Adaptasyon ve Çevreye Uyumu Nedir? Doğada bir çok hayvan türü bulunmaktadır. Benzer tür içerisinde hayvanların farklı farklı oldukları görünmektedir. Yaşadıkları ekosisteme bağlı farklı özellikler gösterebilen hayvan türleri, sahip oldukları bu özellikleri sayesinde hayatta kalabilmektedir. Mesela kutup ayılarının , bulunduğu bölgeyle aynı renkte tüyleri bulunmaktadır. Bir hayvanın bir ortamda yaşamasını çevre koşulları belirler. Bir ortamda benzer türden farklı genetik yapıda hayvanların bulunması , o türdeki farklı hayvanların ortam koşullarına uyum şansını fazlalaştırır. Hayvanların, belirli ortam koşullarında yaşama ve üreme şansını fazlalaştıran kalıtsal özellikler kazanmasına adaptasyon adı verilir. kutup ayılarının beyaz tüy rengine sahip olmaları, geniş ayak tabanlarına sahip olmaları ve bedenlerideki yağ depolamaları gibi özellikler kutup ayılarının yaşama ve üreme şansını fazlalaştıran adaptasyonlarıdır. Benzer yaşam bölgelerinde farklı organizmalar aynı adaptasyonlar geliştirilmiştir.
Adaptasyon ve Çevreye Uyumu Nedir
Örnekler
1-) Çölde görünen bitkilerin yaprakları fazla küçük hatta kaktüste bulunan diken şeklindedir. Yani buharlaşmayı alçaltarak yapraklardaki su kaybı önlenmektedir.
2-) Köpek balığının sırt ve mide tarafının renginin değişik olması , su içinde farklı balıklar tarafından görünmesini zorlaştırır. Bu da köpek balığının avlanmasını kolaylaştırır.
3-) Bukalemunun renk değiştirmesi; yemek bulmasını kolaylaştıran, kız bukalemunların dikkatini çekmeye ve karşı erkek bukalemunları korkmalarına yarayan ve avcılara kendini korumak için gelçekleştirilmiş bir adaptasyondur.
4-) Saldırgan hayvanların köpek dişlerinin gelişmiş olmaları, beslenmeleri için bir adaptasyondur.
5-) Develerin çölde batmadan yürüyebilmeleri için ayak tabanlarının geniş olması tozdan korunmaları için uzun göz kirpiklerinin olması, su ihtiyaçlarını almak için hörgüçlerinde yağ toplamaları farklı adaptasyonlarıdır.
6-) Yapraklarda yaşayan farklı hayvanların yaprak ile benzer renkte olmaları fark edilmelerini imkansız eden bir adaptasyon, avlarını kapabilmek için ayaklarında dikenlerin olması ise avlarını tutmalarını kolaylaştıran farklı bir adaptasyondur.