Abdestin Farzları
Yüzü Yıkamak Yüzün bir defa yıkanması farzdır. Yüzün sınırları, saçın bittiği yerden sakal veya çene altina, kulaklarin köklerine kadar olan bölümdür. Gözlerin içine suyun ulaştirilmasi gerekmez. Ancak abdest alirken gözler sikilmaz, tamamen açik birakilmaz. Normal bir şekilde yüz yikanir. Dudaklar yumulduğu zaman, dişarda kalan kisimlar yüzün sinirlaridir. Sakal, biyik ve kaşin altina suyu ulaştirmak gereklidir
Kollari Yikamak Parmak uçlarindan kol dirseklerine kadar dirsekler de dahil olan kismi bir defa yikamak farzdir. Eğer iğne ucu kadar kuru bir yer kalirsa veya tirnağinin altina suyu geçirmeyecek (hamur, boya, çamur vb.) bir madde bulunursa, abdest alinmiş sayilmaz. Ancak boyacilarin tirnaklarindaki boyalardan kaçinmanin mümkün olmamasindan dolayi bunlar abdeste zarar vermez. Tirnaklar parmak uçlarindan dişari taşacak kadar uzamiş olursa o fazlaliği da yikamak gerekir. Bir kimse abdest aldiktan sonra bu uzamiş tirnaği keserse abdestini yenilemesi gerekmez. Parmakta yüzük var ve bu geniş ise abdest alirken bunu oynatmak sünnet, eğer yüzük dar ve altina su geçirmeyecek kadar parmağa oturmuşsa onu oynatmak farzdir.
Başi Meshetmek Mesh, sözlükte eli bir şeyin üzerinden geçirmek demektir. ibadet hukukunda ise suyun bir vücut organina isabet etmesidir. Başin meshedilmesindeki farz orani alin miktaridir. Bu miktar ise başin dörtte biridir. Meshederken üç veya daha fazla parmaği kullanmak gerekir. iki parmakla yapilan mesh caiz değildir.
Başa giyilen sarik veya takke üzerine meshetmek geçerli değildir. Kadinlar da baş örtüleri üzerine meshedemezler.
Ayakları Yıkamak Sağlam ve çıplak ayaklari topuklariyla birlikte bir defa yikamak farzdir. Yarali veya mestle örtülü ayaklari yikamaya gerek olmayip sadece meshetmek yeterlidir. Maide Süresi 6. ayette geçen topuk = ka'b, ayağın iki tarafindan inak kemiğine bitişik kemiktir. Rasülullah (s.a.s.): "Vay ateşten o topuklarin haline… " (Buhari, ilim 30 Vudü', 27,29 Müslim, Tahare, 25-28,30 Ebü Davud, Tahare, 46) buyurduğu ve ayaklarin tamamen yikanmasini emrettiği bilinmektedir.
Bir kimsenin ayağinda yarik varsa ve o yariğa su sizdirmayan bir ilaç sürülmüşse, o kimse ayağini yikadiği zaman, su yariğin altina geçmezse bu durumda su, ayağa zarar verecekse abdest yerine getirilmiş sayilir ve bu caizdir. Ancak su zarar vermiyorsa abdest tam olarak alinmiş sayilmaz. Dolayisiyla zarar vermediği takdirde yariklara su ulaşacak şekilde yikamak gereklidir