Site icon Nedir ve Nasıl

Adet Gecikmesi ne Kadar Sürer

Adet Gecikmesi ne Kadar Sürer
Adet gecikmesi çeşitli nedenler ile oluşabilen bir problemdir. Hamilelik, emzirme, menapoz, kilo değişimleri, stres, ağır egzersizler, hormonal problemler, tiroid problemleri, böbrek üstü bezlerinde olan hastalıklar, kist ve tümörler kaynaklı olabilir. Adet gecikmesinin en çok hamilelik ve stres kaynaklı olanlara sık rastlanır.

Adet gecikmesi nasıl hesaplanır
Adet kanamaları normal ve sağlıklı kadınlarda, 21-35 gün arasında kendini tekrar eder. Adet kanamasının başladığı gün daima 1. Gün kabul edilerek bu sayım işlemi yapılır. Düzenli olarak adet kanamanız varsa, beklediğiniz kanama bu süreyi 1 hafta kadar geçerse buna adet gecikmesi denilir. Pek çok doktor adet döneminde 2-3 günlük çeşitli sapmaların olmasını doğal kabul eder. Fakat, her kadının adet dönemi farklılıklar içerir. Bu nedenle bu hesabı kendi tarihlerinize göre yapmalısınız.

Adet dönemi gecikmesi neden olur
Adet gecikmesinin başlıca nedeni gebeliktir. Fakat, gebelik hariç pek çok nedeni olabilir.

Fazla kilo kaybı veya yoğun egzersiz
Kadın vücudunda östrojen hormonu ile çok alakalıdır. Vücutta, östrojen seviyesinin çok düşmesi sonucu adet düzeni bozulur. Vücutta yağ oranı çok düşük olduğunda östrojen salgısı yavaşladığından adet düzensizliği oluşur. Bu durumda sağlıklı kiloya dönmek sorunu düzelmesini sağlar. Sporcularda yapılan yoğun egzersizler, vücudun kendini korumaya almasını sağlar. Bu durumda vücutta yumurtlama durur ve adet düzeni bozulur.

Fazla kilo almak
Vücutta yağ oranının çok artması, hormonal dengesizlikler yaratarak adet düzenini bozar ve adet gecikmesi yaşatabilir. Bu durumda alınan kilonun %10’nu bile vermek adeti düzene sokmaktadır.

Yetersiz beslenme
Yetersiz beslenen ve ağır diyet uygulayan hastalarda adet düzeni bozulur.

Stres
Stres nedeni ile beyinde hormonları düzenleyen bölge etkilenerek, adet gecikmesine neden olabilir. Yakınını kaybetme, sınav stresi, boşanma, taşınma gibi nedenler ile adet gecikmesi olabilir.

Tiroid bezi sorunları
Tiroid bezlerinde oluşan her hangi bir hastalık kaynaklı olarak, uyku sorunları, kilo değişimi, kas sorunları ve adet düzensizliği yaşanabilir.

Polikistik over sendromu
Pkos kaynaklı olarak vücutta hormonal sorunlar yaşanır ve yumurtlama kesilir. Adet gecikmesi, adet düzensizliği, kilo alma, tüylenme ve kısırlık başlıca pkos kaynaklı sorunlardır.

Doğum kontrol hapı yan etkisi
Doğum kontrol haplarının ilk kullanılmaya başlanması ile adet düzensizliği oluşabilir. Bir süre sonra vücut hormon dengesini kurarak adeti düzene sokar.

Menapoz
Menapoz döneminde artık yumurtlama olmaz ve adet kesilir. Fakat, menapoz hemen başlamaz bir süre adet düzensizliği ve gecikmesi yapar.

Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir
Adet düzensizliği yaşandığında eğer hamilelik yoksa bir doktora gitmekte fayda vardır. Adet düzensizliğinin altında yatan bir hastalık varsa hemen tedavi edilerek sorun çözümlenecektir.

Exit mobile version