Arabesk Nedir
Arap müziğini andıran, genellikle karamsarlığı konu edinen bir müzik türüne Arabesk denir islam san'atlarında motifleri birbirine girişik ve iç içe geçme olan bezeme tarzına Avrupalıların verdikleri genel isim
Arabesk, sanatı dar anlamda başı, ortası ve sonu olmayan iki planlı yayvan güzel bir çiçek süslemesidir. Sınırsız olarak bir düzlemi kaplıyacak biçimde yayılır. Bu çeşit süslemeler daha çok sanatçının hayal gücüne dayanır. Avrupa'ya Arablardan geçmiş ve Avrupalılar Arablara ait manasında arabesk ismini vermişlerdir. Halbuki bu tarz yalnız Arablarda değil, bütün islam memleketlerinin süsleme san'atlarında görülür. Zaten Arabcada buna zuhruf veya nakş Farsçada ve Osmanlıcada girift denilmektedir.
Arabesk ismi verilen girift bezeme tarzı, Arablardan çok daha eski bir tarihe dayanır. Bunun ilk örnekleri Orta Asya'dan Avrupa'ya göç eden Sakalar ve Sarmatların süsleme san'atlarında görülmektedir. Önceki devirlere has olan helezon şeklindeki ilk bezemelerin hayvan şekillerine benzetilmesi, bunların boynuz ve mafsallar gibi birbirlerine sarılan kıvrımlı şekiller almasından doğmuştur.
Yunanlılar ve Romalılar da bu gibi bezemeler kullanmışlardır. Pompei evlerinin duvarlarındaki nakışlarda böyle girift bezemelere rastlanır. Eski Mısır'da Batlemyuslar devrinde dokunan kumaşların üzerinde de Arabeskli nakışlar görülür. Avrupa'da, bilhassa italya'da Rönesans devrinde, arabesk türü süslemeler çok kullanılmıştır. Avrupa'da Rönesansdan itibaren on dokuzuncu asrın başlarına kadar el yazmalarında, duvarların, mobilyaların, metal eşyanın, çanak – çömleğin süslemelerinde kullanılmıştır.
Arabeskin umumi olarak iki çeşidi vardır Birbiri içine girmiş çiçek ve yapraklardan meydana gelmiş bezeme tarzı, diğeri de birbiri içinden geçerek karışık şekiller alan geometrik bezeme tarzıdır