Ağız Kokusuna Ne iyi Gelir? Ağız kokusu genellikle sigarayı bırakma ve kötü nefes kokularına neden gıdalardan kaçınarak, doğru diş fırçalama ile önlenebilir.Kötü nefes, ya da ağız kokusu, olarak bilinen hastalık kronik yada geçici olabilir. Bunun için ağız kokusu bütün önlemleri almanıza rağmen geçmiyorsa sindirim sistemi başta olmak üzere diğer sağlık sorunlarından kaynaklanabilir ve mutlaka doktorunuza başvurarak sorunun asıl kaynağını belirlemeniz gerekmektedir.Ağız kokusu veya nefes kokusu ağızda hoş olmayan kokuyu karakterize eder.Kötü nefes nedenleri, tütün ürünleri, kötü diş hijyeni, sağlık sorunları, ağız kuruluğu, ağız enfeksiyonları, diş problemleri, ya da ilaçlı gıdalardan oluşur.
Ağız Kokusuna Ne iyi Gelir ? Ağız kokusu belirtileri dil üzerinde hoş olmayan koku veya tat ağızda, ağız kuruluğu, ya da dil üzerinde beyazlık şeklinde ortaya çıkar.Ağız kokusu tedavisi arasında başlıca olanlar sigarayı bırakma ve kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirme, uygun diş hijyeni, gargara gibi uygulamalar olabilir.Ağız kousu genellikle sigarayı bırakma ve kötü nefes kokularına neden gıdalardan kaçınarak, doğru diş fırçalama ile önlenebilir.
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir
Ağız kokusunun bir çok sebebi olmasına reğmen temede şu şekilde sıralayabiliriz.
Gıdalar
Gıda ağzından gelen kötü kokuların birincil kaynağıdır. Sarımsak, soğan ve baharatlı gıdalar, egzotik baharatlar, bazı peynirler, balık, ve kahve gibi asitli içecekler ağız kokusu oluşturur.
Tütün Ürünleri
Sigara ve tütün çiğneme ağızda koku oluşturan kimyasallar oluşmasına sebep olurlar. Sigara aynı zamanda dişeti hastalığı ya da oral kanser gibi diğer ağız kokusuna neden olan hastalıkları tetikler.
Kötü Diş Temizliği
Düzenli olarak dişler temizlenmediği zaman ağızda kalan gıda parçacıkları çürümeye ve kötü kokuya yol açar. Kötü diş bakımı ağızda kokuya neden olan plak birikimine yol açar. Plak birikimi, aynı zamanda periodontal (diş eti) hastalıklarını tetikler.
Sağlık Sorunları
Sinüs enfeksiyonları, pnömoni, boğaz ağrısı (farenjit) ve diğer boğaz enfeksiyonları, pamukçuk, bronşit, geniz akıntısı, diyabet, reflü, laktoz intoleransı, diğer mide problemleri ve bazı karaciğer ya da böbrek hastalıkları ağız kokusuyla yakından ilişkilidir.
Ağız
Ayrıca ağız kuruluğu olarak adlandırılan, ağız kuruması da kötü koku sebebidir. Tükürük bezi sorunları, bağ dokusu bozuklukları (Sjögren sendromu), ilaçlar ağız kokusuna neden olan ağızla ilgili etkenlerdir.
Ağız Enfeksiyonları
Ağız boşluğu enfeksiyonları, dişeti hastalığı, ya da gömülü dişler ağız kokusuna yol açarlar.
Protez
Temizlenmemiş gıda parçacıkları çürümeye ve bakteri üremesiyle kokuya neden olabilir. Gevşek protez yara veya enfeksiyonlara dolayı ise ağız kokusu oluşur.
İlaçlar
Antihistaminikler ve diüretikler de dahil olmak üzere pek çok ilaç, kötü ağız kokusuna neden olabilir. Bunun yanında başta insülin alımı olmak üzere farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda ağız kokusu yapabilir.
