Abdest Nedir
Abdest Nedir? Abdest Nedir Kısaca? Abdest Nasıl Alınır?
Abdest Nedir, islam, da bazi ibadetlerin yerine getirilmesi için yapilan ve bizzat kendisi ibadet olan temizlenmeye Abdest denir. Abdest, kelimesi Farsça’da su anlamina gelen ab ile el anlamina gelen dest kelimelerinden oluşmuş birleşik bir isimdir. Arapça karşiliği olan vudû kelimesi Hadislerde kullanilmiştir. Kur’an-i Kerim’de ise temizlik anlaminda taharet ve zeka kelimeleri geçmektedir. Vudû’ kelimesi güzellik ve temizlik anlamina gelmektedir. Dolayisiyla ibadete başlanmadan önce insanin iç dünyasini güzelleştirmesi ve dişini da iyice temizlemesi gerekir.
islam ‘da abdestin farziyetine Ey iman edenler, namaza kalkacağiniz zaman yüzlerinizi ve dirseklerinizle birlikte ellerinizi yikayin. Başiniza meshedin. Her iki topuğunuzla birlikte ayaklarinizi da (yikayin)… (el-Maide, 5/6), ayeti delalet etmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in abdest almadan hiç bir iş yapmadiğini görüyoruz (Elmalili, Hak Dini Kur’an Dili, ii, 1583). Ancak abdest her amel ve ibadet için değil başta namaz olmak üzere bazi ibadetler için farz kilinmiştir. Fakat müslümanin sürekli abdestli bulunmasi sünnettir.
Abdest her şeyden önce her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak, yani maddi ve manevi bütün pislik ve mikroplardan uzak kalmak için İslam’in emrettiği önemli bir ibadettir. Mikrobun en kolay ürediği yer ağizdir. Ağizdan başlayarak el, yüz ve ayaklarin günde beş defa temizlenmesi İslam’in temizliğe verdiği önemi gösterir. Böylelikle islam yüzyillar önce temizliğin üzerinde durup insanoğlunu maddi-manevi her türlü pislik ve mikroptan korumayi hedeflemiştir. Bunun yaninda abdest alan bir insan, kendini manen temiz ve rahat hisseder ve bu güzel his ve temiz duyguyla Allah’a ibadete durur. Bu da ruhun temizliğini sağlamaktadir. insanin yaratiliş gayesi olan Allah’a kulluk böyle bir temizleme ameliyesi ile başlayinca insanoğluna vereceği zevk ve rahatliğin değeri sonsuzdur.
insan abdestle, bedenen ve manen temizlendikten sonra Allah’in huzuruna çikar. Böyle bir temizlenme ile günlük bütün yorgunluklari ve yükleri geride birakir.
Abdest almakla, dünyevi ve uhrevi birçok fazilet ve güzellikler elde edilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) abdestle ilgili olarak şöyle buyururlar:
Bir müslüman abdest alip yüzünü yikadiğinda, yüzündeki azalarin işlediği bütün günahlari el ve ayaklarini yikadiğinda el ve ayaklariyla işlediği bütün hata ve günahlari, su damlalariyla beraber akip gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve tirnak diplerindeki günahlarindan eser kalmaz. adap ve erkanina uymak suretiyle abdest alip kibleye dönerek: Eşhedü en la ilahe illallahü vahdehu la şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasûlühü diyen bu kul için cennetin kapilari açilmiştir o, cennet kapilarinin dilediğinden içeri girer.(Müslim, Tahare, 32, 33 Tirmizi, Tahare, 2)