karabük Coğrafyası
batı karadeniz bölgesinde karabük, kuzeyde bartın 80 km., kuzeydoğu ve doğuda kastamonu, güneydoğuda çankırı, güneybatıda bolu, batıda zonguldak illeriyle komşudur karabük vadiler ve platolardan oluşmaktadır. deniz seviyesinden yüksekliği 270 m. olmasına rağmen 2000 m yi bulan tepe ve yaylalar mevcuttur. türkiyenin önemli ormanlık alanlardan olan yenice ormanları açık hava orman müzesi olarak belirlenmiştir
kısmen karadeniz ikliminin özellikleri görülen karabük, kıyıdan içeride kaldığı için, karadenizin nemli havasından yeterince yararlanamamakta, karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. ancak, iç anadoluda olduğu gibi şiddetli kış soğukları ile kurak yaz sıcakları görülmez. en çok yağış ilkbahar ve kış aylarındadır.
iklim batı karadeniz bölgesinde yer alan karabükte kısmen karadeniz ikliminin özellikleri görülmektedir. yalnız karabük, kıyıdan içeride kaldığı için, karadenizin nemli havasından yeterince yararlanamamakta, karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. karadeniz ikliminden karasal iklime geçiş sahasındaki karabükte, geçiş tipi iklim etkili olmaktadır. yıllık ortalama sıcaklık 13.20 cdir. en soğuk ay olan ocakta ortalama 2.60 c, en sıcak ay olan temmuzda 23.10c, sıcaklık vardır. ortalama yıllık amplitüd ise 20.50 cdir. şu ana kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 11 ağustos 1970de 44.10 cdir. en düşük sıcaklık ise 25 ocak 1974de -15.100 c olarak ölçülmüştür.
karadeniz ikliminin etkisiyle her mevsim yağış görülse de, temmuz ve ağustos aylarına rastlayan kurak bir dönem belirginleşmiştir. karadeniz kıyılarına göre oldukça az yağış alan karabükte yıllık ortalama yağış miktarı 487.7 mm. dır. eflani, ovacık ve yenice çevresinde yıllık yağış miktarı daha fazladır. temmuz ve ağustos en az yağış alan aylardır. ilkbahar ve yaz aylarında sağanak yağışlar görülmektedir. karabükün yıllık rüzgar gülü incelendiğinde hakim rüzgar yönünün güneybatı olduğu görülür. batı ve kuzeyden de fazla rüzgar esmektedir. yıllık ortalama rüzgar hızı 0.8 m/sn. dır.
Bitki örtüsü ve doğal hayat ilin yüzölçümünün % 60 ı ormanlarla kaplıdır. merkez ilçe, safranbolu, yenice ve eskipazar ormanların gür olduğu alanlardır. eflani, ovacık ve eskipazar çevresinde karasallık etkili olduğundan bozkırlar yaygın olarak görülür. buralarda yüksek kesimler ormanlarla kaplı olup ağaç yetişme sınırının üzerinde olan yerlerde geniş dağ çayırları bulunmaktadır.
karabükün, en yüksek yeri olan keltepe bitki örtüsü açısından şu özellikleri taşımaktadır. yüksekliğin az olduğu yerlerde kızıl çam, 700-800 metre yükseklikten sonra yerini köknara bırakmaktadır. karışık şekildeki ormanlar 1600-1700 metreye kadar çıkabilmektedir. kayın, meşe, gür Gen, akça ağaç, dişbudak, kavak yaygın olan türlerdir. dere içlerinde lokal olarak çınar, söğüt, ıhlamur, şimşir gibi türler ortaya çıkmaktadır. 1700 metreden daha yukarıda yüksek dağ çayırları yer alır. burada kekik ve ada çayı en çok göze çarpan bitki türüdür.
keltepedeki bu durum bütün il genelini yansıtmaktadır. karasal ikliminin daha fazla hissedildiği alanlarda meşe ön plana çıkarken, eflani çevresinde çayır ve otlakların geniş yer kapladığı görülmektedir.
yenice ormanlarının türkiyede eşi benzeri yoktur. çok sayıda ağaç türünü barındıran bu ormanlardan, bilinen altı ana ağaç türüne 30 önemli ağaç türünü eklemek mümkündür. gökpınar mevkiinde dört hektarlık bir alan arberetum açık hava orman müzesi olarak belirlenmiştir.
yenice ırmağı vadisinde lokal bir Akdeniz ikliminin mevcudiyeti buralarda ladin, sandal, ergu Van, menengiç gibi maki türlerinin yetişmesini sağlamıştır.
yenice ormanları, çok çeşitli bu ağaç türlerinin yanında, bazı ağaçlarının olağanüstü çap ve boyutlara ulaşan örneklerini de barındırır. bu anıt ağaçlarla birlikte orman altı bitkileri ve yaban hayvanları ile eşsiz bir ekosistem ortaya çıkmaktadır. yenice ve keltepe ormanlarında yaygın olarak bulunan şimşir ve porsuk ayrı bir öneme sahiptir. bölgede çok miktarda yaban domuzu olup az sayıda tilki, tavşan, ayı, keklik, karatavuk, çulluka rastlanmaktadır. yenice bölgesinde yukarıdakilerin dışında karaca, vaşak, yaban kedisi türleri bulunmaktadır