Diğer Ağız Kokusu Nedenler: Genellikle çocuklarda burun tıkanıklıkları, alkol tüketimi ve yüksek miktarda vitamin takviyeleri ağız kokusuna yol açar.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir
Yukarıda belirttiğimiz gibi ağız kokusu bir çok sebepten kaynaklanabililir, bundan dolayı teşhis kesinlikle doktor tarfından belirlenip ve tedaviye katkıda bulunmak için ek olarak şunlar yapılabilir.
Daha Fazla Su Tüketimi. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar , dehidratasyon’un ağız kokusuna en çok neden olan etkenlerin başında olduğunu ortaya koymaktadır. Az su içmek ağız kokusuna neden olan bakterilerin temizlenmesine engel olurlar. Ağız içinde bulunan mikroplar gün boyunca alınan gıdalardan arta kalan gıdalardan beslenirler ve bu durum da ağız kokusuna neden olmaktadır. Dolayısı ile düzenli olarak su tüketmek ağız kokusunu azaltacaktır.
Çinko Eksikliği
Çinko içeren gıdalar almak ağız kokusun giderilmesine yardımcı olur, aynı şekilde aksi durumda çinko eksikliği ağız içerisindeki mikropların artmasına neden olur. Düzenli olarak kabak, kabak çekirdeği, kakao gibi çinko açısından zengin besinler almak ağız kokusunu azaltabilir veya tamamen giderebilir.
ısırgan Otu Çayı
Kötü nefes vücudun içinde fazla miktarda bulunan metaller, maya ve diğer toksinlerin birikmesinden kaynaklanıyor olabilir bu yana, sağlıklı diyetler uygulayarak bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bunun için ısırgan otu veya ısırgan çayı tüketmek faydalıdır. Isırgan otu, kan arındırmak ve vücuttan toksinleri ortadan kaldırmak için önerilen en etkili bitkilerdendir. Isırgan otunun diğer bir önemli katkısı da böbrek yoluyla ürik asit atılımını sağlar, dolayısıyla sindirim sistemini de temizleyerek ağıza doğru geğirme yoluyla oluşan kötü kokulu gaz atmaya da faydalıdır. Günde 1-2 bardak ısırhan otu çayı veya suyu alınabilir. Bunun dışında ısırgan otunun sağlığa faydaları onlarca ifade edilmektedir.
Probiyotikler
Bağırsak sağlığının bozuk olması da ağız kokusuna neden olabilir. Bağırsak sistemindeki hastalıklardan dolayı meydana gelen ağız kokusu probiyotik içeren besinlerin tüketilmesiyle giderilebilir. Yuğurt, lahana turşusu gibi besinler alınarak sorun ortadan kaldırılabilir. Özellikle yatmadan önce düzenli olarak yoğurt tüketimin ayrıca bir çok faydası vardır, yoğurdun diğer faydaları hakkında daha önce yazdığımız yazıyı inceleyerek bilgi alabilirsiniz.
Sebze ve Meyve Tüketimi
Neredeyse bütün sebze ve meyvelerin sağlık açısından faydaları farklıdır ama genel özellikleri ilk ağızla temas ettiklerinden dolyı ağız sağlığına oldukça faydalıdırlar. Bunun biz farkında bile değiliz. Sebze meyvelerin içerdikleri mineraller ağız içerisindeki mikropların ve zararlı bakterilerin ortadan kalkmasını sağlarlar. Bütün meyvelerin yanında özellikle ağız kokusunu giderici;
- Havuç
Kereviz
Elma
Maydanoz
Nane
Dereotu
Rezene
Adaçayı
Meyan Kökü
Ekinezya
Limon tüketimi düzenli olarak yapmak büyük oranda ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Sonuç
Ağız kokusunun oluşmasına neden olan bir çok faktörün olduğunu ama en yaygının ise ağız temizliğinin sağlıklı yapılmadığının olduğunu söyleyebiliriz. Gün boyu aldığımız gıdalardan arta kalan parçacıklar ağızda çeşitli asitlere dönüşerek kokuya neden olurlar, fakat düzenli olarak ağız temizliğinin yapılması ve ağız temizliğine katkıda bulunan besinlerin tüketilmesi sorunu ortadan kaldırabilir.