Acı Biberin Faydaları Nelerdir? Acı biberin tarihi bundan 9 bin yıl önceye dayanır. Arkeolojik kazılarda Meksika’da bulunan Tehuacan Vadisi’nde bin yıllık acı biber tohumlarına rastlanmıştır. Yani acı biberin anavatanı Amerika Kıtası’dır. Aztek ve Maya uygarlıkları acı biberi hem yemeklerinde hem de ilaç yapımında kullanmışlardır. Kristof Kolomb acı biber tohumlarını Karayip Adaları’ndan Avrupa’ya getirmiştir (3). Avrupa’da ilk başta süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, kısa zamanda tüm dünyaya yayılarak yemeklerde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de vazgeçilmez hale geldiği söylenebilir.
Acı Biberin Faydaları Nelerdir? İnsanoğlu için damak tadı göreceli kavramların başında gelir. Kiminin ağzına bile koymadığı yiyecekleri kimileri bayıla bayıla yiyebilir. İşte acı biber de bu damak tadı farklılıklarına verilebilecek en iyi örnekler arasında, ilk sırada yer alır. Öyle ki yemeğinde acı olmayan, yemeğin yanında bir tabak dolusu acı biber görmeyen bazı kişiler için o yemek yavan, iştah kabartmayan, tabiri caizse tatsız tuzsuzdur.
Acı biber, dünyanın hemen her ikliminde kolayca yetişme özelliği gösteren, iklim seçmeyen bir bitki türüdür. Bu nedenle de her mevsim hemen ulaşabileceğiniz bir bitkidir.Acı biberi yemeklerde kullanmak için pişirme sırasında yemeğe katabileceğiniz gibi yemek piştikten sonra üzerine ekleme yolunu da tercih edebilirsiniz. Bu tamamen kişisel bir tercihtir ve her iki durumda da acı biber aynı etkisini korumaktadır. Acı biber damak tadına dair bir ayrıntı olmanın yanında vücut için bir nimet sayılacak faydalara sahiptir.
Acı Biberde Bulunan Vitaminler
- 1 adet büyük (45 gr) acı biber;
18 kalori,
530IU A vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
109 mg C vitamini (günlük ihtiyacın yaklaşık 2 katı)
0.3 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
6.4 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)
10.4 mcg folat (günlük ihtiyacın %3’ü) içerir
Acı Biberin içerdiği Mineraller
İçerdiği vitaminler kadar mineral açısından da çok zengin olan acı biber vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok minerali karşılar. Özellikle demir ve manganez açısından çok zengin olan acı biber sodyum, potasyum, demir, fosfor, selenyum gibi mineralleri içerir.
100 Gram Acı Biberde
- 18 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %7’si)
25 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
46 mg fosfor (günlük ihtiyacın %5’i)
340 mg potasyum (günlük ihtiyacın %10’u)
0.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %2’si)
0.2 mg manganez (günlük ihtiyacın %12’si)
0.5 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i) bulunur