bu bakteriler, dilin yüzeyinde biriken kükürtlü proteinleri parçalayarak çirkin kokulu gazlara dönüştürür. Bunun tedavisi dilin fırçalanmasıdır. Bakteri kaynağı dilde ise diş hekimi tarafından, boğazda ise KBB hekimi tarafından giderilmelidir. Dilimizin yüzeyi evimizdeki halı gibidir. Kirliliği uzaklaştırmak için fırçalanması gerekir.

Tip 3 ağız kokusunda çirkin koku sindirim kanalından ağıza yükselir. Hastanın geğirmesine gerek yoktur. Şahısın haberi olmadan midesindeki çirkin kokulu gazlar ağıza sızar. Enzimatik sindirimi yapılamayan besin maddeleri barsakta bakterilerin putrifikasyonuna terk edilmiş demektir. Burada oluşan gazlar otururken 0.68 ml/dak, yatarken 0.12 ml/dak hızında ağıza yükselir. Tedavisi gastroenteroloji doktoru tarafından yapılır.Barsak parazitleri, kötü beslenme alışkanlıkları, gastrit, reflu, her gün hep ayni besin maddesini yemek Tip 3 koku sebebidir. (Bkz. http://www.agizkokusu.net)

Tip 4 nefes kokusu akciğerden gelir. Ağız kokusu değildir. iki şekilde meydana gelir. Birincisi: akciğer parankiminde veya alt solunum yolunda bir infeksiyon (pnömoni, plörit, bronşit vs…) bulunuyor ise buradan açığa çıkan çirkin kokulu gazlar doğrudan ekspirasyon havasına karışır. ikinci yolu ise kimyası değişen kan gazlarının ekspirasyon havasında aromatik bileşiklere dönüşmesidir. Bunun en canlı örneği şeker hastalarında, diyaliz hastalarında, narkozdan çıktıktan hemen sonra, gebelikte görülen ağız kokusudur.

Tip 5 ağız kokusu ise psikojeniktir. Birey öyle duyarlı ve içe kapanıktırki, ağızının koktuğu sebebi ile toplumun kendisi ile ilgilenmediğini düşünür.

Ağız kokusu hakkında bilinmeyenlerSigara zararlıdır terk edilmelidir. Fakat sigara ağız kokusu yapmaz, sigara kokusu yapar.Piyasadaki neredeyse bütün sakızlar ağız kokusu yapar.Çinkolu sakızlar ağız kokusunu azaltır. Piyasamızda sadece 2 (iki) tane çinkolu sakız vardır.

iyileştirsin diye kullanılan sayısız gargaranın yapısında alkol bulunur. Bu gargaralar ağız kokusu yaparlar. Eczanelerimizde 1 (bir) tane alkolsüz gargara vardır.

Diş macunları bazik doğası sebebi ile ağız kokusuna etkisizdir. Çinkolu diş macunları ağız kokusunu azaltır. Piyasamızda 1 (bir) tane çinkolu diş macunu vardır.Bitkisel ilaç kullanmanın ağız kokusuna bir mahzuru yoktur.

Exit mobile version