Afyonkarahisar Coğrafyası Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyonkarahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasında ve Ege Bölgesinin iç kesiminde yer alır. iç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir eşiği, bir geçidi durumundadır. Çevresinde Eskişehir, Konya, ısparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey Doğudan Güney Batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu’dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En Kuzeyde Eskişehir sınırından, en Güneyde Denizli sınırına kadar Kuzey Doğudan Güney Batıya uzunluğu 210 kilometredir. Eni ise Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar Kuzey Batıdan Güney Doğuya 112 kilometredir. Denizli’ye doğru incelerek eni 20 kilometreye kadar düşer, bir parça halindedir.
Afyonkarahisar’ın Diğer Komşu İllerle Sınırları
Eskişehir ile 12, Konya ile 96, Isparta ile 152, Denizli ile 128, Uşak ile 48 ve Kütahya ile 48 kilometre olup, sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometredir.
Afyonkarahisar’ın dünya yuvarlağında yeri ise yaklaşık olarak Londra’ya göre 29 derece 40 dakika’dan 31 derece 44 dakika doğu meridyenleri Tul Daireleri ile 37 derece 48dakida’dan 39 derece 15 dakika paralel arz dairesi arasında kuzey yarım küresinde yer almıştır.okmulan .q o.çları seni a.q ögretmen. Yüzölçümü 14.295 kilometre karedir. Bu genişlik, Türkiye yüz ölçümüne oranla %2 dir. Sınırları çoğunlukla dağlarla sınırlanmıştır.
Türkiye’de kavşak görevini üstlenen önemli bir şehirdir. Bir anlamda Ege’ye açılan kapıda denilebilir. Mermeri, kaymağı, termalleri ve sucuk döneriyle meşhur olan bu kent belkide istanbul’dan sonraki en önemli kavşak noktasıdır. Karahisar Kalesi ve imaret Cami şehirdeki en önemli turistik mekanlardır.
Afyonkarahisar’ın İlçeleri
- Başmakçı
- Bayat
- Bolvadin
- Çay
- Çobanlar
- Dazkırı
- Dinar
- Emirdağ
- Evciler
- Hocalar
- İhsaniye
- İscehisar
- Kızılören
- Sandıklı
- Sinanpaşa
- Sultandağı
- Şuhut
Afyonkarahisar İklimi
Yazları sıcak ve kurak, baharları ılık ve yağışlı, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanır. 1015 metre yüksekte kurulu Afyonkarahisar kentinin yıllık ortalama ısısı 11,2 derecedir. En soğuk ay ortalaması 0,3 derece olan ilin en sıcak ay ortalaması 22,1 derecedir. Kaydedilen en düşük ısı 30 Aralık 1948’deki 27,2 derecedir. 14 Ağustos 1953 gününde ulaşılan 37,8 derece de, ilin rekor sıcaklığıdır. Baharların yağmur, kışların kar yağışlı geçtiği Afyonkarahisar ilinin yıllık yağış ortalaması 461 mm.dir. Yazın, özellikle Ağustos ayında görülen yağışlar, sağanak biçimde olup, il’e yarar değil, zarar verir. Bu özellik dışında yazlar kurak ve sıcak geçer.
Afyonkarahisar’ın Bitki Örtüsü
Afyonkarahisar’ın tabiî bitki örtüsü kara ikliminin elverdiği kuru orman topluluklarıdır. Dağlık alanlarda varlığını sürdürmekte olan bu ormanlar düzlüklerde tamamıyla ortadan kaldırılmıştır. Ormanların yok edilmesi sonucu İlin ovalık alanları bozkır görünümünü almıştır. İlin kuzey ve batısındaki yüksek dağlık kesimler Karaçam ve Ardıç ormanlıklarının yayılma alanlarıdır. Burada ormanın üst sınırı 1800-1900 metrelere erişir.
Ovalar tamamen açıktır. Ovalarda akarsu boylarında söğüt ve kavak ağaçlarına, durgun su kıyılarında ise kamışlara rastlanır.
Afyonkarahisar çevresinin bitki örtüsü daha çok step özellikleri gösterir. Topraklarının % 14,6’sı ormanlıktır. Plâtolar ve yaylalar daha çok bozkır bitkileriyle kaplıdır.
Genel Nüfusu
738.550 şehir içi nüfusu ise 159.000dir iç Anadolu iklim özellikleri görülen Afyonkarahisar’da yıllık sıcaklık ortalaması 11,1 oC’dir. Kaynak: Afyonkarahisar Coğrafyası